Tillbaka till support Innehåll och media Block Galleriblock

Galleriblock

Använd galleriblocket för att visa flera foton tillsammans. Galleriblocket innehåller enskilda bildblock för varje bild och arrangerar dem på ett attraktivt sätt.

Videokurs

Lägg till galleriblocket

För att lägga till galleriblocket klickar du på blockinfogarikonen + och söker efter ”galleri”. Klicka på det för att lägga till blocket i ett inlägg eller på en sida.

💡

Du kan också använda ditt tangentbord för att skriva /galleri på en ny rad och trycka på returtangenten för att snabbt lägga till ett nytt galleriblock.

En GIF-bild som visar processen med att skriva /galleri för att infoga ett galleriblock.

Du hittar detaljerade instruktioner om hur du lägger till block här.

Lägg till dina bilder

När du lägger till blocket Galleri får du två alternativ: Ladda upp och Välj bilder:

Galleriblocket som visar två alternativ: Ladda upp och Välj bilder.

Ladda upp gör det möjligt att ladda upp en eller flera nya bilder från din dator till din webbplats.

Välj bilder gör det möjligt att välja mellan tidigare uppladdade bilder i ditt mediabibliotek eller att välja en bild från Google Foto, Pexels kostnadsfria bildbibliotek eller Openverse.

Lägg till bilder i befintligt galleri

Du kan lägga till fler bilder i ett galleri som du redan har skapat genom att göra följande:

Steg 1 Markera blocket Galleri. Det finns några olika metoder för att markera blocket Galleri.

Du kan klicka på en bild i blocket Galleri och sedan klicka på ikonen Markera galleri i verktygsfältet ovanför bilden.

Du kan också klicka på Listvy längst upp till vänster i redigeraren och välja blocket Galleri från översikten.

Steg 2: Klicka på Lägg till i verktygsfältet ovanför blocket Galleri om du vill lägga till fler bilder.

När du klickar på Lägg till kan du välja Öppna mediebibliotek för att lägga till bilder som du redan har laddat upp (eller få tillgång till de kostnadsfria mediealternativen) eller Ladda upp för att ladda upp nya bilder till ditt galleri.

Blockverktygsfält

När du klickar på blocket visas ett verktygsfält med alternativ:

Ett galleri har valts och justeringsalternativen har expanderats.
Galleriverktygsfältet stöder flera justeringar inklusive bred och fullbredd beroende på temat.

Galleriblocket har följande alternativ i sitt verktygsfält:

📌

Om du inte ser alternativet att ändra blockets bredd till bred bredd eller fullbredd och ditt tema stöder dessa alternativ är det möjligt att blocket har lagts till i ett gruppblock. Du kan läsa mer om gruppblocken här.

Blockinställningar

När du klickar på blocket kommer du att hitta ytterligare blockinställningar i den högra sidopanelen. Om du inte ser sidopanelen kan du behöva klicka på ikonen ⚙️ (kugghjulet) längst upp till höger för att öppna inställningarna.

Blockinställningarna finns i den högra sidopanelen.
Blockinställningar

När du klickar på en bild i galleriet väljer du ett enskilt bildblock inuti galleriet. Om du behöver komma tillbaka till inställningarna för galleriblocket finns det flera sätt att göra detta på:

1. Klicka på det vita utrymmet mellan bilderna.
  2. Välj galleriblocket med hjälp av listvyn.
  3. Välj Gallery bland de synliga sökvägarna längst ner på skärmen:
De synliga sökvägarna längst ner på redigerarens skärm visas, med galleriet markerat med en pil.

Galleriblocket har följande inställningar:

Kolumner

Du kan välja hur många kolumner ditt galleriblock ska ha.

Du kan välja mellan 1 kolumn och 8 kolumner. Du kan bara välja så många kolumner som du har bilder, så om du lägger till 4 bilder får du möjlighet till högst 4 kolumner. Detta nummer ökar när du lägger till fler bilder tills du når maximalt 8.

