Terug naar Ondersteuning Inhoud en media Blokken Formulierblok

Formulierblok

Het Formulierblok geeft gebruikers de mogelijkheid om met je in contact te komen via je website. Gebruik het Formulierblok om veel verschillende soorten formulieren toe te voegen, waaronder een contactformulier, een formulier om afspraken in te plannen, een formulier voor evenementregistratie, een feedbackformulier en meer!

Als je wil dat bezoekers zich abonneren op je site of zich aanmelden voor een nieuwsbrief, kun je een Blok Abonneren gebruiken of onze instructies volgen om een nieuwsbrief te maken.

Instructievideo

Het formulierblok toevoegen

Klik op het pictogram + Blokinvoeger en zoek naar ‘Formulier’ om het formulierblok toe te voegen. Klik om het blok toe te voegen aan het bericht of de pagina.

Meer gedetailleerde instructies over het toevoegen van blokken vind je hier.

In de blokinvoeger is het formulierblok de optie met de titel 'Formulier'.

💡

Je kunt met behulp van je toetsenbord ook /form op een nieuwe regel typen en op Enter drukken om snel een nieuw formulierblok toe te voegen.

De eerste keer dat je het formulierblok toevoegt, wordt je gevraagd wat voor soort formulier je wilt invoegen. Selecteer het type dat het best aansluit bij je behoeften. Je kunt de formuliervelden aanpassen nadat je het formulierblok hebt toegevoegd.

Nadat je Formulier hebt geselecteerd, krijg je enkele vooraf ontworpen formulieropties te zien, waaronder een Contactformulier, een RSVP-formulier en meer.

💡

Gebruik het blok Abonneren als je een abonnementsformulier wil toevoegen. Lees hier meer over het blok Abonneren.

Als je een soort formulier hebt geselecteerd, controleer je de instellingen aan de rechterkant om een aantal belangrijke instellingen te configureren:

Als je tevreden bent met het formulier klik je op Publiceren of Updaten om live wijzigingen door te voeren (het formulierblok werkt niet als de pagina een niet-gepubliceerd concept is). Lees verder om te leren hoe je het formulier verder kunt aanpassen voordat je het publiceert.

Je formulier aanpassen

Je kunt zelf bepalen welke velden worden weergegeven in je formulier en deze aanpassen. Als je het Formulierblok voor het eerst toevoegt, zie je een aantal formuliervelden zoals Naam en E-mail om mee aan de slag te gaan.

Klik op het pictogram + Blokinvoeger die zoals hieronder na het laatste veld wordt weergegeven om een nieuwe formulierveld toe te voegen:

Het pictogram + Blokinvoeger is aangegeven met een oranje pijl.

Klik op Alles doorbladeren en scrol naar beneden om alle formuliervelden waaruit je kunt kiezen te bekijken:

• Naam
  • E-mail
  • Website
  • Tekst
  • Datumkiezer
  • Bericht
  • Telefoonnummer
  • Selectievak
  • Selectievak-groep
  • Toestemming
  • Radioknop
  • Selecteren

Je kunt ook andere niet-formulierblokken toevoegen, zoals een afbeelding of tekst.

Veldinstellingen

Zodra je alle gewenste velden hebt toegevoegd, kun je overal in een formulierveld klikken om dingen te wijzigen, waaronder:

Een veld vereist maken in het formulierblok met Veldinstellingen of de knop * in de werkbalk.
Veldinstellingen in het formulierblok

Je kunt ook de breedte van het veld aanpassen met behulp van de instellingen Veldbreedte aan de rechterkant. Als je twee opeenvolgende velden op 50% breedte instelt, zullen ze naast elkaar op één lijn worden weergegeven.

Instellingen van het formulierblok

Als je op het blok klikt, zie je aanvullende blokinstellingen in de rechterzijbalk. Als je de zijbalk niet ziet, moet je wellicht op het pictogram Instellingen in de rechterbovenhoek klikken om de instellingen weer te geven. Dit pictogram lijkt op een vierkant met twee oneven kolommen:

Het instellingenpictogram in de Editor met een zwarte achtergrond en daaronder de tooltip 'Instellingen'.
Klik op het pictogram Instellingen om de blokinstellingen te openen
Het e-mailadres wijzigen waar berichten naartoe worden verstuurd

Standaard worden de berichten naar hetzelfde e-mailadres gestuurd dat je hebt ingesteld in je accountinstellingen. Als je het e-mailadres wilt wijzigen waar formulierberichten naartoe worden gestuurd, volg je de volgende stappen:

1. Klik op de knop Lijstweergave linksboven in het scherm (deze ziet eruit als drie horizontale lijntjes). Deze is met een 1 aangegeven in de afbeelding rechts.
  2. Selecteer het Formulier (met een 2 aangegeven in de afbeelding rechts).
  3. Aan de rechterkant van je scherm verschijnt nu in de Formulierinstellingen een venster met de titel E-mailadres om naar te verzenden. Vul hier je e-mailadres in.
    • Je kunt meerdere e-mailontvangers toevoegen door ze te scheiden met komma’s.
  4. Als je klaar bent, druk je op Bijwerken om je wijzigingen op te slaan.
Het pictogram Lijstweergave is met een 1 aangegeven en het Formulierblok is met een 2 aangegeven.
Onderwerpregel e-mail

Je kunt deze instelling gebruiken om de onderwerpregel in te stellen voor de e-mails die je ontvangt als iemand je een bericht stuurt via je formulier.

Tijdens het indienen

Je kunt de optie Tijdens het indienen gebruiken om te kiezen wat er gebeurt als een bezoeker een formulier indient op je website. De opties zijn:

• Een overzicht van ingevulde velden weergeven.
  • Een aangepast tekstbericht weergeven dat je zelf kunt schrijven.
  • Doorverwijzen naar een andere webpagina. Hiermee kun je bezoekers naar een andere pagina van je site doorsturen of naar een andere site.
Berichtkoptekst

Als iemand een bericht via het formulier stuurt, verschijnt de tekst ‘Bericht verzonden’. Je kunt deze tekst aanpassen in het gedeelte Berichtkoptekst.

Alle berichten bekijken

Je krijgt een e-mailmelding elke keer als er iemand je een bericht stuurt via je formulier.

Je kunt ook alle berichten lezen die via je formulier naar je account zijn gestuurd door naar Feedback in de linkerzijbalk van het dashboard op je site te gaan.

Feedback wordt op een vergelijkbare manier beheerd als reacties. Als feedback spam is, houd je je cursor er boven en klik je op Spam. Als je feedback wilt verwijderen, houd je je cursor er boven en klik je op Weggooien. Of, als legitieme feedback is gemarkeerd als spam, kun je klikken op de link Geen spam.

In de sidebar WP-Admin staat Feedback onder Reacties.

Ongewenste berichten en spam

Je kunt trefwoorden, gebruikersnamen, IP-adressen, e-mailadressen en nog meer aan het gedeelte Verboden reacties toevoegen om je formulierinzendingen te beschermen tegen spam en ongewenste content. Je vindt dit gedeelte onder Instellingen → Discussie.

Feedback waarin woorden uit Verboden reacties worden gebruikt, wordt rechtstreeks naar de Prullenbak in het gedeelte Feedback gestuurd.

Tips

Geavanceerd

Met het tabblad Geavanceerd kun je een CSS-klasse toevoegen aan je blok, zodat je aangepaste CSS kunt schrijven en de stijl van het blok naar wens kunt aanpassen. Meer informatie.

Onder ‘Extra CSS Class’ kun je een specifieke klasse toevoegen om met CSS op te richten.