Tillbaka till support Innehåll och media Block Typografiinställningar

Typografiinställningar

De flesta textblock i WordPress-redigeraren innehåller typografiska inställningar för att styra hur texten ser ut i ditt innehåll. Den här guiden visar hur du använder de här typografiska inställningarna.

Öppna typografiinställningarna

Typografiinställningar är tillgängliga för:

• Stilar – ändra utseendet för all text på din webbplats på en gång.
  • Block – ändra utseendet för text som används i specifika element.

När du klickar på ett block hittar du blockinställningarna i den högra sidopanelen. Om du inte ser sidopanelen kan du behöva klicka på ikonen Inställningar längst upp till höger för att öppna inställningarna. Den här ikonen ser ut som en fyrkant med två olika höga kolumner:

Ikonen Inställningar i redigeraren med svart bakgrund och verktygstipset "Inställningar" under.
Klicka på ikonen Inställningar för att öppna blockinställningarna

I blockinställningarna kan du hitta typografiinställningarna direkt. Andra block har sina typografiinställningar på fliken Stilar. Bilden till höger visar ett block med typografiinställningar på fliken Stilar, som du når genom att klicka på den runda ikonen.

Obs! Alla block har inte typografiinställningar. De tillgängliga inställningarna varierar beroende på temat och typen av block.

Ett blocks inställningar med typografi visas på fliken Stilar.

Visa alla inställningar

Justera utseendet på blockets text med följande inställningar.

Om du inte ser inställningen klickar du på de tre prickarna till höger om Typografi (visas till höger). Du kan sedan välja alternativet som du vill komma åt:

• Textstorlek
  • Typsnitt
  • Utseende
  • Radhöjd
  • Dekoration
  • Skiftläge
  • Bokstavsavstånd

Klicka en gång på respektive inställning så visas en bock bredvid den. Du kan sedan stänga menyn med tre punkter för att visa inställningen.

Inställningarna som är tillgängliga beror på vilket block du använder. Alla inställningar kanske inte är tillgängliga för alla block.

Typografi i sidofältet för blockinställningar, där de extra alternativen har expanderats.
Textstorlek

Textstorlek låter dig justera textens storlek. Du kan välja mellan de förinställda storlekarna liten (S), mellanstor (M), stor (L) och extra stor (XL):

Typografistorlekar som visar storlekarna S, M, L och XL.

Om du vill ha mer detaljerad kontroll kan du ange ett specifikt värde genom att klicka på skjutreglaget precis ovanför de förinställda storlekarna (som markeras med 1 i den intilliggande bilden).

Du kan ändra enheterna genom att klicka på platsen som markeras med 2 i bilden. Välj mellan:

• Pixels – använd en konsekvent storlek oavsett skärmstorlek.
  • em – använd en responsiv storlek som anpassar sig till tittarens skärmstorlek, i förhållande till det överordnade HTML-elementet.
  • rem – använd en responsiv storlek som anpassar sig till tittarens skärmstorlek, i förhållande till HTML-rotelementet.
Anpassade typografiinställningar. Reglaget för anpassade inställningar markeras med 1 och enhetsinställningen markeras med 2.
Typsnitt

Med Typsnitt kan du ändra vilket typsnitt som används. Välj från en lista med typsnitt i en rullgardinsmeny. Mer information finns i Ändra din webbplats typsnitt.

Utseende

Utseende gör att du kan ändra textens stil från vanlig till kursiv stil samt från tunn stil till extra fet stil.

Radhöjd

Radhöjd anger avståndet över och under texten. Standardvärdet är vanligtvis 1,5 för ett visuellt tilltalande avstånd mellan textraderna. Ett värde på noll rekommenderas inte, eftersom textrader kan visas ovanpå varandra på mindre mobilskärmar.

Dekoration

Dekoration innehåller alternativ för understrykning och överstrykning (om de är tillgängliga).

Skiftläge

Med Skiftläge kan du ställa in att texten ska visas med stora bokstäver (AB), stora bokstäver i början av varje ord (Ab) eller bara små bokstäver (ab).

Anfang

Med Anfang gör du den första bokstaven i varje stycke extra stor.

Bokstavsavstånd

Bokstavsavstånd anger avståndet mellan varje tecken i texten. Du kan ändra enheterna från standard (pixlar) till procent, em, rem, vw och vh. Läs mer om relativa enheter här.