Dina bilder kommer automatiskt att arrangera sig själva i den bästa möjliga konfigurationen utifrån det antal kolumner som du väljer. Prova att ändra antalet kolumner för att se vilket alternativ du gillar bäst.

Beskär bilder

Du kan välja om du vill att dina galleribilder ska beskäras eller inte. Det här alternativet är användbart om du har bilder av olika storlekar och former.

Om bilderna i ditt galleri är av olika storlek kan det ge bilderna ett mer enhetligt utseende att beskära dem, såsom visas nedan. Om du inte vill beskära bilderna, men ändå vill att bilderna ska visas i samma storlek måste du se till att ladda upp bildfiler som redan har samma storlek.

Ett galleri med beskurna bilder:

Ett exempel på ett galleri med beskurna bilder, som visar alla bilder i en enhetlig storlek.

Ett galleri utan beskurna bilder:

Ett exempel på ett galleri med obeskurna bilder, som visar bilder i olika storlek.
Länkinställningar

I inställningarna för galleriblocket finns det tre alternativ för att länka galleriet:

Alternativt kan du välja att länka enskilda bilder i galleriet till olika sidor. Du kan länka en bild genom att följa dessa steg:

1. Klicka på bilden som du vill länka.
  2. I verktygsfältet som visas klickar du på länkikonen (den ser ut som en länk på en kedja):bildverktygsfält med länkikonen markerad
  3. Klicka på pennikonen för att redigera länken.
  4. Klistra in URL:en som du vill länka bilden till, eller använd sökrutan för att välja en publicerad sida på din webbplats.
  5. Tryck på returtangenten på ditt tangentbord för att bekräfta ändringen.

För mer information om att länka enskilda bilder, se vår bildblocksguide.

Ändra ordning på bilder i ett galleri

Bilderna läggs till i galleriet i den ordning som du ursprungligen markerade dem. Du kommer att se en siffra bredvid varje bild när du markerar den. Den här siffran indikerar i vilken ordning som bilden kommer att visas i ditt galleriblock.

En GIF-bild som visar hur du ändrar ordning på bilder i galleriet

Du kan också ändra ordning på galleribilderna efter att du har skapar galleriet. För att göra detta klickar du på valfri galleribild och använder vänster-/högerpilarna för att ändra ordning på bilderna:

En GIF-bild som visar hur du ändrar ordning på bilder i galleriblocket med hjälp av vänster-/högerpilarna

Alternativt kan du klicka på en bild och välja alternativet Dra (ikonen ser ut som sex punkter) från verktygsfältet för att flytta din bild:

Alternativet Dra i bildverktygsfältet är markerat med en pil.
Använd alternativet Dra i verktygsfältet för att flytta bilder.

För att kopiera, duplicera eller flytta bilder klickar du på de tre punkterna längst upp till höger i verktygsfältet och väljer önskat alternativ.

En bild som visar ett markerat bildblock, med de tre punkterna klickade på för att visa fler inställningar och alternativet Kopiera markerat.
Kopiera, duplicera eller ta bort bilder med hjälp av de expanderade inställningarna i verktygsfältet.

Lägg till bildtexter

När du har lagt till bilder i ditt galleri kan du ge varje bild en bildtext genom att först klicka på en bild och sedan i området Lägg till bildtext:

Bild i galleriblocket med bildtextrutan omgiven av en orange ruta.

Om du har skrivit bildtexter för bilder i mediabiblioteket och sedan lägger till galleriblocket kommer galleriblocket att visa dessa bildtexter. Om du lägger till bildtexter till bilderna i mediabiblioteket efter att du har lagt till galleriblocket kommer dessa bildtexter dock inte att visas i galleriblocket. I så fall skriver du antingen in bildtexterna manuellt i galleriblocket eller tar bort och lägger till blocket igen så att det använder bildtexterna från mediabiblioteket.

Avancerat

Via fliken Avancerat kan du lägga till en CSS-klass till ditt block, så att du kan skriva anpassad CSS och utforma blocket som du tycker passar.