Terug naar Ondersteuning Inhoud en media Blokken selecteren en verplaatsen

Blokken selecteren en verplaatsen

Nadat je een blok aan een pagina hebt toegevoegd, kun je besluiten om het blok (of de blokken) naar een ander deel van de pagina te verplaatsen. In deze handleiding zie je hoe.

Instructievideo

Het juiste Blok kiezen

Voordat je een blok verplaatst, is het essentieel dat je het juiste blok hebt geselecteerd. De meeste blokken kun je selecteren door er een keer op te klikken. Sommige blokken zijn eigenlijk blokken in andere blokken. Laten we de verschillende methodes om het blok dat je wilt verplaatsen, te selecteren eens bekijken.

Blokken die de lijstweergave gebruiken, selecteren

Om lijstweergave te openen, klik je op het pictogram met drie horizontale streepjes boven elkaar links bovenin je scherm:

Drie niet uitgelijnde horizontale streepjes (lijstweergave).

Hiermee krijg je een lijst te zien van alle blokken die je hebt toegevoegd aan die pagina of dat bericht. Zo kun je een blok selecteren waaraan je wilt werken.

Op de afbeelding aan de rechterzijde staan blokken in een enkele kolom. Deze kolom bevindt zich op zijn beurt in een Kolommenblok. Als we beide kolommen en al hun content willen verplaatsen, klikken we op het overkoepelende kolommenblok.

In de lijstweergave staat een lijst met alle blokken op de pagina.
Blokken die kruimelsporen gebruiken, selecteren

Een andere manier om er zeker van te zijn dat je het bedoelde blok selecteert, is door de kruimelsporen onderaan het scherm te controleren, zoals hieronder in oranje aangegeven:

Verschillende blokken worden getoond, met de kruimelsporen oranje gemarkeerd onderaan het scherm. Het toont een Kop in een Kolom in een Kolommenblok.

Het blok dat je hebt geselecteerd zal het laatste blok zijn in de lijst van kruimelsporen. Als je een ander blok wilt selecteren, kun je op de naam van dat blok klikken om het te selecteren. Deze worden kruimelsporen genoemd, omdat het lijkt alsof je een spoor van broodkruimels achterlaat dat iemand kan volgen.

Blokken die de selectie voor bovenliggende blokken gebruiken, selecteren

Sommige blokken zijn genest in andere blokken (het zogenaamde ‘bovenliggende’ blok) en je hebt een eenvoudige manier nodig om het bovenliggende blok te selecteren.

Een andere manier om dat te doen is door de bovenliggende blokselectie te gebruiken die in de blokwerkbalk van sommige blokken staat:

Markeren van de bovenliggende selectieknop, links van de werkbalk met blokinstellingen.
De werkbalk bij het kolommenblok

Door te klikken op een blok dat een bovenliggend blok heeft, verschijnt er een knop links van de werkbalk van het blok, zoals in oranje gemarkeerd in de afbeelding hierboven. Door op die knop te klikken, wordt het bovenliggende blok (in dit geval het Kolommenblok) geselecteerd.

Dit kan in veel gevallen nuttig zijn als er tekst in een Kolommenblok staat en je het Kolommenblok moet selecteren of als je meerdere knoppen in een Knoppenblok hebt staan en je het gehele Knoppenblok wilt selecteren.

Een blok verplaatsen

Om een blok te verplaatsen, selecteer je het blok. Er verschijnt meteen een werkbalk boven het blok. Je kan het blok dan verplaatsen door de pijltoetsen omhoog en omlaag te gebruiken om een blok omhoog of omlaag te verplaatsen. Je kunt een blok naar een andere plaats slepen met het pictogram met de zes puntjes in de werkbalk. De volgende animatie demonstreert beide methoden:

Een GIF dat laat zien hoe je moet klikken en vasthouden op het Sleep-pictogram, het pictogram met 6 stippen in twee kolommen. Een blok wordt dan met het handvat omhoog gesleept.
Blokken verplaatsen
Verplaats een blok via de lijstweergave

Je kunt ook de lijstweergave gebruiken om een volledige lijst te zien van de blokken op je pagina en op blokken klikken en ze slepen naar nieuwe posities:

Een bewegende GIF van de lijstweergave en de handeling van het klikken en slepen naar nieuwe posities.
Om lijstweergave te openen, klik je op het pictogram met drie horizontale streepjes boven elkaar links bovenin je scherm.
Geneste blokken verplaatsen

Geneste blokken zijn genest binnen opmaakblokken, zoals kolommen, rijen, of stapels. Je kunt geneste blokken samenvoegen door op de pijlen op het bovenliggende blok te klikken:

GIF die laat zien hoe je een genest blok selecteert en verplaatst.
Geneste blokken verplaatsen
Meerdere geneste blokken tegelijkertijd verplaatsen

Je kunt meerdere blokken tegelijk verplaatsen door ze te selecteren met je muis, zoals hieronder te zien is:

Een bewegende GIF waarin te zien is hoe twee blokken worden geselecteerd en deze worden verplaatst door op het pijlpictogram te klikken in de werkbalk die verschijnt.

Als je veel blokken wilt verplaatsen, is het raadzaam deze eerst te groeperen door deze stappen te volgen:

1. Markeer alle blokken met je muis.
  2. Klik in de werkbalk die verschijnt op Groep. Dit voegt alle blokken toe aan een Groepsblok.
  3. Klik op de drie stippen en klik op Kopiëren.
  4. Start met je cursor op de nieuwe regel waarnaar je de blokken wilt verplaatsen.
  5. Rechterklik (of druk op CMD/CTRL + V op je toetsenbord) om de groep blokken op de nieuwe regel te plakken.
  6. Als je tevreden bent met het resultaat, verwijder je de oorspronkelijke groep blokken.

In deze video zie je hoe je dit doet:

Blokken naast elkaar verplaatsen

Als je blokken naast elkaar wilt plaatsen in plaats van onder elkaar, plaats je eerst het Kolommenblok. Vervolgens kun je in elke kolom blokken invoegen.

Als je bestaande inhoud in kolommen wilt plaatsen, voeg je eerst het blok Kolommen in en gebruik je vervolgens de Lijstweergave om de blokken in een kolom te slepen.