Terug naar Ondersteuning Inhoud en media Leer meer over de interface

Leer meer over de interface

Als je nieuw bent met bewerken in WordPress, zal deze gids je helpen vertrouwd te raken met wat je ziet in de editor.

Overzicht

De WordPress-editor bestaat uit drie hoofdonderdelen:

1. Het bovenste menu
  2. De menu’s in de zijbalk (sidebar)
  3. Het contentgebied
Gebieden van de WordPress-editor
Gebieden van de WordPress-editor

Bovenste menu

Bovenste menu van de WordPress-editor
Bovenste menu WordPress-editor

Bovenaan je scherm zie je de volgende opties:

Sluit de editor: Toont standaard het W-pictogram of het sitepictogram, indien deze beschikbaar is. Klik om de editor te sluiten.

Blokinvoegpictogram: Voeg blokken content aan je pagina toe, zoals tekst, afbeeldingen en nog veel meer.

Het bewerken/potloodpictogram.

Tools: Kies tussen het bewerken en het selecteren van een blok. Kies de Selecteer-tool om individuele blokken te selecteren. Zodra een blok is geselecteerd, druk je op je toetsenbord op Enter om terug te keren naar het bewerken.

Pijltjes die naar links en rechts wijzen voor ongedaan maken en herstellen.

Ongedaan maken en herstellen: Maak een actie ongedaan of herstel een ongedaan gemaakte actie.

Een kleine, omcirkelde i die als informatiepictogram dient, om de details te tonen.

Details: Bekijk het aantal gebruikte tekens, woorden, koppen, alinea’s en blokken die op deze pagina zijn gebruikt.

Drie niet uitgelijnde horizontale streepjes (lijstweergave).

Lijstweergave: Bekijk een lijst van alle blokken op de pagina. Handig om tussen verschillende blokken te springen.

Voordat je je pagina of bericht publiceert, krijg je deze opties te zien in de rechterbovenhoek van het scherm Bewerken.

Links met de tekst "Concept wordt opgeslagen" en "Voorbeeldweergave", met rechts daarvan een knop met de tekst Publiceren.

Concept wordt opgeslagen: Sla een concept van je pagina of bericht op zonder het te publiceren.
Voorbeeld: Kijk hoe je pagina/bericht eruit ziet op je site.
Publiceren: Maak je pagina/bericht openbaar toegankelijk.

Nadat je je pagina of bericht hebt gepubliceerd, krijg je deze opties te zien in de rechterbovenhoek van het scherm Bewerken:

Links met de tekst "Concept wordt opgeslagen" en "Voorbeeldweergave", met rechts daarvan een knop met de tekst Bijwerken.

Overschakelen naar concept: Maak de publicatie van een pagina of bericht ongedaan, waardoor het een concept wordt.
Voorbeeld: Kijk hoe je pagina/bericht eruit ziet op je site.
Bijwerken: Sla de wijzigingen op in je pagina/bericht.

Een instellingenpictogram dat lijkt op een tandwiel.

Instellingen: Toon of verberg de sidebar-instellingen.

Een groen en wit pictogram voor Jetpack, waar je meer instellingen kunt openen.

Jetpack: Toegang tot extra functies die beschikbaar zijn op alle WordPress.com-sites.

Pictogram met drie verticale stippen, waarop je kunt klikken om meer opties weer te geven.

Opties: Opent aanvullende opties.

Via de pictogrammen instellingen ⚙️ en Jetpack in het bovenste menu kun je de verschillende menu’s in de zijbalken openen.

Instellingen

Het menu in de zijbalk met instellingen bevat instellingen voor de volgende pagina/het volgende bericht:

Wanneer je op een specifiek blok in het contentgebied klikt, schakelt de zijbalk over naar het tabblad Blok om de instellingen van dat blok te tonen.

Klik op het tandwielpictogram om de instellingen te tonen
Jetpack

In het Jetpack-menu in de zijbalk kun je:

• Deel je bericht op je verbonden socialemedianetwerken.
  • Shortlink van je pagina/bericht ophalen.
  • Voorbeeldweergave van de pagina/het bericht op sociale media en Google Search. (Alleen bij sites met plugins.)
  • Schakel de “vind ik leuk”- en “deel”-knoppen voor die pagina/dat bericht in.
De Jetpack-instellingen zijn uitgebreid
Klik op het Jetpack-pictogram om deze instellingen te openen
Meer opties

Om toegang te krijgen tot meer opties, klik je op de drie puntjes rechts van het pictogram Instellingen in de rechterbovenhoek. Hier kun je je bewerkingservaring aanpassen met verschillende opties.

Weergave

Toon of verberg de bovenste werkbalk in de editor. Als je deze optie inschakelt, worden de werkbalken van de blokken vastgemaakt aan de bovenkant van het scherm in plaats van direct boven het blok.

In de schijnwerpermodus zijn alle blokken grijs, behalve het blok waaraan je werkt, zodat je je kunt concentreren op één blok tegelijk.

Editor

Je bevindt je standaard in de Visuele editor. Schakel over naar de Code-editor om de volledige pagina in HTML-code te zien.

Plugins

Toont standaard de Jetpack-plugin en alle andere plugins en hun instellingen, indien geïnstalleerd op je site.

Tools

Hier kun je bestaande herbruikbare blokken beheren, sneltoetsen leren, de welkomstgids van de editor bekijken, alle inhoud van de pagina/het bericht kopiëren of extra hulpbronnen bekijken.

Voorkeuren

In het Voorkeurenmenu kun je:

• de bewerkingservaring verder aanpassen.
  • Veranderen hoe je met blokken omgaat en welke blokken verschijnen wanneer je naar een blok zoekt.
  • individuele panelen tonen of verbergen van de instellingen van de pagina/het bericht.
Meer opties

Instructievideo

Contentgebied

Het contentgebied is het grootste deel van de editor. Dit is waar je blokken content toevoegt aan je pagina’s en berichten. Leer meer in deze handleiding.