Tillbaka till support Tjäna pengar Tjäna pengar på annonser

Tjäna pengar på annonser

Om du vill tjäna pengar på din WordPress.com-webbplats med hjälp av annonser är WordAds vårt officiella annonseringsprogram för webbplatsägare. Den här guiden visar hur du börjar tjäna pengar på annonser med WordAds.

Om WordAds

Aktivera WordAds på din webbplats för att börja visa annonser i ditt innehåll. Vi gör allt hårt arbete åt dig – inklusive att placera ut annonserna, förhandla med annonsörer, spåra visningar och dela ut dina intäkter – allt du behöver göra är att aktivera WordAds på din webbplats.

WordAds visar annonser på tiotals miljoner webbplatser och når över en miljard människor per månad. Över 50 internetannonsörer, inklusive Google AdSense & Adx, AppNexus, Amazon A9, AOL Marketplace, Yahoo, Criteo med flera, lägger bud för att visa annonser för sina klienter på WordAds-platser.

Krav

För att aktivera WordAds på din webbplats behöver du följande:

WordAds kommer inte att vara tillgängligt om din webbplats är markerad med Vuxeninnehåll.

Gå med i WordAds-programmet

För att välja WordAds, gör följande:

1. Gå till adminpanelen för din webbplats.
  2. Navigera till Verktyg Tjäna pengar.
  3. Klicka på knappen ”Tjäna annonsintäkter”.
  4. Klicka på knappen ”Gå med i WordAds” på fliken Inställningar:
Knappen Gå med i WordAds är markerad med en pil.

Granska dina annonsinställningar

När du har gått med i WordAds kommer du till inställningssidan där det finns några viktiga inställningar att granska. För att hitta WordAds-inställningarna igen:

1. Gå till adminpanelen för din webbplats.
  2. Navigera till Verktyg Tjäna pengar.
  3. Klicka på knappen ”Visa adminpanelen för annonser”.
  4. Klicka på fliken Inställningar.

Annonsinställningar

För att börja visa annonser på din webbplats väljer du ett av följande alternativ under ”Annonsernas synlighet”:

• Kör annonser för alla användare
  • Kör endast annonser för utloggade användare (mindre intäkter)
  • Pausa annonser (inga intäkter)

Om du har en webbplats med tillägg aktiverade visas inte dessa alternativ. Aktivera då istället annonser genom att klicka på ”Aktivera annonser och visa en annons under varje inlägg.

Du kan sedan anpassa var annonser visas genom att aktivera eller inaktivera annonser på startsidan (dvs. din webbplats Hem-sida), i inlägg, på sidor och i arkiv (dvs. kategorisidor, etikettsidor och tidsbaserade grupperingar av inlägg).

Du kan välja att placera ytterligare annonser högst upp på varje sida, en andra annons under varje inlägg och i sidopanelen (om det finns en sidopanel i ditt tema).

WordAds delar viss information om dina webbplatsbesökare med våra annonseringspartners. Annonseringspartners kan använda denna information för att visa personanpassade annonser för dessa besökare. För att aktivera detta för USA-baserade besökare, aktivera alternativet Aktivera riktad annonsering för webbplatsbesökare i alla amerikanska delstater.

Vissa amerikanska delstater har lagar som kräver att webbplatsbesökare ges möjlighet att välja bort att deras data används för anpassning av annonser. Därför måste du:

Mer information finns i vår guide om amerikanska sekretesslagar och din WordPress.com-webbplats.

Betalningsinformation

I rutan med rubriken PayPal-e-postadress anger du den e-postadress du använder för ditt PayPal-konto, så att du kan ta emot betalningar för dina WordAds-intäkter. Amerikanska medborgare måste också uppge ett socialförsäkringsnummer, i enlighet med IRS.

Användarvillkor

Markera rutan för att indikera att du samtycker till våra användarvillkor för annonser. Denna kryssruta är markerad som standard, vilket indikerar att ditt samtycke till dessa användarvillkor är en förutsättning för din registrering i WordAds-programmet.

Om du har WordAds aktiverat kommer besökare från länder som omfattas av GDPR att se en CMP-banner (Consent Manager Provider) längst ner på sidan som informerar dem om deras rättigheter, vilka data vi samlar in och möjligheten att samtycka till datainsamlingen. Dina besökare kan klicka på ”Visa partners” på den här bannern för att anpassa sina samtyckesalternativ.

Att ge besökare möjlighet till samtycke är ett rättsligt krav. Därför visar vi CMP-bannern automatiskt. Den kan inte tas bort och dess text kan inte ändras.

Denna CMP-banner ersätter blocket Cookiesamtycke eller widgeten Cookies och samtycke (om du tidigare har lagt till någon av dessa på din webbplats).

CMP-bannern visas i den här bilden.
Banner om tillhandahållare av samtyckeshantering

Samla in dina intäkter

För att se hur mycket du har tjänat på annonser, följ dessa steg:

1. Gå till adminpanelen för din webbplats.
  2. Navigera till Verktyg Tjäna pengar.
  3. Klicka på knappen ”Visa adminpanelen för annonser”.
  4. Klicka på fliken Intäkter.
Adminpanelen för intäkter visar totala intäkter, totala utbetalningar och utestående belopp som ska betalas.

