Tillbaka till support Flytta din webbplats Konvertera en HTML-webbplats till WordPress

Konvertera en HTML-webbplats till WordPress

Många olika webbhotell har egna specialbyggda verktyg för att bygga webbplatser. De hjälper människor som inte har erfarenhet av att koda webbplatser från grunden att skapa en egen webbplats.

Dock tycker människor att de här verktygen för att bygga webbplatser genom att dra och släppa har några nackdelar. Eftersom de ska passa alla brukar de sakna många moderna webbplatsers anpassning och funktionalitet. Dessutom kan bristen på skarpa, rena linjer som funktioner för dra och släppa ibland skapar göra att en sida ser mindre professionell ut, och de här webbplatserna överförs inte alltid på ett bra sätt till mobila enheter som t.ex. telefoner eller surfplattor.

En flytt till WordPress.com löser de här problemen och kan ge vilken webbplats som helst en extra nivå av proffsighet.

Eftersom många verktyg för att bygga webbplatser som har funktioner för dra och släpp och alternativ för enbart HTML inte erbjuder något exportalternativ måste du ofta manuellt kopiera och klistra in ditt webbplatsinnehåll för att migrera från en webbplatsbyggare till WordPress.com. Det kan kräva mycket tid och arbete, men resultatet kommer att vara värt det.

Spara ditt innehåll

Det snabbaste sättet för att spara ditt innehåll från ett verktyg för att bygga webbplatser med funktioner för dra och släpp eller HTML är att spara varje enskild sida på din dator.

För varje sida du vill duplicera går du till Arkiv > Spara sida som > Webbsida, komplett

Skärmbild av Arkiv-menyn med "Spara sida som..." markerat.
Alternativet ”Spara sida som…” i Arkiv-menyn

Då sparas en kopia av alla dina foton och texter på en duplicerad sida som sparas på din dator. Det kommer också att skapa några undermappar där du kan komma åt alla dina filer:

Spara bilder

Om du använder ovanstående metod för att spara dina sidor sparas dina bilder, men de kommer ibland att beskäras eller ändras till samma storlek som de visas i på webbplatsen. Det bästa sättet för att använda bilder i full storlek på din nya WordPress.com-webbplats är att ladda upp de ursprungliga bildfilerna direkt från din dator.

Skapa din nya webbplats

Om du inte redan har gjort det skapar du din nya webbplats på WordPress.com genom att besöka den här länken.

Då får du vägledning genom processen för att få igång din webbplats. Du ombes att välja en stil och ett tema, en gratis webbplatsadress och ett paket. Du kan alltid ändra ditt tema och paket senare, så stressa inte upp dig om valet!

Skapa sidor och flytta ditt innehåll

Du börjar med att lägga till webbplatsens bilder i ditt mediebibliotek. Det gör du genom att öppna mappen på din dator där du sparade informationen för den här sidan och ladda upp alla JPG-, GIF- eller PNG-bilder för sidan. Du ser många andra filer i den här mappen, men du vill bara leta reda på och ladda upp bilderna. De andra filerna överförs inte till WordPress.com.

1. Öppna en kopia av din nedladdade webbplats i en webbläsare som Chrome eller Firefox, eller gå till liveversionen av din gamla webbplats och läs in en sida som du vill återskapa på din WordPress.com-webbplats.
  2. Skapa en ny sida på din WordPress.com-webbplats. Om du vill skapa din första sida går du till Sidor → Lägg till ny i din adminpanel.
  3. Kopiera och klistra in huvudtexten på den gamla sidan på din nya WordPress.com-sida.

💡

Du behöver inte kopiera och klistra in webbplatsens navigeringsmeny. Menyerna för din WordPress.com-webbplats skapas och hanteras på ett annat ställe. Mer information om det här finns i Menyer.

Här är ett exempel på vad du vill kopiera på din gamla webbplats.

Skärmbild av en icke-WordPress-webbplats med rubrik, text, bilder och meny.

Ovanstående är ett exempel på en sida som har byggts i en sidbyggare, på ett annat ställe än WordPress.com. Om du försöker kopiera hela sidan kan det skapa ganska intressant HTML-kod, och den kanske inte ser ut som du vill. Av den anledningen är det i allmänhet bäst att bara kopiera huvudtexten på en enda sida (du kommer att redigera webbplatsens övergripande utseende och känsla senare), för att sedan infoga dina bilder för den här sidan och justera var du vill ha dem i din text.

Här är ett exempel på en WordPress.com-redigeringsskärm som visar vilket innehåll du vill kopiera från ovanstående sida och var du ska lägga det:

Skärmbild av en blockredigeringsskärm, med rubrik och text kopierad, bild tillagd och andra funktioner markerade.

Fokusera på att bara lägga till din text och dina bilder. Om du är kunnig inom HTML-kodning kan du kopiera och klistra in viss kod, men all HTML-kod stöds in på WordPress.com-webbplatser. Klicka här för att se listan över HTML-kod som stöds.

💡

Observera att formatering med CSS-kod endast är tillgänglig i Premiumpaket eller högre, och finns i ett separat avsnitt.

Upprepa stegen 1, 2 och 3 för alla dina sidor. Vi rekommenderar att du skapar alla sidor först, eftersom det kan spara lite bekymmer om du har dem i förväg när du ska designa din webbplats övergripande utseende och känsla.

När du är klar med att skapa alla dina sidor och flytta din text och dina bilder är det dags för steg 4!

Skapa navigeringsmenyer

Ditt nästa steg blir att skapa en meny för din webbplats! Det är genom den som människor hittar majoriteten av sidorna på din webbplats.

Menyn från en dra och släpp-webbplats.

En av fördelarna med att flytta till WordPress.com är möjligheten att snabbt justera hela din webbplats övergripande utseende och känsla snarare än att behöva göra det på en sida i taget, som i vissa sidbyggare. Du kan redigera din meny genom Utseende → Menyer eller Utseende → Redigerare, beroende på vilket tema du har valt.

💡

Om du skapar en sida visas den inte nödvändigtvis i webbplatsens huvudmeny. Det betyder att du får välja vilka sidor som ska visas, vilket skapar ett proffsigt utseende.

Ställ in ditt tema

Det är dags att ställa in ditt tema! Det här är din webbplats övergripande utseende och känsla. Vi har hundratals gratis teman och Premium-teman tillgängliga, varav några kan likna din webbplats och andra kan vara helt nya. Oavsett om du vill efterlikna din tidigare webbplats allmänna utseende eller känsla eller prova något nytt, så kan du vara säker på en sak – din nya webbplats kommer att se proffsig ut.

Om du gillar ditt nuvarande tema kan du gå till Utseende → Anpassa för att börja anpassa det efter din smak. Om du vill välja ett nytt tema eller prova flera nya kan du hitta alla WordPress.com-alternativ genom att följa den här länken för att se dina alternativ. Varje tema skiljer lite åt och kan göra olika saker – det finns inget rätt eller fel, så hitta ett som du verkligen gillar!

De sista stegen

WordPress.com har massor av ytterligare funktioner som du kan lägga till på din webbplats – anslutningar till sociala medier, videoklipp, tjäna pengar på din webbplats och mycket annat!

Har du köpt en domän hos ditt webbhotell med funktioner för dra och släpp eller HTML som du vill använda med din nya webbplats? Läs igenom vår guide för att använda din domän med din WordPress.com-webbplats.

Om du stöter på några problem kan du läsa guider på vår supportwebbplats, och var inte rädd för att be oss om hjälp!