Terug naar Ondersteuning Inhoud en media Blokken Geavanceerde blokinstellingen

Geavanceerde blokinstellingen

Blokken in de WordPress-editor bevatten enkele geavanceerde instellingen. In deze handleiding lees je hoe je die instellingen gebruikt.

Toegang tot de geavanceerde instellingen

Als je op het blok klikt, zie je aanvullende blokinstellingen in de rechterzijbalk. Als je de zijbalk niet ziet, moet je wellicht op het pictogram Instellingen in de rechterbovenhoek klikken om de instellingen weer te geven. Dit pictogram lijkt op een vierkant met twee oneven kolommen:

Het instellingenpictogram in de Editor met een zwarte achtergrond en daaronder de tooltip 'Instellingen'.
Klik op het pictogram Instellingen om de blokinstellingen te openen

De geavanceerde instellingen zijn genest onder het gedeelte ‘Geavanceerd’ van de blokinstellingen, helemaal onderaan.

Hou er rekening mee dat niet elk blok alle geavanceerde instellingen bevat die in deze handleiding worden beschreven. De beschikbare instellingen zijn afhankelijk van het thema en het type blok.

HTML-anker

Creëer een HTML-anker om een hyperlink of paginasprong te maken. Bekijk onze volledige handleiding als je wilt leren hoe je ankerlinks maakt.

Extra CSS-klassen

Voeg een CSS-klasse toe aan je blok, zodat je aangepaste CSS kan schrijven om de stijl van het blok naar wens aan te passen. Bekijk onze volledige handleiding om extra CSS-klassen aan blokken toe te voegen.

Bloknaam

Je kan een nieuwe naam aan een blok toewijzen die wordt weergegeven in de lijstweergave. De bloknaam is alleen zichtbaar in de editor en wordt niet openbaar weergegeven.

Patroon overschrijven

Bij sommige blokken kan je, wanneer ze in een gesynchroniseerd patroon worden gebruikt, het vakje ‘Overschrijven van instanties toestaan‘ aanvinken. Momenteel kunnen alleen de blokken Alinea, Koptekst, Afbeelding en Knop worden overschreven. Je ziet dit alleen als optie wanneer je het gesynchroniseerde patroon rechtstreeks bewerkt.

Hierdoor kunnen specifieke blokken binnen een gesynchroniseerd patroon snel worden aangepast nadat dat patroon is ingevoegd. Wanneer je een blok bewerkt waarop deze instelling is toegepast, hebben je bewerkingen alleen invloed op die instantie van het gesynchroniseerde patroon. Het zal geen invloed hebben op het originele patroon of andere instanties waar dat gesynchroniseerde patroon is ingevoegd.

Stel dat een blogger bijvoorbeeld een patroon voor recepten heeft. Dit patroon kan in meerdere berichten worden geplaatst, zodat de onderdelen van de indeling en opmaak, zoals het algemene ontwerp van het recept, in elk bericht hetzelfde zijn. In de tussentijd kan het overschrijven van instanties worden toegestaan voor specifieke delen van de inhoud, zoals de ingrediënten en stappen, omdat die voor elk receptenbericht anders zijn. Bovendien kan de blogger dan het algemene ontwerp van het receptpatroon opnieuw bekijken en het aanpassen zonder dat de inhoud van aparte instanties wordt beïnvloed.

Overige geavanceerde instellingen

Afhankelijk van het blok heb je mogelijk toegang tot extra geavanceerde instellingen: