Tillbaka till support Innehåll och media Block Gruppblock

Gruppblock

Gruppblocket samlar andra block i en behållare så att du kan ange en bakgrundsfärg, justera avstånd och organisera olika sidsektioner. Den här guiden beskriver hur du använder gruppblocket på din webbplats.

Videointroduktion

Skapa en grupp

Det finns ett antal olika sätt att gruppera block tillsammans. Du kan välja att börja med ett tomt gruppblock och lägga till innehåll i det, eller så kan du gruppera ihop befintliga block. Dessa alternativ beskrivs nedan.

Lägg till ett gruppblock

För att lägga till ett tomt gruppblock klickar du på blockinfogarikonen + och söker efter ”grupp”. Klicka på blocket för att lägga till det i ett inlägg eller på en sida. Du kan också använda ditt tangentbord för att skriva /grupp på en ny rad och trycka på returtangenten för att snabbt lägga till ett gruppblock.

Du hittar detaljerade instruktioner om hur du lägger till block här.

När du har infogat ett gruppblock kommer det att be dig välja en layout från följande alternativ:

Layoutväljare för gruppblocket
Välja en grupp-, rad- eller stapelvariation

När du väljer en layout kan du klicka på blockinfogarikonen + för att börja lägga till block inuti gruppen:

Gruppblock infogat
Klicka på blockinfogarikonen + för att lägga till inre block.

Gruppera befintliga block

Block som redan finns på sidan kan du gruppera ihop med hjälp av följande steg:

1. Välj blocket eller blocken som du vill gruppera. Du kan välja flera block genom att:
    • Markera blocken med hjälp av musen.
    • Klicka på det första blocket. Håll sedan ner Skift-tangenten på ditt tangentbord och klicka på det sista blocket. Detta kommer att markera alla block mellan det första och sista blocket.
    • Öppna listvyn och klicka på det första blocket. Håll sedan ner Skift-tangenten på ditt tangentbord och klicka på det sista blocket. Detta kommer att markera alla block mellan det första och sista blocket.
  2. I blockverktygsfältet som visas ovanför eller under blocken klickar du på ellipsmenyn (tre punkter) och väljer sedan alternativet ”Grupp”. Om du väljer flera block visas nya ikoner i verktygsfältet för att snabbt skapa en grupp, eller en variation av en grupp (rad, stapel eller rutnät):
En pil pekar på gruppalternativet efter att trepunktsalternativet i verktygsfältet har klickats på.
Lägg till ett enskilt block i en grupp
En pil pekar på gruppikonerna i blockverktygsfältet.
Gruppera ihop flera block

När du har klickat på gruppikonen i verktygsfältet kommer blocken att placeras inuti ett gruppblock.

Välj gruppblocket

Gruppblocket har flera olika inställningar som du kan komma åt genom att välja blocket. Det är dock inte möjligt att välja ett gruppblock genom att klicka på det, eftersom ett klick på något block inuti gruppen (kallas underordnade block) kommer att välja det inre blocket, inte det övergripande gruppblocket (kallas det överordnade blocket).

Det finns ett antal olika metoder som du kan använda för att välja det överordnade gruppblocket:

Listvy

Du kan välja gruppblocket med hjälp av listvyn längst upp på redigerarskärmen. Gruppblocket visas här, med alla dess inre block listade undertill:

Alternativet Listvy expanderat för att visa de olika blocken på sidan, med gruppblocket markerat.
Ett gruppblock i listvyn

Överordnat block-väljare i verktygsfältet

När du klickar på ett block som har grupperats visas gruppblocksikonen i blockverktygsfältet. Gruppblocksikonen, som representeras av två överlappande fyrkanter, visas till vänster om det valda blocket. Du kan klicka på gruppblocksikonen för att välja gruppblocket:

En pil pekar på gruppblocksikonen i verktygsfältet.