Här kan du se:

Hur beräknas intäkter?

Intäkter registreras per visning (när annonsen ses av en besökare), inte per klick. Det innebär att ju fler besök du får och ju fler besökare som surfar på din webbplats, desto mer kommer du att tjäna.

Annonseringspriserna fluktuerar konstant. Onlinesystemet för annonser liknar aktiemarknaden, där annonsörer bjuder i realtid. Därför är det normalt att se olika intäktsbelopp varje vecka, månad och år samt för varje webbplats du kör annonser på. Intäkter påverkas av många faktorer, inklusive:

Utbetalning av intäkter

Intäkter betalas ut när det utestående beloppet överstiger 100 USD. Om du tjänar mindre än 100 USD någon månad förs dina intäkter över till nästa månad istället.

Betalningar görs till det PayPal-konto som du har sparat i dina inställningar.

Uppskattade intäkter uppdateras dagligen. Slutgiltiga intäkter publiceras i slutet av den månad som följer på månaden då de genererades. Intäkter som genereras i januari kommer exempelvis att bli tillgängliga i slutet av februari.

Om du stänger ner ditt WordPress.com-konto eller lämnar WordAds och fortfarande har ett utestående belopp som är mindre än 100 USD, kontakta supporten så att vi kan betala ut resten av ditt saldo. Det här alternativet är endast tillgängligt om du inte längre vill använda WordAds – du kommer inte att kunna återaktivera WordAds på samma webbplats igen när du väl har lämnat tjänsten. Om du tar en paus föreslår vi att du istället ”pausar” annonserna genom att stänga av annonser i dina inställningar.

Betalningshistorik

På fliken Betalningar hittar du:

Adminpanelen Betalningshistorik visar betalningsdatum, belopp, status, e-postadress och beskrivning.

Annonsstatistik

Du kan lära dig hur dina annonser presterar via annonsstatistiken:

1. Besök din adminpanel.
  2. Klicka på Statistik i den vänstra sidopanelen.
  3. Välj fliken Annonser:
Sidan Statistik med fliken Annonser vald

Här kan du se dina intäkter, antalet annonser som visas, genomsnittlig CPM och intäkter. Annonsstatistiken är en uppskattning och kan komma att ändras. Den fastställs under månaden som följer den månad då den registrerades.

En skärmbild som visar att man kan klicka på Annonser till höger om Trafik och Insikter i statistiken när alternativet är aktiverat för att visa ett stapeldiagram med annonser som visas, genomsnittlig CPM och intäkter per dag, vecka, månad eller år.

Annonsutseende

WordAds inkluderar en mängd olika annonstyper, inklusive visning, video, inbyggd och fastklistrad. Vi testar ibland andra typer av annonser under korta perioder. Här är några exempel på hur annonser ser ut på olika webbplatser:

Annonserna matchar din besökares plats och språk. Annonsplaceringarna och -layouterna är desamma globalt sett, men de flesta länder har sina egna annonsörer. Detta innebär att det bara är annonsörerna och deras kreatörer som skiljer sig åt.

Annonsplacering

Annonser kommer att visas på olika platser på din webbplats beroende på vilka synlighetsalternativ du väljer i dina inställningar. Observera att annonsplacering bestäms av varje enskilt tema och att det inte är säkert att alla teman har samma utrymme för annonser.

Du kan infoga ett annonsblock på valfri plats där du vill lägga till ytterligare en annons. Observera att för många annonser på din webbplats kan påverka dina intäkter negativt. Fler annonsblock motsvarar inte större intäkter.

Vi optimerar kontinuerligt annonser beträffande prestanda och placeringar kan komma att ändras.

Annonsinnehåll

Det är inte möjligt att välja vilka annonsörer eller typer av annonser som visas på din webbplats.

Annonser visas från vårt annonsnätverk och baseras på den specifika besökarens webbläsarhistorik. Annonserna du ser kan skilja sig från dem som andra besökare på din webbplats kommer att se.

Vi gör vårt bästa för att upprätthålla högsta möjliga standard för de annonser som vi visar via WordAds. Vi har möjlighet att blockera specifika annonser över hela nätverket, så om du ser en annons med olämpligt innehåll (exempelvis sex, droger eller våld) kan du göra följande:

1. Klicka där det står ”Rapportera den här annonsen” längst ner i annonsen för att rapportera detta direkt.
  2. Alternativt kan du ta en skärmbild och högerklicka på annonsen för att kopiera den länkade URL:en. Klicka inte direkt på annonsen, eftersom den förmodligen kommer att omdirigera till en annan URL. När du har denna information, kontakta oss så undersöker vi problemet.

Jag ser inga annonser!

Det kan finnas olika anledningar till att annonser inte visas på din webbplats. Några vanliga orsaker är: