Tillbaka till support Designa din webbplats Redigera sidfoten

Redigera sidfoten

Sidfoten är ett innehållsområde som visas längst ner på varje sida på din webbplats. Sidfötter används ofta för att dela kontaktinformation och sociala medier, för att visa en webbplatsmeny eller länklista eller för att tillhandahålla upphovsrättsinformation, men du kan anpassa din sidfot med valfritt innehåll som du vill ska visas på din webbplats.

Lägga till innehåll i din sidfot

Du kan visa innehåll i din sidfot genom att lägga till blockwidgetar i din webbplats sidfotsområden, vilka bestäms av ditt tema. Du kan visa sidfotsområden via Utseende → Widgetar i den vänstra sidopanelen av din webbplats adminpanel. Beroende på ditt tema kan det antingen finnas ett sidfotsområde eller flera sidfotsområden.

Widgetredigeraren visar sidfotswidgetområden baserat på vad temat tillåter.
Sidfotswidgetområden

För att lägga till ett block i något av dessa sidfotsområden expanderar du först sidfotsområdet genom att klicka på nedåtpilen till höger om widgetbannern. Därefter klickar du på blockinfogarikonen (plustecknet) för att öppna blockväljarfönstret.

Widgetredigeraren med sidfot 1 expanderad och alternativet att lägga till ett block i widgetområdet aktiverat.
Blockväljare för widgetområdet i sidfot 1

Flytta block mellan widgetområden

För att flytta en widget från ett sidfotsområde till ett annat väljer du först det block du vill flytta och klickar på knappen Flytta till widgetområde (den snirkliga pilen). Därefter väljer vilket widgetområde du vill flytta blocket till.

I widgetredigeraren kan ett block flyttas till ett annat widgetområde med hjälp av ikonen i verktygsfältet ovanför blocket.
Flytta till widgetområde

Ta bort ett block från sidfoten

För att ta bort ett block som du har lagt till i ett widgetområde väljer du först det block du vill ta bort och klickar på (tre punkter) till höger om blockverktygsfältet. Därefter klickar du på objektet Ta bort för blocket.

Alternativet att ta bort ett specifikt block finns i verktygsfältet ovanför blocket.
Ta bort blocket Sociala ikoner från widgetområdet i sidfot 1

Anpassa synligheten för din sidfotswidget

Du kan ange att blockwidgetarna i din sidfot endast ska visas på specifika sidor eller vara dolda på vissa sidor.

För att komma åt synlighetsinställningarna för blockwidgetar:

1. Gå till Utseende → Widgetar i den vänstra sidopanelen av din webbplats adminpanel.
  2. Välj sidfotsområdet för det block vars synlighet du vill anpassa
  3. Klicka på blocket.
  4. Klicka på kugghjulsikonen ⚙️ i det övre högra hörnet.
  5. Under Avancerat klickar du på Lägg till ny regel under ”Synlighet”, såsom visas nedan.
Sektionen Avancerat för ett widgetblock, där du kan välja synlighet för det specifika blocket.
Avancerade blockinställningar

Du kan komma åt synlighetsinställningarna för äldre widgetar genom att klicka på knappen Synlighet längst ner i widgeten.

Synlighetsinställningar

Synligheten styrs av sex aspekter: sidtyp, kategori, etikett, datum, författare och taxonomi. Om du till exempel vill att Arkiv-widgeten bara ska visas i kategoriarkiven och på felsidor väljer du Visa i den första listrutan och lägger sedan till reglerna ”404 Sidan hittades inte” och ”Kategori är Alla kategorisidor”, såsom visas här:

Inställningar för widgetens synlighet

Du kan även dölja widgetar baserat på den aktuella sidan. Om du till exempel inte vill att Arkiv-widgeten ska visas på sökresultatsidor väljer du Dölj och lägger till regeln ”Sida är Sökresultat”, såsom visas här:

Dölja widgetar

Om du har flera synlighetsregler kan du välja om synlighetsregler ska hanteras separat eller samtidigt genom att ändra Matcha alla regler i blockwidgetar eller Matcha alla villkor i äldre widgetar. Du kan till exempel välja att en widget endast ska visas på inlägg som har kategoriserats under ”Sommar” och har etiketten ”Picknick” genom att ställa in synlighetsvillkoren så att de matchar reglerna för kategorin och etiketten. Om Matcha alla regler (eller villkor) är aktiverat måste alla regler uppfyllas (”OCH”) för att dölja eller visa widgeten. Om alternativet är inaktiverat uppfyller valfri regelmatchning (”ELLER”) villkoren.

