Tillbaka till support Domäner och e-post Ange en primär adress

Ange en primär adress

Din primära webbplatsadress är den domän som folk kommer att se i adressfältet på sina webbläsare när de besöker din webbplats. Det är den adress som du använder för att marknadsföra din webbplats.

Krav

För att använda en domän som din webbplats primära adress behöver du:

Med ett WordPress.com-betalpaket kan du ange en anpassad domän som primär webbplatsadress. Om du inte har ett betalpaket kommer alla anpassade domäner på webbplatsen automatiskt att omdirigera till din kostnadsfria .wordpress.com– eller .wpcomstaging.com-webbplatsadress.

Så här anger du en primär adress

För att välja din webbplats primära domän följer du dessa steg:

1. Gå till adminpanelen för din webbplats.
  2. Navigera till Uppgraderingar → Domäner (om du använder standardvyn) eller Webbhotell → Domäner (om du använder WP-adminvyn).
    • Den primära webbplatsadressen identifieras högst upp på sidan. Den primära webbplatsadressen kommer också att anges i listan över domäner nedan, med en grön etikett med texten ”Primär domän”.
  3. Klicka på rullgardinsmenyn i rutan ”Primär webbplatsadress” och välj den domän du vill göra till primär webbplatsadress.
  4. Klicka på knappen märkt ”Ange som primär.”
Skärmen Domäner som visar den primära webbplatsadressen, yourgroovydomain.com, och webbplatsens fullständiga lista över domäner, inklusive den primära domänen yourgroovydomain.com och standardwebbplatsdomänen, yourgroovydomain.wordpress.com.
Skärmen Domäner som visar den primära webbplatsadressen och webbplatsens fullständiga lista över domäner, med den primära domänen märkt i grönt.

Om alternativet att ange domänen som primär webbplatsadress inte visas ska du vänta tills domänen har blivit helt aktiv innan du anger den som primär adress.

Om du öppnar en ny flik i din webbläsare och besöker din webbplats kommer webbplatsens primära adress att visas i adressfältet.

Om domänen inte visar din webbplats och du nyligen har ändrat namnservrar eller DNS, ge ändringarna tid att träda i kraft innan du anger domänen som primär adress. DNS-ändringar kan ta flera timmar att uppdatera (i sällsynta fall upp till 72 timmar).

Använd en kostnadsfri webbplatsadress

Om du vill använda den kostnadsfria webbplatsadressen .wordpress.com (eller .wpcomstaging.com för webbplatser med tillägg aktiverade) som primär domän följer du dessa steg:

1. Öppna din adminpanel och navigera till Uppgraderingar Domäner (eller Webbhotell → Domäner om du använder WP-admin).
  2. Längst ner på skärmen visas den kostnadsfria adress som ingår med alla WordPress.com-webbplatser. Klicka på ellipsmenyn (tre punkter) och välj alternativet ”Gör till primär webbplatsadress”:
Ikonen med tre punkter klickas på och inställningen Gör till primär webbplatsadress visas.

Besök Ändra en webbplatsadress för att lära dig hur man redigerar den kostnadsfria webbplatsadressen.

Använd flera domäner

Din webbplats kan ha flera anpassade domäner som pekar på samma webbplats. Du kan till exempel lägga till flera domäner för olika vanliga felstavningar av din primära domän, så att besökare som stavar fel ändå kommer till rätt plats. En av dessa domäner kommer att vara den primära webbplatsadressen och alla övriga domäner kommer att omdirigera till den primära webbplatsadressen.

Besökare kommer till din webbplats via någon av de domäner som du lägger till för webbplatsen, inklusive den kostnadsfria .wordpress.com– eller .wpcomstaging.com-adressen, men adressen som de ser i webbläsarens adressfält är alltid den primära domänen.

Du kan lägga till ytterligare domäner till samma webbplats via webbplatsens adminpanel. Gå till Uppgraderingar → Domäner (eller Webbhotell → Domäner om du använder WP-admin) och klicka på knappen ”Lägg till en domän” för att fortsätta.

Om du vill att domännamnen ska visa olika innehåll måste du först skapa en ny webbplats. Gå till https://wordpress.com/start för att skapa en ny webbplats på ditt konto. Där kan du sedan välja ett paket och lägga till din nya domän. Oroa dig inte om du redan har lagt till domännamnet till din befintliga webbplats – du kan överföra domänen till en ny webbplats när du har skapat den.

Använd www-versionen

Alla som anger en webbplatsadress, exempelvis www.yourgroovydomain.com, kommer att omdirigeras till versionen utan www (dvs. yourgroovydomain.com). Det är inte möjligt att använda www-versionen som primär webbplatsadress.

Detta är bästa praxis för SEO – sökmotorer föredrar att endast en version av webbplatsadressen anges som kanonisk URL. Två URL:er (www-versionen och versionen utan www) skulle visas som duplicerat innehåll och straffa din webbplats i sökmotorrankningen. Vi undviker denna risk genom att prioritera versionen av din domän utan www.

Det har blivit gammaldags att inkludera ”www” i en domän. Webbläsare som Google Chrome visar det inte längre i adressfältet. Du kan marknadsföra din webbplats med ”www” om du föredrar det – vi ser till att folk fortfarande kan nå din webbplats med ”www” genom att alltid omdirigera till versionen utan ”www”.