Terug naar Ondersteuning Domeinen en e-mail Een domein koppelen (alternatieve methode)

Een domein koppelen (alternatieve methode)

Als je al een domeinnaam bij een andere provider hebt, kun je dat domein gebruiken voor je WordPress.com-site.

Hoewel we je aanraden de methode met naamservers te gebruiken om je domeinnaam te koppelen, zijn er andere manieren om je bestaande domein te koppelen aan WordPress.com. Als je al diensten aan je domein hebt toegevoegd (zoals een aangepast e-mailadres) en de naamservers niet wilt veranderen, kan je de stappen in deze handleiding gebruiken om je domein te koppelen door middel van root A- en CNAME-records.

Overzicht

Je domein aan je WordPress.com-site koppelen door middel van root A- en CNAME-records, betekent het volgende:

💡

Als je je site en domein liever op één plek wilt beheren, kun je de volgende stappen volgen om de domeinregistratie over te dragen in plaats van te koppelen.

Stap 1: Voeg het domein toe

1. Ga vanuit je WordPress.com-dashboard naar Upgrades →  Domeinen.
  2. Klik op Een domein toevoegen en selecteer Een domein gebruiken waar ik eigenaar van ben in het vervolgkeuzemenu.
Een pijl die verwijst naar de knop Een domein toevoegen een en een vervolgkeuzemenu met de gemarkeerde optie Een domein gebruiken waar ik eigenaar van ben.
  1. Voer de domeinnaam in waar je eigenaar van bent en klik vervolgens op de knop Volgende.
  2. Op het volgende scherm verschijnen twee opties. Klik op de knop Selecteren naast Je domein koppelen. Het kan enkele ogenblikken duren voordat je naar het volgende scherm wordt doorverwezen.
Het scherm overdragen of verbinden met de optie Je domein koppelen gemarkeerd.
  1. Het volgende scherm bevat informatie over de wijzigingen die je moet aanbrengen bij je huidige DNS-provider. Om A- en CNAME-records te gebruiken, klik je op de link voor uitgebreide instellingen.
  2. Klik op de knop Instellen starten.
  3. Open een nieuw tabblad in je browser, log in bij je account van je domeinprovider en zoek de instellingen voor DNS-records.
  4. Eenmaal terug in je WordPress.com-account, klik je op Ik heb de pagina met domeininstellingen gevonden om de DNS-records te zien die je nodig hebt om je domein te koppelen.
Het scherm om je domein via geavanceerde instellingen te koppelen met instructies voor het lokaliseren van je domeinprovider.

Stap 2: Voeg de DNS-records toe

Voeg de DNS-records uit de vorige stap toe in je account van je domeinprovider. De DNS-records zijn:

Als je niet zeker weet hoe je instellingen voor DNS-records moet bereiken, raden we aan contact op te nemen met de klantenservice van je domeinprovider zodat zij je kunnen helpen met de wijzigingen.

Als je deze wijzigingen hebt aangebracht, ga je naar WordPress.com en de klik je op Koppeling verifiëren. Als je van het scherm met de DNS-records van je site vandaan bent genavigeerd, kan je hier zien hoe je terug komt:

1. Ga op je WordPress.com-account naar UpgradesDomeinen.
  2. Klik op het gekoppelde domein en zoek naar ‘volledige installatie’ of ‘installatie-instructies bekijken’.
Een pijl die wijst naar de hyperlink in de tekst onder het domein voor ‘Installatie-instructies’
  1. Klik op Uitgebreid instellen zoals wordt weergegeven in de volgende schermafbeelding:
Op het voorgestelde instellingenscherm wijst een pijl naar de tekst onderaan het scherm die naar Uitgebreid Instellen verwijst.
  1. Klik op Instellen starten, en dan op Ik heb de instellingenpagina van het domein gevonden om de DNS-records van jouw site te zien.
  2. Login bij je account van je domeinregistrar.
  3. Plak de records uit stap 4 in je DNS-instellingen.
  4. Ga terug naar WordPress.com en klik op Koppeling verifiëren:
Er wijst een pijl naar de knop Koppeling verifiëren.

Stap 3: Wacht tot de wijzigingen zijn bijgewerkt

Nadat je de DNS-records hebt toegevoegd, duurt het even doordat de wijzigingen van kracht worden. Het is mogelijk dat je domein niet direct geladen wordt. Gewoonlijk werkt alles binnen een paar uur, maar het kan tot 72 uur duren voordat de DNS volledig is bijgewerkt door wereldwijde servers en internetproviders.

Om te bevestigen dat het domein aan je site is gekoppeld, kan je proberen het domein te bezoeken in een nieuw tabblad van je browser. Als deze je WordPress.com website laadt, dan werkt hij! Je kunt gaan naar Upgrades → Domeinen en rechts van je domein kijken onder de kolom Status. Hier zou Actief moeten staan, zoals hier:

Er wijst een pijl naar de domeinstatus die Actief vermeldt.

Als er nog Aan het verifiëren staat, wacht dan een paar uur voor je de volgende stap neemt. Als je de status ziet veranderen in Actief, is je domein gekoppeld. Als het domein nog steeds niet de juiste site laadt, moet je mogelijk ook je browsercache wissen om de wijzigingen te kunnen zien.

Stap 4: Stel je primaire domein in

De laatste stap is dat je naar Upgrades → Domeinen gaat in je WordPress.com-account en je nieuw-verbonden domein instelt als je primaire domein. Raadpleeg Een primair adres instellen voor meer informatie.

Veelgestelde vragen

Waar kan ik mijn DNS-records instellen?

De DNS-records van een domein worden bestuurd door de locatie van de naamservers van het domein. Als je naamservers van WordPress.com gebruikt, dan worden je DNS-records beheerd in je WordPress.com-account. Als je de naamservers van een andere provider gebruikt, log dan in bij je account van dat bedrijf (meestal waar je je domein hebt gekocht).

Kan ik een domein koppelen aan een bepaalde pagina op mijn site?

Domeinen kunnen niet gekoppeld worden aan specifieke mappen of pagina’s op je site, bijvoorbeeld jouwtoffedomein.com/over-ons.

Kan ik ‘www’ voor mijn domeinnaam toevoegen?

Bezoekers kunnen je site nog gewoon bezoeken met ‘www’, maar zullen altijd worden doorverwezen naar de versie zonder ‘www’. Zoekmachines geven voorkeur aan één versie van de website die ingesteld als de canonieke URL. De reden hiervoor heeft betrekking op SEO. Ze zien anders namelijk dubbele content. WordPress.com heeft er daarom voor gekozen om de versie zonder ‘www’ van je siteadres te gebruiken als de canonieke URL.