Tillbaka till support Konto Användarroller

Användarroller

WordPress.com erbjuder olika användarroller för att kontrollera vad användare kan och inte kan göra på webbplatsen. Den här guiden definierar användarrollerna och de uppgifter som en användare som tilldelats respektive roll på webbplatsen kan utföra.

Lista över användarroller

Här är en snabb sammanfattning av varje roll. Detaljerade beskrivningar finns längre ner på sidan:

Varje användarroll kan göra allt som en mindre kraftfull roll kan göra. Redigerare kan med andra ord göra allt som författare kan göra och författare kan göra allt som medarbetare kan göra, och så vidare.

Dessa användarroller kan se statistiken: Administratörer, Redigerare, Författare och Medarbetare. På webbplatser med tillägg aktiverade måste du aktivera behörighet att visa statistik för andra roller än administratörer. Du kan göra detta genom att gå till Jetpack → Inställningar → Trafik → sektionen Jetpack-statistik.

När du installerar WooCommerce skapas två ytterligare användarroller: Kund och Butiksansvarig. Mer information om dessa finns i WooCommerce-dokumentationen.

Andra tillägg kan också skapa ytterligare användarroller. Mer information finns i tilläggsdokumentationen.

Administratör

En administratör (eller admin) har fullständig behörighet på webbplatsen och kan göra allt som är relaterat till webbplatsadministration*. Det är den enda rollen som kan se WordAds-intäkter och hantera annonsinställningar.

Administratörer kan skapa fler administratörer, bjuda in nya användare, ta bort användare och ändra användarroller. De har fullständig kontroll över inlägg, sidor, uppladdade filer, kommentarer, inställningar, teman, tillägg, importer och exporter.

Administratörer har fullständig behörighet till allt som är relaterat till webbplatsadministration, inklusive borttagning av hela webbplatsen*.

* Vissa begränsningar för administratörer

Redigerare

En redigerare kan skapa, redigera, publicera och ta bort alla inlägg och sidor (inte bara sina egna), samt moderera kommentarer, ladda upp filer till mediabiblioteket och hantera kategorier, etiketter och länkar.

Författare

En författare kan endast skapa, redigera, publicera och ta bort sina egna inlägg, samt ladda upp filer och bilder. Författare har inte behörighet att skapa, ändra eller ta bort sidor, och de kan inte heller ändra inlägg gjorda av andra användare. Författare kan redigera kommentarer som görs på deras inlägg.

Medarbetare

En medarbetare kan endast skapa och redigera sina egna inlägg, inte publicera dem. När ett medarbetarinlägg är redo att publiceras eller har reviderats kan webbplatsägaren eller en annan administratör granska det. Medarbetare kan inte ladda upp filer eller bilder.

När ett medarbetarinlägg har godkänts och publicerats av en administratör kan det inte längre redigeras av medarbetaren. Det kommer dock fortfarande att vara medarbetaren som är författare till inlägget, inte administratören som publicerar det.

E-postprenumerant

E-postprenumeranter är personer som har prenumererat på din webbplats via e-post. De kan, men behöver inte, ha ett WordPress.com-konto.

För att uppmuntra fler personer att följa dig kan du lägga till blocket Prenumerera på en framträdande plats på din webbplats.

Du kan också importera dina e-postprenumeranter från en annan plattform.

Följare

Följare är e-postprenumeranter som har WordPress.com-konton kopplade till sina e-postadresser.

Följare har inte redigeringsbehörigheter på webbplatsen, men de kan få uppdateringar när ett nytt inlägg publiceras. De kan endast publicera kommentarer om kommentarer är aktiverade, även om de inte behöver vara följare för att göra det.

Om din webbplats är offentlig kan vem som helst följa den, men du kan också skicka ut inbjudningar till specifika personer som du vill dela din webbplats med.

Om din webbplats är privat kommer ingen att kunna följa den om du inte bjuder in dem specifikt, vilket då gör dem till läsare.

Läsare

Läsare kan endast visa privata webbplatser. Läsare har, precis som följare, inga redigeringsbehörigheter. Allt de kan göra är att läsa den privata webbplatsen som de har blivit inbjudna till och lämna kommentarer på den (om du har aktiverat kommentarer).

Om någon följer din offentliga webbplats och du sedan gör den privat blir han eller hon inte automatiskt en läsare. Läsare måste alltid bjudas in specifikt.

Entreprenör, frilansare, konsult eller byrå

När du lägger till någon av användarrollerna ovan kan du flagga användare som inte ingår i din organisation, alltså användare som är antingen entreprenörer, frilansare, konsulter eller byråer.

Kryssrutan ändrar inte på något sätt användarens behörigheter. Det är ett sätt för dig att hålla reda på användare som inte ingår i din organisation.

Användarroller med kryssrutan entreprenör aktiverad.
Markera användaren som entreprenör på inbjudningsskärmen.

Du kommer då att se att användaren läggs till med etiketten Entreprenör, såsom på den här skärmbilden:

Etiketten Entreprenör för en användare på webbplatsen.
Etiketten Entreprenör för en användare.