Terug naar Ondersteuning Account Gebruikersrollen

Gebruikersrollen

WordPress.com biedt verschillende gebruikersrollen om te kunnen beheren wat gebruikers wel en niet kunnen doen op de site. Deze gids bepaalt de gebruikersrollen en de taken die de gebruiker per rol op de site kan vervullen.

Lijst van de gebruikersrollen

Hier volgt een kort overzicht van elke rol. Meer gedetailleerde beschrijvingen vind je verder op deze pagina:

Elke gebruikersrol kan alles wat een rol met minder rechten kan. (Met andere woorden, editors kunnen alles doen wat auteurs kunnen, auteurs kunnen alles doen wat bijdragers kunnen, enzovoorts.)

De volgende gebruikersrollen kunnen de statistieken bekijken: Beheerders, redacteuren, auteurs en bijdragers. Let op: Voordat andere rollen dan beheerders de statistieken kunnen zien, moet je de machtigingen van die rollen activeren. Dit kun je doen via Jetpack → Instellingen → Bezoekers → Sitestatistieken.

Wanneer je WooCommerce installeert, worden er twee extra rollen aangemaakt: klant en winkelmanager. Informatie over deze rollen vind je in de WooCommerce-documentatie.

Andere plugins kunnen ook extra rollen creëren. Bekijk de documentatie van je plugin voor meer informatie.

Beheerder

Een beheerder heeft de volledige controle over de site en kan alles doen wat te maken heeft met het beheer van de site*. De beheerder is ook de enige rol die de WordAds-omzet kan zien en advertentie-instellingen kan beheren.

Beheerders kunnen meer beheerders aanmaken, nieuwe gebruikers uitnodigengebruikers verwijderen en gebruikersrollen wijzigen. Ze hebben de volledige controle over berichten, pagina’s, geüploade bestanden, reacties, instellingen, thema’s, plugins, imports en exports.

Alles wat met sitebeheer te maken heeft is toegankelijk voor beheerders, waaronder het verwijderen van de complete site*.

* Een aantal beperkingen voor beheerders

editor

Een redacteur kan elk bericht of elke pagina (niet alleen zijn/haar eigen) aanmaken, bewerken, publiceren en verwijderen. Een redacteur kan bovendien reacties bewerken, mediabestanden uploaden in de mediabibliotheek en categorieën, tags en links beheren.

Auteur

Een auteur kan alleen zijn/haar eigen berichten maken, bewerken, publiceren en verwijderen, evenals geüploade bestanden en afbeeldingen. Auteurs kunnen geen pagina’s maken, aanpassen of verwijderen en ze kunnen geen berichten van andere gebruikers aanpassen. Auteurs kunnen reacties op hun eigen berichten bewerken.

Bijdrager:

Een bijdrager kan alleen zijn/haar eigen berichten maken en bewerken, maar kan ze niet publiceren. Wanneer een van zijn/haar berichten klaar is voor publicatie of bewerkt is, kan de eigenaar van de site of een andere beheerder het bericht controleren. Bijdragers kunnen geen bestanden of afbeeldingen uploaden.

Als het bericht van de bijdrager eenmaal door een beheerder is goedgekeurd en gepubliceerd, kan de bijdrager die niet meer bewerken. Echter, de auteur van het bericht is wel nog steeds de bijdrager in plaats van de beheerder die het bericht publiceerde.

E-mailabonnee

E-mailabonnees zijn mensen die zichvia e-mailop je site hebben geabonneerd. Deze gebruikers hebben niet per se een WordPress.com-account.

Voeg op een opvallende plek het blok Abonneren toe aan je site om meer mensen aan te moedigen je te volgen.

Je kunt ook jee-mailabonnees importerenvanuit een ander platform.

Volger

Volgers zijn e-mailabonnees met WordPress.com accounts die aan hun e-mailadressen zijn gekoppeld.

Volgershebben geen bewerkingsrechten op de site; zij kunnen updates ontvangen wanneer er een nieuw bericht gepubliceerd is. Het enige dat ze op je site kunnen doen is reacties plaatsen (als je die hebt ingeschakeld), hoewel ze geen volger hoeven te zijn om dat te doen.

Is je site openbaar, dan kan iedereen je site volgen, maar je kunt ook uitnodigingen versturen naar specifieke mensen waarmee je je site graag wilt delen.

Is je blog privé, dan kan niemand je blog volgen tenzij je hen specifiek hiervoor uitnodigt, waarop ze een ‘lezer’ worden.

Lezer

Lezers zijn gebruikers die alleen privésites kunnen zien. Net als volgers hebben lezers geen enkele bewerkingsrechten. Het enige dat ze kunnen doen is de privésite waarvoor ze uitgenodigd zijn lezen en reacties erop achterlaten (alleen als je die hebt ingeschakeld).

Als iemand een volger van je openbare site is, en je die site vervolgens op privé zet, worden ze niet automatisch een lezer. Lezers moeten altijd specifiek uitgenodigd worden.

Opdrachtnemer, freelancer, consultant of bureau

Wanneer je een van de bovenstaande gebruikersrollen toevoegt, kun je gebruikers aanmerken die geen onderdeel van je organisatie zijn, gebruikers die een opdrachtnemer, freelancer, consultant of bureau zijn.

Het selectievakje verandert de rechten van een gebruiker niet. Het is een manier voor jou om bij te houden welke gebruikers geen onderdeel van je organisatie zijn.

Gebruikersrollen met het selectievakje Contractant ingeschakeld.
De gebruiker wordt op het uitnodigingsscherm als opdrachtnemer gemarkeerd.

Je kunt de gebruiker dan toegevoegd zien met de Contractant label, zoals in deze schermafbeelding:

Contractantlabel voor een gebruiker op de site.
Contractantlabel voor een gebruiker.