Terug naar Ondersteuning Inhoud en media Blokken Typografie-instellingen

Typografie-instellingen

De meeste tekstblokken in de WordPress-editor bevatten typografie-instellingen om de weergave van de tekst in je content te bepalen. Deze gids laat je zien hoe je deze typografie-instellingen gebruikt.

Toegang tot de Typografie-instellingen

Typografie-instellingen zijn beschikbaar voor:

• Stijlen – wijzig de weergave van alle tekst op je site tegelijkertijd.
  • Blokken – wijzig de weergave van alle tekst in specifieke elementen.

Als je op het blok klikt, zie je aanvullende blokinstellingen in de rechterzijbalk. Als je de zijbalk niet ziet, moet je wellicht op het pictogram Instellingen in de rechterbovenhoek klikken om de instellingen weer te geven. Dit icoon lijkt op een vierkantje met twee ongelijke kolommen:

Het pictogram instellingen in de Editor met een zwarte achtergrond en de tooltip "Instellingen" daaronder.
Klik op het pictogram Instellingen om de blokinstellingen te openen.

Binnen de blokinstellingen vind je wellicht meteen de typografie-instellingen terug. Andere blokken hebben hun typografie-instellingen op het tabblad Stijlen. De afbeelding rechts toont een blok met de typografie-instellingen onder het tabblad Stijlen, toegankelijk door op het ronde pictogram te klikken.

Houd er rekening mee dat niet elk blog typografie-instellingen heeft. De beschikbare instellingen verschillen per thema en het type blok.

De instellingen van een blok met typografie worden weergegeven onder het tabblad Stijlen.

Bekijk alle Instellingen

Pas de weergave van je bloktekst aan met de volgende instellingen.

Als je de instelling niet ziet, klik je op de drie stippen rechts van Typografie (zoals rechts weergegeven). Je kunt vervolgens de optie kiezen die je wilt openen:

• Lettergrootte
  • Lettertypefamilie
  • Weergave
  • Lijnhoogte
  • Decoratie
  • Hoofdletter of kleine letter
  • Letterafstand

Klik eenmaal op elke instelling en er verschijnt een vinkje naast. Je kunt vervolgens het menu met de drie stippen sluiten om de instelling te bekijken.

De beschikbare instellingen hangen af van het blok dat je gebruikt. Niet alle instellingen zijn noodzakelijkerwijs bij alle blokken beschikbaar.

Typografie in de zijbalk van de Blokinstellingen, met de extra opties uitgevouwen.
Lettergrootte

Lettergrootte stelt je in staat om de grootte van de tekst aan te passen. Je kunt kiezen uit de vooraf ingestelde groottes small (S), medium (M), large (L) en extra large (XL):

Typografische groottes met de maten S, M, L en XL.

Voor meer controle, kun je ook een specifieke waarde instellen door op de slider direct boven de standaard ingestelde groottes te klikken (in de afbeelding hiernaast gemarkeerd met een 1).

Je kunt de eenheden wijzigen door op de plek te klikken waar in de afbeelding hieronder een 2 gemarkeerd is. Kiezen van:

• Pixels – behoud een consistente grootte, ongeacht de schermgrootte.
  • em – gebruik een responsieve grootte die zich aanpast aan de schermgrootte van de kijker, in verhouding tot het bovenliggende HTML-element.
  • rem – gebruik een responsieve grootte die zich aanpast aan de schermgrootte van de kijker, in verhouding tot het root-HTML-element.
Aangepaste instellingen typografie. De aangepaste schakelaar is gemarkeerd met een 1 en de eenheidsinstelling is gemarkeerd met een 2.
Lettertypefamilie

Lettertypefamilie geeft je de optie om het gebruikte lettertype te wijzigen. Kies uit een lijst met lettertypes in het vervolgkeuzemenu. Voor meer informatie zie: De lettertypen op je site wijzigen.

Weergave

Met Weergave kun je het lettertype wijzigen tussen normaal en schuingedrukt, van dun tot extra dik.

Regelafstand

Regelhoogte stelt de lege ruimte boven en onder de tekst in. Dit is standaard meestal 1,5 voor een visueel aantrekkelijke afstand tussen de tekstregels. Een nulwaarde wordt niet aanbevolen, omdat op kleinere mobiele schermen tekstregels dan over elkaar kunnen verschijnen.

Decoratie

Decoratie bevat opties voor onderstrepen en doorstrepen (indien beschikbaar).

Hoofdletters of kleine letters

Met Hoofdletters of kleine letters kun je de hele tekst in hoofdletters schrijven (AB), alleen de eerste letter in een hoofdletter schrijven (Ab) of alles in kleine letters schrijven (ab).

Decoratieve initiaal

Met decoratieve initiaal maak je de eerste letter van een paragraaf extra groot.

Letterafstand

Letterafstand bepaalt de ruimte tussen elk teken in de tekst. Je kunt de eenheden wijzigen van de standaard (pixels) naar een percentage, em, rem, vw en vh. Meer informatie over relatieve eenheden vind je hier.