Tillbaka till support Innehåll och media Välj och flytta block

Välj och flytta block

När du har lagt till ett block på en sida kan du välja att flytta blocket (eller blocken) till en annan del av sidan. Det här guiden visar dig hur det går till.

Videokurs

Välj rätt block

Innan du flyttar ett block är det viktigt att se till att du har valt rätt block. Du kan välja de flesta block genom att klicka på dem en gång, men det finns även block som är placerade inuti andra block, så låt oss titta på olika metoder att välja rätt block att flytta.

Välj block med hjälp av listvyn

För att komma åt listvyn klickar du på ikonen med tre horisontella linjer ovanför varandra längst upp till vänster på din skärm:

Tre förskjutna staplade vertikala linjer för att representera listvyn.

Detta kommer att visa dig en lista med alla block som du har infogat på sidan eller i inlägget, så att du kan välja vilket block du vill arbeta med.

I bilden till höger kan vi se flera block som är placerade inuti en enskild kolumn, vilken i sin tur är placerad inuti ett kolumnblock. Om vi vill ta bort både kolumnerna och allt innehåll inuti dem bör vi därmed klicka på kolumnblocket som innehåller allt det övriga.

Listvyn visar en lista med alla blocken på sidan.
Välj block med hjälp av synliga sökvägar

Ett annat sätt att säkerställa att du väljer det avsedda blocket är att kontrollera de synliga sökvägarna längst ner på skärmen, vilka har markerats i orange nedan:

Flera block visas, med de synliga sökvägarna markerade i orange längst ner på skärmen. En rubrik inuti en kolumn inuti ett kolumnblock visas.

Blocket du har valt kommer att vara det sista blocket i listan med synliga sökvägar. Om du vill välja ett annat block, klicka på namnet för det block du vill välja. Dessa synliga sökvägar kallas ”breadcrumbs” på engelska, eftersom det är som att lämna ett spår av brödsmulor för någon att följa.

Välj block med hjälp av överordnat block-väljaren

Vissa block är inbäddade inuti andra block (som kallas deras ”överordnade” block) och du behöver ett enkelt sätt att välja det överordnade blocket.

Ett annat sätt att göra detta på är att använda överordnat block-väljaren som visas i blockverktygsfältet för vissa block:

Överordnat block-väljarknappen framhävd, förskjuten till vänster om verktygsfältet med blockinställningar.
Kolumnblockets verktygsfält

Om du klickar på ett block som har ett överordnat block visas en knapp förskjuten till vänster om blockverktygsfältet, markerad i orange i bilden ovan. Om du klickar på denna knapp väljs det överordnade blocket (i det här fallet kolumnblocket).

Det här kan vara användbart i många fall, exempelvis om du har text inuti ett kolumnblock och du behöver välja kolumnblocket, eller om du har flera knappar inuti ett knappblock och du behöver välja det övergripande knappblocket.

Flytta ett block

Om du vill flytta ett block, välj det aktuella blocket. Ett verktygsfält kommer då att visas direkt ovanför det. Du kan också klicka på uppåt- och nedåtpilarna för att flytta ett block ett steg upp eller ner. Du kan dra ett block till en annan plats med hjälp av ikonen med sex punkter i verktygsfältet. Följande animation visar båda metoderna:

En GIF som visar hur du klickar och håller kvar Dra-ikonen, ikonen med sex punkter i två kolumner. Ett block dras sedan upp med handtaget.
Flytta block
Flytta ett block med hjälp av listvyn

Alternativt kan du använda listvyn för att få en komplett lista över blocken på din sida och sedan klicka och dra blocken till nya positioner:

En animerad GIF som visas listvyn och åtgärden att klicka och dra block till nya positioner.
För att komma åt listvyn klickar du på ikonen med tre horisontella linjer längst upp till vänster på din skärm.
Flytta inbäddade block

Inbäddade block är inbäddade i layoutblock, exempelvis kolumner, rader eller staplar. Du kan flytta inbäddade block tillsammans genom att klicka på pilarna på det överordnade blocket:

GIF som visar hur du väljer och flyttar ett inbäddat block.
Flytta ett inbäddat block
Flytta flera block på en gång

Du kan flytta flera block på en gång genom att först markera dem med hjälp av musen, såsom visas nedan:

En animerad GIF som visar processen med att välja två block och flytta dem tillsammans genom att klicka på pilikonen i verktygsfältet som visas.

Om du vill flytta många block rekommenderas det att du först grupperar dem genom att följa dessa steg:

1. Markera alla block med hjälp av musen.
  2. I verktygsfältet som visas klickar du på Gruppera. Detta lägger till alla blocken i ett gruppblock.
  3. Klicka på de tre punkterna och välj Kopiera.
  4. Placera muspekaren på en ny rad dit du vill flytta blocken.
  5. Högerklicka (eller tryck på CMD/CTRL + V på ditt tangentbord) för att klistra in gruppen av block på den nya raden.
  6. Om du är nöjd med resultatet kan du ta bort den ursprungliga gruppen av block.

Här är en videodemonstration av denna process:

Flytta block sida vid sida

Om du vill placera block bredvid varandra istället för under varandra börjar du med att infoga kolumnblocket. Därefter kan du infoga valfritt block i respektive kolumn.

Om du vill placera befintligt innehåll i kolumnerna börjar du med att infoga kolumnblocket och använder därefter listvyn för att klicka och dra blocken till en kolumn.