Terug naar Ondersteuning Inhoud en media Blokken Kleurinstellingen

Kleurinstellingen

Veel blokken in de WordPress-editor bevatten kleurinstellingen waarmee je de kleuren van je inhoud kan regelen. In deze handleiding lees je hoe je deze kleurinstellingen gebruikt.

Toegang tot de kleurinstellingen

Kleurinstellingen zijn beschikbaar voor:

Als je op een blok klikt, zie je de blokinstellingen in de rechter zijbalk. Als je de zijbalk niet ziet, moet je wellicht op het pictogram Instellingen in de rechterbovenhoek klikken om de instellingen weer te geven. Dit pictogram lijkt op een vierkant met twee oneven kolommen:

Het instellingenpictogram in de editor met een zwarte achtergrond en daaronder de tooltip ‘Instellingen’.
Klik op het instellingenpictogram om de blokinstellingen te openen

Binnen de blokinstellingen vind je meteen de kleurinstellingen. De kleurinstellingen voor andere blokken vind je onder het tabblad Stijlen. De afbeelding rechts toont een kolomblok met de kleurinstellingen onder het tabblad Stijlen, dat toegankelijk is door op het ronde pictogram te klikken.

Hou er rekening mee dat niet elk blok kleurinstellingen bevat. De beschikbare kleurinstellingen zijn afhankelijk van het thema en het type blok.

De kleurinstellingen van een kolomblok worden weergegeven op het tabblad Stijlen.
Een voorbeeld van kleurinstellingen in het kolomblok

Selecteer een vaste kleur

Met de kleurenkiezer kan je een kleur kiezen voor verschillende elementen in het blok, zoals de tekst, achtergrond en links. Klik in elk van de overeenkomende genummerde secties zoals hieronder uitgelegd:

Hoe je een aangepaste kleur instelt voor de tekst of koppelingen in de Blok-editor met behulp van de Kleurenkiezer?
  1. Klik op de kleurencirkel om de kleurenkiezer te openen.
  2. Klik op een van de bestaande gekleurde stippen om een vooraf gedefinieerde kleuroptie uit je kleurenpalet te kiezen. Je kan kiezen welke kleuren hier worden weergegeven met behulp van Stijlen.
  3. Klik in het kader om een aangepaste kleur in te stellen.
  4. Als je al een aangepaste kleurcode hebt die je wilt gebruiken, dan kan je deze in het kader plakken. Deze code wordt automatisch bijgewerkt als je een andere kleur kiest met een van de andere opties hierboven.
  5. Klik op het vervolgkeuzemenu om een ander kleurprofiel te selecteren. Je kan kiezen tussen Hex, RGB, en HSL.
  6. Klik en sleep het cirkelvormige pictogram naar links of rechts om de ondoorzichtigheid of transparantie van je gekozen kleur te verhogen of te verlagen.
  7. Klik en sleep het cirkelvormige pictogram naar links of rechts om een andere kleur te kiezen.
  8. Klik en versleep het cirkelvormige pictogram ergens binnen het kader om een andere tint van de huidige kleur te selecteren.
  9. Klik om de huidige kleurcode naar je klembord te kopiëren.
  10. Klik op de drie puntjes en klik vervolgens op reset om een van de geselecteerde kleuropties te herstellen. Hiermee wordt de kleur teruggebracht naar de standaardkleuren van het thema.

Klik op de knop Wissen rechtsonder in het kleurselectiegebied om je kleurkeuze te resetten.

Selecteer een kleurverloop

Met kleurverlopen kan je twee of meer kleuren selecteren die geleidelijk in elkaar overvloeien. Klik in elk van de overeenkomende genummerde secties zoals hieronder uitgelegd:

Hoe je een aangepaste kleur instelt voor de achtergrond in de Blok-editor met behulp van de Kleurenkiezer?
  1. Klik op de kleurencirkel om de kleurenkiezer te openen.
  2. Klik om een vaste kleur in te stellen voor je achtergrond. Dit werkt op dezelfde manier als de kleuren van tekst en koppelingen die hierboven zijn behandeld.
  3. Klik om een kleurverloop in te stellen voor je achtergrond.
  4. Klik op een van de bestaande gekleurde stippen om een vooraf gedefinieerd kleurverloop uit je kleurenpalet te kiezen. Je kan veranderen welke kleuren hier worden weergegeven met behulp van Stijlen.
  5. Klik op een van de cirkelvormige pictogrammen in het kader om een aangepaste kleur te selecteren en deze op te nemen in het kleurverloop. Je kan ook op een andere sectie in het kader klikken om extra kleuren toe te voegen.
  6. Klik op het vervolgkeuzemenu om het type kleurverloop te selecteren. Je kan kiezen tussen lineair en radiaal:
    • Lineair creëert een kleurverloop tussen de twee kleuren langs een rechte lijn.
    • Radiaal begint in het midden en beweegt naar de randen.
  7. Bewerk het getal in het kader om een aangepaste waarde voor de hoek van het kleurverloop te selecteren. Dit verschijnt alleen als je het type Lineair kleurverloop hebt geselecteerd.
  8. Klik en versleep de kleine gekleurde stip binnen de cirkel om de hoek van het kleurverloop te wijzigen. Dit vervangt automatisch de waarde in het hoekkader dat hierboven in #7 beschreven is.

Klik op de knop Wissen rechtsonder in het kleurselectiegebied om je kleurkeuze te resetten.

Selecteer een Duotone-filter

De duotone filteroptie is een tweekleurig kleureffect dat je kan toepassen op je afbeeldingsblokken, zoals de blokken Afbeelding en Omslag. Denk aan zwart-wit foto’s, maar dan in iedere kleurencombinatie die je wilt.

Klik om aan de slag te gaan op de knop Duotone-filter in de werkbalk of blokinstellingen en kies vervolgens uit de voorbeelden hieronder, of configureer je eigen kleuren:

Een GIF van een afbeelding waar in de editor op wordt geklikt en waar vervolgens verschillende Duotone-filters op worden toegepast om te kijken hoe het eruit ziet.

Om je eigen kleuren te configureren, selecteer je de stippen op de kleurbalken:

Een schermafbeelding met markeringen waar op de instellingen van het Duotone-filter moet worden geklikt om een aangepaste kleur te configureren op de kleurbalk.

Klik op de knop Wissen rechtsonder in het kleurselectiegebied om je duotone-filter te resetten.