Terug naar Ondersteuning Inhoud en media Blokken Groepsblok

Groepsblok

Het Groepsblok voegt andere blokken samen in één container, zodat je de achtergrondkleur kan instellen, de uitlijning kunt aanpassen en verschillende delen van de pagina kunt ordenen. In deze handleiding wordt uitgelegd hoe je het Groepsblok op je site gebruikt.

Introductievideo

Een groep maken

Er zijn een paar manieren om blokken te groeperen. Je kan ervoor kiezen om met een leeg Groepsblok te beginnen en er blokken aan toe te voegen, of je kan bestaande blokken groeperen. Deze opties worden hieronder beschreven.

Een Groepsblok toevoegen

Om een leeg Groepsblok toe te voegen, klik je op het invoegpictogram + blok en zoek je naar ‘groep’. Klik erop om het blok toe te voegen aan het bericht of de pagina. Je kan met behulp van je toetsenbord ook /groep op een nieuwe regel typen en op Enter drukken om snel een nieuw Groepsblok toe te voegen.

Meer gedetailleerde instructies over het toevoegen van blokken vind je hier.

Nadat je een Groepsblok hebt ingevoegd, wordt je gevraagd om een lay-out te selecteren uit de volgende opties:

Lay-outselector Groepsblok
Een groeps-, rij- of gestapelde variatie selecteren

Wanneer je een lay-out selecteert, kan je vervolgens op het invoegpictogram + blok klikken om blokken toe te voegen aan de groep:

Groepsblok toegevoegd
Klik op het invoegpictogram + blok om binnenste blokken toe te voegen

Bestaande blokken groeperen

Blokken die al op de pagina staan, kan je groeperen door de volgende stappen te volgen:

1. Selecteer eerst de blokken die je wil groeperen. Je kan meerdere blokken selecteren door de onderstaande stappen te volgen:
    • Alle blokken met je muis te markeren.
    • Op het eerste blok te klikken, de Shift-toets op je toetsenbord ingedrukt te houden en op het laatste blok te klikken. Hiermee worden alle blokken tussen het eerste en laatste blok geselecteerd.
    • In de Lijstweergave op het eerste blok te klikken, de Shift-toets op je toetsenbord ingedrukt te houden en op het laatste blok te klikken. Hiermee worden alle blokken tussen het eerste en laatste blok geselecteerd.
  2. Klik in de blokwerkbalk boven of onder de blokken op het beletselteken (de drie puntjes) en kies vervolgens de optie ‘groep‘. Als je meerdere blokken selecteert, verschijnen er nieuwe pictogrammen in de werkbalk om snel een groep of een variatie van een groep aan te maken (rij, stapel of raster):
Een pijl wijst naar de groepsoptie nadat op de drie puntjes voor meer opties in de werkbalk is geklikt.
Een blok toevoegen aan een groep
Een pijl wijst naar de pictogrammen Groeperen in de blokwerkbalk.
Meerdere blokken samen groeperen

Nadat je op het pictogram Groeperen in de werkbalk hebt geklikt, worden de blokken in een Groepsblok geplaatst.

Selecteer het Groepsblok

Het Groepsblok heeft verschillende instellingen die je kan openen door het blok te selecteren. Het is echter niet mogelijk om een Groepsblok te selecteren door erop te klikken, omdat klikken op een blok binnen de groep (ook wel een onderliggend blok genoemd) dat binnenste blok selecteert in plaats van het algemene Groepsblok (ook wel het bovenliggende blok genoemd).

Je kan een aantal verschillende methoden gebruiken om het bovenliggende Groepsblok te selecteren:

Lijstweergave

Je kan het Groepsblok selecteren met de Lijstweergave bovenaan de editor. Het Groepsblok wordt hier weergegeven, met alle binnenste blokken eronder vermeld:

De optie Lijstweergave uitgeklapt om de verschillende blokken op de pagina weer te geven, waarbij het Groepsblok is gemarkeerd.
Een Groepsblok in de Lijstweergave

Selector van bovenliggend blok in werkbalk

Als je op een gegroepeerd blok klikt, wordt het pictogram Groepsblok weergegeven in de blokwerkbalk. Het pictogram Groepsblok, vertegenwoordigd door twee overlappende vierkanten, verschijnt links van het blok dat je hebt geselecteerd. Je kan op het pictogram van het Groepsblok klikken om het Groepsblok te selecteren:

Een pijl wijst naar het pictogram Groepsblok in de werkbalk.

