Terug naar Ondersteuning Plugins en integraties Problemen met plugins oplossen

Problemen met plugins oplossen

Plugins en extra functies van je website die niet beschikbaar zijn in de kernsoftware van WordPress. Er zijn duizenden plugins die meestal zijn ontwikkeld door andere personen en bedrijven die hun plugins beschikbaar hebben gesteld voor alle WordPress-gebruikers.

Af en toe kun je een probleem tegenkomen met je website dat gerelateerd aan een conflict met een plugin. Problemen zijn onder andere:

De stappen in deze gids helpen je vaststellen welke plugin de problemen op je website veroorzaakt. Als je kan vaststellen welke plugin het probleem heeft veroorzaakt, kun je contact opnemen met de ontwikkelaar van de plugin voor aanvullende hulp.

Neem voorzorgsmaatregelen

Het kost tijd en moeite om een conflict met een thema of plugin op te lossen. Het is daarom belangrijk om deze problemen te voorkomen voordat ze ernstige gevolgen hebben.

Plugins handmatig deactiveren

Volg deze stappen om problemen op te lossen op je site die in verband staan met plugins en thema’s van derden:

1. Stap over op een standaard WordPress-thema, zoals Twenty Twenty om te kijken of het probleem aanhoudt.
    • Is het probleem weg, dan veroorzaakt jouw thema het probleem. Je kunt dan: a) je thema veranderen; b) de auteur van je thema op de hoogte brengen en hem/haar vragen het probleem te verhelpen.
    • Als het probleem niet weggaat, ga dan naar de volgende stap.
  2. Ga naar Plugins → Geïnstalleerde plugins en deactiveer tijdelijk alle plugins die je kunt deactiveren (behalve Akismet en Jetpack, die automatisch voor je worden beheerd en hoogst waarschijnlijk niet het probleem veroorzaken.)
  3. Controleer of het probleem zich nog steeds voordoet. Als de fout niet meer aanwezig is, vormen de plug-ins die je hebt gedeactiveerd het probleem.
  4. Bepaal welke plugin het conflict veroorzaakt door ze één voor één opnieuw te activeren en opnieuw te testen nadat elke plugin opnieuw geactiveerd is. Voor procesgerelateerde conflicten, moet je elke keer dezelfde stappen herhalen.

Als je eenmaal weet welke plugin de oorzaak was, kun je de plugin gedeactiveerd laten en contact opnemen met de ontwikkelaar van de plugin om het probleem te verhelpen.

Plugin voor sitediagnose en probleemoplossing

Als je veranderingen aan je site wilt vermijden die door bezoekers gezien kunnen worden, is er een plugin die je kunt installeren om naar plugin- en themaconflicten te zoeken zonder de livesite te beïnvloeden. Volg deze stappen:

1. Installeer en activeer de plugin Health Check & Troubleshooting.
  2. Ga naar Gereedschap → Sitediagnose → Probleemoplossing (tabblad) om het probleemoplossen op te starten en klik op Probleemoplossingsmodus inschakelen. De pagina wordt vernieuwd.
  3. Klik bovenaan de pagina op de wisselpijl naast ‘Beschikbare thema’s’ en zorg ervoor dat er een standaard WordPress-thema is geactiveerd (zoals Twenty Twenty, Twenty Twenty-One of het Storefront-thema voor WooCommerce-winkels). Kijk vervolgens of het probleem aanhoudt.
    • Is het probleem weg, dan veroorzaakt jouw thema het probleem. Je kunt dan: a) je thema veranderen; b) de auteur van je thema op de hoogte brengen en hem/haar vragen het probleem te verhelpen.
    • Als het probleem zich blijft voordoen, ga dan naar de volgende stap.
  4. Klap nu het gedeelte ‘Beschikbare plugins’ uit. Je ziet dat alle plugins gedeactiveerd zijn. Activeer nu één van de plugins (dit mag elke plugin uit de lijst zijn, het eenvoudigst is om bovenaan de lijst te beginnen of om te beginnen met de plugins die je het meest verdenkt). Controleer of het probleem zich nog steeds voordoet.
  5. Activeer de volgende plugin opnieuw en controleer opnieuw of het probleem terugkomt. Uiteindelijk wijst deze methode uit welke plugin het conflict veroorzaakt, omdat het probleem zich weer zal voordoen wanneer een bepaalde plugin opnieuw wordt geactiveerd.
  6. Als je klaar bent met testen, kun je op Probleemoplossingsmodus uitschakelen klikken om weer terug te gaan naar de normale staat.
  7. Ga naar Plugins → Geïnstalleerde plugins en deactiveer de plugin(s) waarvan je hebt vastgesteld dat deze de bron van het probleem is(/zijn). Je kunt de plugin gedeactiveerd laten en contact opnemen met de ontwikkelaar ervan om het probleem op te lossen.
Instructievideo

Aanvullende ondersteuning

Als je kunt vaststellen welke plugin een conflict op je site of je WordPress.com-dashboard veroorzaakt, kun je rechtstreeks contact opnemen met de ontwikkelaar van de plugin om het probleem te melden.

We hebben een aantal nuttige tips om de ondersteuningsopties van de ontwikkelaar van je plugin te bepalen in deze gids.

Lees meer over ons ondersteuningsbereik voor plugins en thema’s van derden.