Terug naar Ondersteuning Inhoud en media Blokken Diapresentatie-blok

Diapresentatie-blok

In deze handleiding zie je hoe je het diapresentatie-blok kunt gebruiken om een interactieve diapresentatie met afbeeldingen toe te voegen aan een bericht of pagina.

Zo ziet het er op de site uit:

Het diapresentatie-blok toevoegen

Om het diapresentatie-blok toe te voegen, klik je op het invoegpictogram + Blok en zoek je naar ‘Diapresentatie’. Klik erop om het blok toe te voegen aan het bericht of de pagina.

Screenshot van het toevoegen van een diapresentatie-blok met de knop + blok toevoegen linksbovenaan de blokeditor.
Voeg een nieuw blok toe en zoek naar ‘Diapresentatie’.

💡

Je kunt met behulp van je toetsenbord ook /diapresentatie op een nieuwe regel typen en op Enter drukken om snel een nieuw diapresentatie-blok toe te voegen.

Screenshot van het toevoegen van een diapresentatie-blok door / en diapresentatie te typen in het hoofdgedeelte van de editor.
Voer /diapresentatie in een nieuw blok in.

Ga voor meer informatie naar onze gedetailleerde instructies over blokken toevoegen.

Afbeeldingen toevoegen

Wanneer je eerst een diapresentatie-blok toevoegt, heb je twee opties: Afbeeldingen uploaden en selecteren.

Voorbeeld van het uploaden of toevoegen van afbeeldingen uit de mediabibliotheek, Google Photo's, Pexels Free Photos of Openverse met behulp van het diapresentatie-blok.
Afbeeldingen uploaden of selecteren in het diapresentatie-blok.

Met Uploaden kun je een nieuwe afbeelding of meerdere afbeeldingen uploaden vanaf je computer naar je website.

Afbeeldingen selecteren geeft je de mogelijkheid om te kiezen uit eerder geüploade afbeeldingen in je mediabibliotheek of te kiezen uit Google Foto’s, de Pexels Free Photo-en Openverse-bibliotheken.

Aanvullende afbeeldingen toevoegen

Je kunt aanvullende afbeeldingen toevoegen aan je diapresentatie met de optie Upload een afbeelding onder de diapresentatie die je hebt aangemaakt.

Screenshot van het toevoegen van aanvullende afbeeldingen aan de diapresentatie met de optie Upload een afbeelding.
Voeg aanvullende afbeeldingen toe aan een diapresentatie.

Diapresentatie bewerken

Je kunt de knop Diapresentatie bewerken op de werkbalk gebruiken om afbeeldingen toe te voegen of te verwijderen of de volgorde waarin ze verschijnen aan te passen.

Screenshot van de optie Diapresentatie bewerken in de werkbalk van het diapresentatie-blok.
Knop Diapresentatie bewerken op de blokwerkbalk.

Volgorde van afbeeldingen wijzigen

De afbeeldingen worden toegevoegd aan de diapresentatie in de volgorde waarin je ze hebt geselecteerd bij het aanmaken van de diapresentatie. Je kunt de volgorde van de afbeeldingen aanpassen met de optie Diapresentatie bewerken. Als je de diapresentatie bijwerkt, wordt naast elke afbeelding een nummer weergegeven wanneer je ze selecteert. Dit nummer geeft aan in welke volgorde de afbeeldingen worden weergegeven in je diapresentatie-blok.

Volgorde van afbeeldingen wijzigen in het diapresentatie-blok.

Blokwerkbalk

Als je op het blok klikt, wordt een werkbalk met opties weergegeven erboven:

Screenshot van de werkbalk van het diapresentatie-blok
Werkbalk diapresentatie-blok

De werkbalk van het Diapresentatie-blok bevat de volgende opties:

Blokinstellingen

Als je op het blok klikt, zie je aanvullende blokinstellingen in de rechter sidebar. Als je de sidebar niet ziet, moet je wellicht op het pictogram ⚙️ (tandwiel) in de rechterbovenhoek klikken om de instellingen weer te geven.

Screenshot van de instellingen voor het diapresentatie-blok in de rechter sidebar.
Klik op het pictogram ⚙️ om de blokinstellingen te openen.

Het Diapresentatie-blok heeft meerdere instellingen die je kunt aanpassen in de sidebar Blokinstellingen.

Instellingen diapresentatie-blok
Automatisch afspelen

Zet deze optie aan om je diapresentatie automatisch van afbeelding te laten wisselen.

Als deze optie is ingeschakeld zie je een pauze-knop in de diapresentatie waarmee kijkers de diapresentatie kunnen pauzeren. Je kunt ook de vertraging (in seconden) tussen automatische overgangen selecteren:

Screenshot van de knop Automatisch afspelen en de pauze-knop in het diapresentatie-blok waarmee de vertraging tussen overgangen kan worden ingesteld.
Pauze-knop op het diapresentatie-blok met automatisch afspelen ingeschakeld.
Effecten

Op het tabblad Effecten kun je kiezen tussen verschuiven of vervagen voor je dia-overgangen.

Screenshot van de overgangseffecten verschuiven of vervangen op het diapresentatie-blok.
Overgangseffecten in het diapresentatie-blok.
Afbeeldingsinstellingen

In het tabblad Afbeeldingsinstellingen kun je naast de opties miniatuur, middelgroot, groot en volledige grootte de afbeeldingsgrootte kiezen voor het diapresentatie-blok.

Screenshot van de afbeeldingsinstellingen in het diapresentatie-blok.
Afbeeldingsgrootte in het diapresentatie-blok.
Geavanceerd

Geavanceerd

Met het tabblad Geavanceerd kan je een CSS-klasse toevoegen aan je blok, zodat je aangepaste CSS kan schrijven en de stijl van het blok naar eigen wens kan aanpassen.