Terug naar Ondersteuning Je site ontwerpen Site editor De standaard startpagina bewerken

De standaard startpagina bewerken

De standaard startpagina is het ontwerp van de startpagina dat bij het thema van je site hoort. In deze handleiding wordt uitgelegd hoe je deze pagina kan vinden en bewerken.

Stap 1: de standaard startpagina gebruiken

Als je site een thema gebruikt dat de site-editor ondersteunt, kan je de standaard startpagina openen en bewerken. Een snelle manier om te bepalen of je site de site-editor gebruikt, is door te kijken of WeergaveEditor in het dashboard van je site staat.

Zorg met behulp van de onderstaande instructies er eerst voor dat je site de standaard startpagina van het thema gebruikt in plaats van een aangepaste startpagina.

Selecteer het juiste tabblad voor de stijl van je beheerdersinterface:

1. Ga naar het dashboard van je site.
  2. Ga naar Instellingen → Lezen.
  3. Stel het vervolgkeuzemenu onder ‘Je startpaginaweergaven‘ in op — Standaard —.
  4. Klik op de knop ‘Instellingen opslaan‘ bovenaan de pagina.
Het vervolgkeuzemenu 'Je startpaginaweergaven' is ingesteld op 'Standaard'.

Als hier een andere pagina is geselecteerd in plaats van — Standaard —, dan gebruikt je site een aangepaste startpagina.

Stap 2: de editor openen

De standaard startpagina vinden en bewerken:

1. Ga naar het dashboard van je site.
  2. Ga naar Weergave → Editor.
  3. Klik ergens aan de rechterkant op je site om de editor te openen en de zijbalk links te sluiten:
Bewegende GIF die de handeling weergeeft waarbij je aan de rechterkant klikt om de editor te openen en de zijbalk links te sluiten.

Stap 3: de lay-out van het sjabloon verkennen

Je bekijkt nu het startpaginasjabloon, dat mogelijk wordt aangeduid als Start, Index of Voorpagina bovenaan het scherm:

Een pijl wijst naar de sjabloonnaam in het midden bovenaan het bewerkingsscherm.

Ten eerste is het handig om de algehele lay-out van de sjabloon van de startpagina van je site te begrijpen. Om deze weer te geven, open je de Lijstweergave door op het pictogram met drie horizontale streepjes boven elkaar linksbovenin je scherm te klikken:

Een pijl die naar de knop Lijstweergave wijst, met daaronder een lijst met blokken die vaak in het Home-sjabloon worden gebruikt.
Lijstweergave met een lijst van blokken die in het Home-sjabloon worden gebruikt

Hier zie je alle elementen (in de WordPress-editor ook wel blokken genoemd) van je startpagina. Een typisch sjabloon voor de standaard startpagina bevat de volgende onderdelen:

Hoewel elk WordPress-thema anders is, is dit de standaardstructuur van het sjabloon van de standaard startpagina die je in de meeste thema’s terugvindt. Dit sjabloon kan ook andere onderdelen bevatten die je naar hartenlust kan bewerken.

Stap 4: pas het ontwerp aan

De standaard startpagina biedt je een professionele, goed ontworpen lay-out om mee te beginnen. Om het standaardontwerp te personaliseren, kan je de tekst en afbeeldingen wisselen voor je eigen content en elementen toevoegen aan of verwijderen van je pagina.

GIF die het proces weergeeft van typen van nieuwe tekst.
Slow down or speed up the video using the controls in the lower right corner after clicking Play

Stap 5: je wijzigingen opslaan

Terwijl je wijzigingen aanbrengt aan je startpagina, kan je op de knop Opslaan in de rechterbovenhoek klikken om je wijzigingen op te slaan:

De knop Opslaan is gemarkeerd met een pijl.

Interessante startpagina’s | WordPress.com-webinar

Bekijk onze vooraf opgenomen webinar die je stap voor stap laat zien hoe je met WooCommerce een interessante startpagina opstelt:

Bekijk ons volledige webinar-schema om te leren hoe je veel meer kan doen met je WordPress-website.