Tillbaka till support Öka din publik Anslut till Google Analytics

Anslut till Google Analytics

Google Analytics är ett kraftfullt verktyg som är tillgängligt med berättigade WordPress.com-paket för att spåra trafik till din webbplats. Den här guiden visar hur du lägger till Google Analytics på din webbplats.

Den här funktionen är tillgänglig för webbplatser med våra WordPress.com Explorer-, Creator- och Entrepreneur-paket, samt det äldre Pro-paketet. För webbplatser med gratispaketet eller Starter-paketet, uppgradera ditt paket för att komma åt den här funktionen.

Jetpack Stats kontra Google Analytics

Jetpack Stats

Alla webbplatser på WordPress.com inkluderar inbyggd analys med Jetpack Stats. Visa din statistik för att lära dig hur mycket trafik din webbplats genererar, var trafiken kommer ifrån och vilket innehåll som får flest visningar. Med hjälp av informationen från Jetpack Stats kan du spåra trender på din webbplats och fatta beslut för att förbättra din webbplats prestanda.

Google Analytics

Google Analytics inkluderar avancerade funktioner som kompletterar Jetpack-statistiken. Trattrapporter hjälper dig att följa besökares sökväg genom din webbplats och målkonvertering gör att du kan mäta hur besökare slutför specifika uppgifter (såsom att komma till en produktsida eller ett kontaktformulär).

Så här aktiverar du Google Analytics på WordPress.com

Du kan använda flera metoder för att lägga till Google Analytics på en WordPress-webbplats, men de flesta kräver att du installerar ett tillägg som Google Site Kit eller lägger till kod i webbplatsens sidhuvud. För webbplatsägare på WordPress.com erbjuder vi en användarvänlig inställning för att aktivera Google Analytics utan tillägg eller kod.

Steg 1: Registrera dig för Google Analytics

För att komma igång registrerar du dig på Google Analytics-webbplatsen genom att klicka på knappen Kom igång. När du registrerar dig får du fylla i ett ”Kontonamn” och granska några datadelningsalternativ som du kan tacka ja eller nej till, såsom visas nedan. När du är klar klickar du på knappen Nästa.

Om du redan har ett Google Analytics-konto för andra webbplatser klickar du på Admin och sedan på ”Skapa konto” och fortsätter med nästa steg.

Skärm för nytt Google Analytics-konto
Skärm för skapande av Google Analytics-konto

I nästa steg uppmanas du att skapa en egenskap, vilken antagligen kommer att vara namnet på din webbplats.

Google Analytics-skärm för egendomsskapande

På skärmen Egendomskonfiguration fyller du i följande information:

1. Namn på egendom: Ange ett namn för din egendom, exempelvis din webbplatstitel.
  2. Tidszon för rapportering: Välj den tidszon som du vill att rapporteringen för din webbplats ska ske i.
  3. Valuta: Välj valutan för den plats där du normalt bedriver verksamhet.

På nästa skärm fyller du i den begärda informationen om ditt företag eller din bransch och klickar på knappen Nästa.

Google Analytics-skärm för att lägga till företagsinformation
Google Analytics-skärm för företagsinformation

På nästa skärm kommer du att bli tillfrågad om dina mål med att använda Google Analytics. Välj alla alternativ som stämmer och klicka sedan på knappen Skapa:

Google Analytics-skärm för val av företagsmål.
Google Analytics-skärm för företagsmål

Ett popup-fönster kommer att visas med användarvillkoren för Google Analytics. Du måste acceptera villkoren för att använda Google Analytics.

Du kommer därefter att se denna skärm, där du uppmanas att välja en egendom:

Google Analytics-skärm för konfiguration av dataström

Välj Webb här. Behåll https:// valt och skriv sedan in din domän utan www. Skriv något i rutan Strömnamn (du kan ange din webbplatsrubrik igen) och klicka på Skapa ström.

Google Analytics-skärm för konfiguration av webbström
Google Analytics-skärm för konfiguration av webbström

Steg 2: Hämta ditt mätnings-ID

När du har följt stegen i det föregående avsnittet kommer du att se denna skärm, där du kan installera en Google-tagg på din webbplats:

Google Analytics-skärm för installation av Google-tagg

Klicka på tillägget ”Site Kit” bredvid WordPress-logotypen. Vi kommer inte att använda tillägget – att välja det här alternativet gör istället att din webbplats tagg-ID visas, som i det här exemplet:

Klicka på kopieringsikonen bredvid ditt tagg-ID för att kopiera det till dina urklipp.