Alternativet i Synlighetsinställningar för att dölja blocket om sidtypen är Inlägg och etiketten är Etikett 1.
Flera regler i blockwidgeten.
Alternativet i Synlighetsinställningar för att dölja blocket om sidtypen är Inlägg och etiketten är Etikett 1.
Flera regler i den äldre widgeten.

Erkännande i sidfot

Erkännande i sidfoten är raden längst ner i sidfoten som identifierar din webbplats som en WordPress.com-webbplats. Alla WordPress.com-användare kan välja bland flera alternativ för erkännandet i sidfoten, från en minimalistisk WordPress.com-logotyp till textalternativ som ”A WordPress.com Website” eller ”Website Powered by WordPress.com”.

Ändra erkännande i sidfoten

För att välja hur du vill att erkännandet i sidfoten ska visas:

1. Gå till Inställningar → Allmänt och bläddra ner till sektionen Erkännande i sidfoten.
  2. Klicka på Ändra erkännande i sidfoten.
  3. Klicka på rullgardinsmenyn Erkännande i sidfoten och välj det alternativ för erkännande i sidfoten som du vill använda. Anpassaren gör det möjligt att förhandsgranska hur vart och ett av alternativen ser ut på din webbplats.
  4. När du har valt ett alternativ som du gillar klickar du på Spara ändringar för att uppdatera din webbplats.
Alternativ för erkännande i sidfoten
Alternativ för erkännande i sidfoten

Det här avsnittet av guiden gäller för webbplatser med WordPress.com Creator- eller Entrepreneur-paketet. Om din webbplats har något av våra äldre paket är funktionen tillgänglig med Pro-paketet.

Om du har en webbplats med tillägg aktiverade har du möjlighet att ta bort erkännandet i sidfoten helt och hållet. Annars kan du på dessa webbplatser välja mellan någon av de alternativa formuleringarna eller WordPress-ikonen.

Att använda anpassad CSS för att ändra sidfotstextens stil (dvs. färger och textstorlek) är tillåtet så länge erkännandet i sidfoten fortfarande går att läsa.

Göra tillägg i erkännande i sidfoten

Du kan lägga till innehåll i din sidfot (till exempel ett upphovsrättsmeddelande) genom att lägga till ett styckeblock i ett av ditt temas sidfotswidgetområden, eller genom att redigera sidfoten med webbplatsredigeraren, såsom beskrivs i nästa avsnitt.

Redigera sidfoten med hjälp av webbplatsredigeraren

Om din webbplats har webbplatsredigeraren aktiverad kan du skapa en anpassad sidfot för din webbplats.

För att öppna webbplatsredigeraren klickar du på Utseende → Redigerare i din adminpanel:

Skärmbild som visar hur du öppnar webbplatsredigeraren från menyn Utseende.
Öppna webbplatsredigeraren.

Webbplatsredigeraren kommer därefter att läsa in startsidan på din webbplats. För att redigera din webbplats sidfot:

1. Gå till Utseende → Redigerare i den vänstra sidopanelen av din webbplats adminpanel.
  2. Bläddra längst ner på skärmen och välj sidfoten.
  3. Klicka på valfritt block i sidfoten för att redigera det, eller på någon av plusteckenikonerna + för att lägga till ett nytt block.

Du kan också ändra standardsidfotsmallen med hjälp av webbplatsredigeraren. För att öppna den här mallen:

1. På redigerarskärmen klickar du på WordPress-ikonen i det övre vänstra hörnet.
  2. Under rubriken Redigerare väljer du Mallar.
  3. Klicka på endast-sidfot för att öppna sidfotsmallen för redigering.
  4. Här kan du lägga till, ta bort och redigera block efter behov.
  5. Klicka på Spara när du är klar.
Det här videoklippet visar hur du lägger till ett blockmönster i sidfotsområdet.