Gruppblockets verktygsfält

När du klickar på gruppblocket visas ett verktygsfält med alternativ ovanför det:

Gruppblockets verktygsfält, med ikoner för att flytta blocket och ändra justering samt menyn Fler alternativ.
Gruppblockets verktygsfält

Ikonerna i gruppblockets verktygsfält är, med start från vänster:

Gruppblockets inställningar

När du väljer ett block kommer du att hitta ytterligare blockinställningar i den högra sidopanelen. Om du inte ser sidopanelen kan du behöva klicka på ikonen för Inställningar längst upp till höger för att öppna inställningarna. Ikonen ser ut som en kvadrat med två ojämna kolumner:

Ikonen för Inställningar i redigeraren, med ett verktygstips för "Inställningar" nedanför.
Klicka på ikonen för Inställningar för att öppna blockinställningarna

Omvandla till rad, stapel eller rutnät

Byt gruppblocket till någon av följande variationer:

Layoutinställningar

Använd layoutinställningarna för att styra bredden och positionen för block inuti en grupp:

Layoutinställningar i gruppblocket

När alternativet ”Inre block använder innehållsbredd” är inaktiverat kommer block som läggs till inuti gruppblocket att fylla bredden på sidans standardinnehållsområde.

För mer kontroll över bredden på de inre blocken, aktivera alternativet ”Inre block använder innehållsbredd”. Du kan sedan ange bredden på de inre blocken med hjälp av följande alternativ:

Det finns inget alternativ för att ange bredden för alternativet Fullbredd, eftersom block inställda på fullbredd som standard kommer att sträcka sig över hela skärmbredden.

Gruppblockets layoutinställningar

Du kan använda inställningen Justering för att vänsterjustera, högerjustera eller centrera de inre blocken.

Positionsinställningar

Ange gruppblockets position som Fastklistrad för att gruppen ska visas fastklistrad högst upp i fönstret när besökaren bläddrar nedåt. En fästikon visas bredvid gruppblocket i listvyn.

En animerad GIF-bild med ett exempel på en grupp som förblir fäst högst upp på skärmen när besökaren bläddrar nedåt.
Prenumerationsrutan är en grupp som är fäst högst upp på skärmen

Endast toppnivågrupper kan anges som fastklistrade. Se till att gruppblocket inte är inbäddat i något annat block för att fästeffekten ska fungera.

Om positionsinställningen är satt till Standard kommer gruppen att visas i den ordning som presenteras på sidan.

Avancerat

Läs mer om avancerade blockinställningar.

Gruppblocksstilar

I sidopanelen Blockinställningar klickar du på ikonen Stilar för att komma åt blockets designinställningar. Ikonen Stilar är utformad som en cirkel med halva cirkeln ifylld:

En pil pekar på ikonen Stilar. Du kan klicka på den för att öppna sektionen Blockstilar.

Här kan du ange textfärg, bakgrundsfärg, textstorlek och typsnitt, utfyllnad, marginal och blockavstånd. Se följande guider för mer information om hur du använder dessa inställningar:

Bakgrundsbild

I gruppblockets stilar kan du också ställa in en bakgrundsbild som ska visas bakom blockets innehåll:

1. Välj gruppblocket.
  2. I sidopanelen Inställningar till höger klickar du på fliken Stilar.

Om du inte ser sidopanelen till höger kan du behöva klicka på ikonen Inställningar längst upp till höger för att öppna inställningarna. Den här ikonen ser ut som en fyrkant med två olika höga kolumner.

Inställningsikonen längst upp i WordPress-redigeraren markerad.
Ikonen Inställningar längst upp till höger
  1. Under Bakgrund klickar du på ”Bakgrundsbild” för att visa följande alternativ:
    • Öppna mediabiblioteket: Välj en befintlig bild från din webbplats mediafiler.
    • Ladda upp: Lägg till en ny bild från din dator eller enhet.
    • Återställ: Ta bort bakgrundsbilden.

Bakgrundsbilden prioriteras framför eventuella bakgrundsfärger.

Genom att klicka på trepunktsmenyn bredvid ”Bakgrundsbild” kan du definiera alternativet Storlek för din bild:

Om alternativet ”Inrym” eller ”Fast” har valts för alternativet Storlek kan du också välja om bilden ska upprepas med inställningen ”Upprepa bild” som visas.

Visade alternativ för att definiera storleken på bakgrundsbilder för gruppblock.

Avgruppera block

Om du vill ta bort ett gruppblock utan att radera de inre blocken kan du istället avgruppera blocken. Följ dessa steg:

1. Välj Listvy högst upp på redigeringsskärmen.
  2. Välj gruppblocket.
  3. Klicka på de tre punkterna bredvid gruppblocket
  4. Välj alternativet Avgruppera.
En GIF-bild som visar åtgärden att välja Avgruppera i blockverktygsfältet.