Om du har en webbplats med tillägg aktiverade kan du följa Googles anvisningar för att använda deras Site Kit-tillägg när du konfigurerar din Google-tagg. Detta krävs dock inte, eftersom WordPress.com förser dig med en inställning där du kan klistra in ditt tagg-ID. Det är bara att kopiera det tagg-ID som visas ovan och sedan gå vidare till nästa avsnitt i den här guiden.

Steg 3: Lägg till ditt tagg-ID på din WordPress-webbplats

1. Gå till din webbplats adminpanel på WordPress.com.
  2. I alternativen på vänster sida går du till Verktyg → Marknadsföring.
  3. Välj fliken Trafik.
  4. Bläddra ner ungefär halvvägs på sidan, till sektionen Google.
  5. Klistra in ditt tagg-ID i rutan med texten ”Mätnings-ID för Google Analytics”.
  6. Klicka på knappen Spara inställningar.

Din webbplats kommer nu att ansluta till Google Analytics och skicka data till Google. Ge Google lite tid att börja visa din webbplatsinformation (statistik visas inte från innan din webbplats anslöts till Google Analytics).

WordPress.com-skärm för att lägga till mätnings-ID för Google Analytics

Avancerade alternativ för butiksägare

Om du har aktiverat WooCommerce-tillägget på din webbplats kan du aktivera ytterligare analysalternativ för din butik, inklusive produktsidvisningar, aktivitet kring att lägga till och ta bort produkter från varukorgar samt initierade, övergivna och slutförda transaktioner.

Följ dessa steg för att aktivera ytterligare e-handelsspårning:

1. Google Analytics navigerar du till Admin och väljer det konto för vilket du vill aktivera Förbättrad e-handel.
  2. Klicka på Inställningar för e-handel och ändra både Inställningar för e-handel och Inställningar för förbättrad e-handel till .
  3. Gå till din webbplats adminpanel på WordPress.com.
  4. I alternativen på vänster sida går du till Verktyg → Marknadsföring.
  5. Välj fliken Trafik.
  6. Bläddra ner ungefär halvvägs på sidan, till sektionen Google.
  7. Aktivera inställningarna för att spåra (eller inaktivera dem för att inte spåra) funktioner som köptransaktioner, lägg till i varukorg-händelser, produktvisningar och kassaprocessen.
Ytterligare Google Analytics-spårningsalternativ på webbplatser som har WooCommerce installerat.

Läs mer om att aktivera Förbättrad spårning för e-handel, samt om fördelarna med förbättrad spårning.

Google Analytics med Entrepreneur-paketet

Istället för att använda stegen i den här guiden kan du integrera Google Analytics på en webbplats med Entrepreneur-paketet med något av följande alternativ:

Byt från Universal Analytics till Google Analytics 4

Google är på väg att pensionera Universal Analytics. Det kommer att ersättas av Google Analytics 4.

Om din Google Analytics-tagg i Verktyg → Marknadsföring → Trafik börjar med bokstäverna UA innebär det att du använder den gamla metoden. Det rekommenderas att du byter ut denna tagg mot en ny tagg som börjar med bokstaven G.

Besök guiden från Google för att lägga till en Google Analytics 4-egenskap (till en webbplats som redan har Analytics). När du har ditt nya ID kan du byta ID i Google Analytics-inställningarna på din webbplats.

Vanliga frågor

Jag har anslutit Google Analytics, men jag ser inga besök rapporterade. Fungerar det?

De flesta Google Analytics-rapporter sker inte i realtid. Rapporter är normalt fördröjda med minst några timmar. Följande Google-hjälpsida visar hur du kontrollerar om din spårningskod har installerats korrekt.

Om du inte ser några besök rapporterade efter 24-48 timmar och vet att du har haft besökare baserat på din Jetpack-statistik, gå tillbaka till din Google Analytics-adminpanel och kontrollera att din domän är rättstavad, inte innehåller www och matchar din primära domän. Om den uppfyller alla dessa kriterier, skapa ett nytt tagg-ID. Ange ditt nya ID i dina webbplatsinställningar, såsom beskrivs ovan.

Datan från Jetpack Stats och Google Analytics matchar inte. Är någonting fel?

Jetpack Stats och Google Analytics använder olika metoder för att identifiera och spåra aktivitet på din webbplats. Du kan förvänta dig att Google Analytics och Jetpack Stats alltid visar något olika totalsiffror för besök, visningar och andra data. Du kommer dock att kunna märka samma trender och mönster i båda systemen.

Var kan jag få support rörande användning av Google Analytics?

Google Analytics är en mycket populär webbplatsanalystjänst och du kan hitta mycket information om den i böcker, workshops, blogginlägg, onlineforum med mera. Vi föreslår att du börjar med Googles hjälpcenter för Analytics, i synnerhet guiden för att komma igång. Du kan också kolla in Google Analytics Solutions Community, där du kan interagera med andra Analytics-användare.