Terug naar Ondersteuning Inhoud en media De permalinks wijzigen

De permalinks wijzigen

Een permalink (een permanente link) is de URL van een pagina, blogbericht en andere content op je site. Gebruik de permalink om een link naar je content te delen op sociale media, in een e-mail of een andere plek online. Deze gids legt uit hoe je de permalinks van je site kunt vinden en wijzigen.

Dit is een voorbeeld van een permalink van een pagina:

https://yourgroovydomain.com/my-page

Dit is een voorbeeld van een permalink van een blogbericht:

https://yourgroovydomain.com/2024/01/01/first-blog-post

In de bovenstaande voorbeelden is het laatste deel van de URL (bekend als de ‘slug’) my-page en first-blog-post. De slug is het gedeelte van de URL dat verwijst naar die specifieke pagina. WordPress genereert automatisch de slug wanneer je een pagina, bericht, categorie of tag een titel geeft. Voor media-items wordt de bestandsnaam op je computer of apparaat gebruikt voor de permalink.

Als je een pagina genaamd ‘Home’ creëert die niet is ingesteld als je homepage, krijgt de pagina een slug zoals elke andere pagina, bijvoorbeeld https://yourgroovydomain.com/home. Zodra u deze pagina als je homepage hebt ingesteld, wordt de slug verwijderd en verandert de URL in https://yourgroovydomain.com.

Geen twee pagina’s, berichten of media-items kunnen dezelfde permalink delen. Als WordPress ontdekt dat dezelfde URL meer dan eens wordt gebruikt, voegt het een nummer aan de URL toe om het uniek te maken.

Als je bijvoorbeeld een bericht publiceert genaamd ‘Gelukkig nieuwjaar’, gebruik de permalink happy-new-year voor de URL. Als je het daaropvolgende jaar een vergelijkbaar bericht zou publiceren met dezelfde titel, wordt de permalink happy-new-year-2, om ervoor te zorgen dat de twee berichten een uniek adres hebben. Je kunt het nummer in iets anders veranderen door in de volgende sectie de volgende stappen te volgen.

Je kunt het laatste deel van de permalink aanpassen door de volgende stappen te volgen:

Pagina’s en Berichten
  1. Klik in je dashboard op Pagina’s of Berichten.
  2. Klik op de pagina of het bericht dat je wilt aanpassen.
  3. Open de sidebar Instellingen.

Als je de zijbalk aan de rechterzijde niet ziet, moet je wellicht op het pictogram Instellingen in de rechterbovenhoek klikken om de instellingen weer te geven. Dit pictogram lijkt op een vierkantje met twee ongelijke kolommen.

Het instellingenpictogram uitgelicht bovenaan de WordPress-editor.
Het instellingenpictogram in de rechterbovenhoek
  1. Onder de sectie Samenvatting, ga je op zoek naar de URL. Klik hier op de link om een pop-up te openen waar je de permalink kunt aanpassen.
  2. Wijzig de tekst en klik op de X om de pop-up te sluiten. De permalink wordt bijgewerkt met de nieuwe tekst.
  3. Klik op Updaten of Publiceren om je wijzigingen op te slaan.

In URL’s kun je bepaalde tekens, zoals spaties, leestekens, valutasymbolen en al het andere dat geen letter of cijfer is, niet gebruiken. Gebruik je ze wel, dan wordt het speciale teken vervangen door een koppelteken ( –  ) of helemaal weggelaten uit de URL.

Editor instellingen geven het URL-gedeelte weer en een tekstveld om de aangepaste slug te wijzigen.
Editor instellingen geven het URL-gedeelte weer en een tekstveld om de aangepaste slug te wijzigen.
Categorieën en Tags

Volg de onderstaande stappen om de URL-slugs voor categorie- en tagpagina’s te bekijken. Bij abonnementen met plug-ins kun je de slugs bewerken die voor de URL’s worden gebruikt.

Deze instructies hebben betrekking op de WP Admin-interface. Om deze interface te bekijken, klik je rechtsboven op het tabblad Weergave en selecteer je Klassieke weergave.

1. Ga naar je dashboard.
  2. Navigeer naar Berichten → Categorieën of Berichten → Tags.
Sidebar-instellingen op het dashboard voor Berichten met opties om categorieën en tags te bewerken.
  1. De kolom Slug laat het laatste deel van de URL zien die voor categorieën- en tagspagina’s wordt gebruikt:
Het dashboard Categorieën dat kolommen van verschillende items weergeeft, waaronder een kolom voor paginaslugs.
  1. Ga met je muis over een categorie of tag en klik op Bewerk.
  2. Zoek naar het veld Slug (alleen voor abonnementen met plug-ins)
  3. Voer de nieuwe tekst voor je URL in.
  4. Klik op Updaten.

Dit gedeelte is van toepassing op sites die ons WordPress.com Creator- of Entrepeneur-abonnement gebruiken. Als je site een van onze oude abonnementen gebruikt, is deze functie beschikbaar voor Pro-abonnementen.

Standaard maakt WordPress berichten-URL’s aan met de datum en naam. Je kunt deze URL-structuur voor je permalinks aanpassen om de het uiterlijk en de gebruiksvriendelijkheid van de links naar je berichten aan te passen.

Voer de volgende stappen uit om de permalinks van je site aan te passen:

1. Zorg ervoor dat je site een toereikend abonnement heeft.
  2. Zorg ervoor dat je hostingfuncties hebt geactiveerd door onder Instellingen → Hosting-configuratie op de knop Activeren te klikken Als deze knop niet verschijnt, zijn de hostingfuncties al geactiveerd.
  3. Ga op je dashboard naar Instellingen → Permalinks.
  4. Kies voor een van de volgende permalink-structuren:
    • Zonder opmaak
    • Dag en naam
    • Maand en naam
    • Numeriek
    • Berichtnaam
    • Aangepaste structuur
  5. Klik op Wijzigingen opslaan onderaan het scherm.

⚠️

Als de standaard ‘Dag en naam’-permalinkinstelling wordt veranderd in ‘Berichtnaam’, zullen berichten niet automatisch worden omgeleid vanuit de oude links. Om dit in te stellen, gebruik je een Redirect plugin.

Instellingen → Permalinks

Je kunt hier ook de structuur van de categorie en tag URL’s aanpassen. Bovendien heb je mogelijk extra opties van plug-ins die op je site zijn geïnstalleerd. Als je bijvoorbeeld de WooCommerce-plug-in hebt geïnstalleerd, kunt je de permalink-structuur voor product-URL’s wijzigen.

Soms kunnen er permalink-gerelateerde foutmeldingen verschijnen. Als probleemoplossing kun je de permalinks resetten door het volgende te doen:

1. Ga op je dashboard naar Instellingen → Permalinks.
  2. Onder Algemene instellingen noteer je de huidige instellingen voor de permalinkstructuur.
  3. Selecteer een andere permalinkstructuur en klik op Wijzigingen opslaan.
  4. Selecteer de permalinkstructuur die je eerst had.
  5. Klik op Wijzigingen opslaan.

Door deze actie worden je permalinks gereset.