Werkbalk groepsblok

Als je een Groepsblok selecteert, wordt er een werkbalk met opties boven weergegeven:

De werkbalk voor het Groepsblok, met pictogrammen om het blok te verplaatsen, en het menu Meer opties.
Werkbalk groepsblok

De pictogrammen op de werkbalk van het groepsblok zijn, van links naar rechts:

Instellingen Groepsblok

Als je op het blok klikt, zie je aanvullende blokinstellingen in de rechterzijbalk. Als je de zijbalk niet ziet, moet je wellicht op het pictogram Instellingen in de rechterbovenhoek klikken om de instellingen weer te geven. Dit pictogram lijkt op een vierkant met twee oneven kolommen:

Het instellingenpictogram in de Editor met een zwarte achtergrond en daaronder de tooltip 'Instellingen'.
Klik op het pictogram Instellingen om de blokinstellingen te openen

Omzetten naar rij, stapel of raster

Zet het Groepsblok om naar een van de volgende variaties:

Lay-out-instellingen

Gebruik de lay-out-instellingen om de breedte en positie van blokken in een groep te regelen:

Lay-out-instellingen in het Groepsblok

Als de optie ‘Binnenste blokken de breedte van de inhoud laten gebruiken‘ is uitgeschakeld, vullen blokken die zijn toegevoegd aan het Groepsblok de breedte van het standaard inhoudsgebied van de pagina.

Voor meer controle over de breedte van de binnenste blokken, schakel je de optie ‘Binnenste blokken de breedte van de inhoud laten gebruiken‘ in. Vervolgens kan je de breedte van de binnenste blokken instellen met de volgende opties:

Er is geen optie om de breedte in te stellen voor de optie Volledige breedte, omdat blokken die zijn ingesteld op Volledige breedte standaard de gehele schermbreedte bestrijken.

Lay-out-instellingen groepsblok

Je kan de instelling Uitlijning gebruiken om de binnenste blokken links, rechts of in het midden van de groep uit te lijnen.

Positie-instellingen

Stel de positie van het Groepsblok in op Sticky om de groep bovenaan het venster vast te zetten terwijl de lezer naar beneden scrolt. Naast het Groepsblok in de Lijstweergave wordt het pictogram voor vastmaken weergegeven.

Een bewegende GIF met een voorbeeld van een groep die bovenaan het scherm is vastgezet terwijl de lezer naar beneden scrolt.
De abonneerknop is een groep die bovenaan het scherm is vastgemaakt

Alleen groepen op topniveau kunnen als sticky worden ingesteld. Zorg ervoor dat het Groepsblok niet in een ander blok is genest, zodat het sticky-effect werkt.

Als de positie is ingesteld op Standaard, wordt de groep weergegeven in de volgorde die op de pagina wordt weergegeven.

Geavanceerd

Meer informatie over geavanceerde menu-instellingen.

Groepsblok-stijlen

Klik in de zijbalk met blokinstellingen op het pictogram Stijlen om de ontwerpinstellingen voor het blok te openen. Het pictogram Stijlen heeft de vorm van een cirkel waarbij de helft is ingekleurd:

Een pijl wijst naar het pictogram Stijlen waar je op kan klikken om het gedeelte Blokstijlen te openen.

Hier kan je de tekstkleur, achtergrondkleur, tekstgrootte, lettertype, opvulling, marges en uitlijning van blokken instellen. Zie de volgende handleidingen voor meer informatie over het gebruiken van deze instellingen:

Achtergrondafbeelding

In de Groepsblok-stijlen kan je ook een achtergrondafbeelding instellen die wordt weergegeven achter de inhoud van het blok:

1. Selecteer het Groepsblok.
  2. Klik in de zijbalk met instellingen aan de rechterkant op het tabblad Stijlen.

Als je de zijbalk aan de rechterzijde niet ziet, moet je wellicht op het pictogram Instellingen in de rechterbovenhoek klikken om de instellingen weer te geven. Dit pictogram lijkt op een vierkantje met twee ongelijke kolommen.

Het instellingenpictogram uitgelicht bovenaan de WordPress-editor.
Het instellingenpictogram in de rechterbovenhoek
  1. Klik onder Achtergrond op ‘Achtergrondafbeelding‘ om de volgende opties weer te geven:
    • Mediabibliotheek openen: selecteer een bestaande afbeelding uit de media van je site.
    • Uploaden: een nieuwe afbeelding vanaf je computer of apparaat toe te voegen.
    • Resetten: je achtergrondafbeelding verwijderen.

De achtergrondafbeelding heeft voorrang op de achtergrondkleur die wordt ingesteld.

Door op de drie puntjes naast ‘Achtergrondafbeelding‘ te klikken, kan je de optie Grootte voor je afbeelding instellen:

Als voor de optie Afmetingen ‘Binnenhouden’ of ‘Vast’ is gekozen, kan je ook kiezen of de afbeelding wordt herhaald met behulp van de instelling ‘Afbeelding herhalen’.

Weergegeven opties voor het definiëren van de grootte van achtergrondafbeeldingen voor groepsblokken.

Blokken groeperen ongedaan maken

Als je een Groepsblok wilt verwijderen zonder de binnenste blokken te verwijderen, kan je de groepering opheffen. Volg deze stappen:

1. Selecteer Lijstweergave bovenaan het bewerkingsscherm.
  2. Selecteer het Groepsblok.
  3. Klik op de drie puntjes naast het Groepsblok
  4. Selecteer de optie Groepering opheffen.
GIF die de actie weergeeft van het selecteren van Groepering ongedaan maken in de blokwerkbalk.