Tillbaka till support Designa din webbplats Webbplatsredigerare Redigera mallen Enskilda inlägg

Redigera mallen Enskilda inlägg

Mallen Enskilda inlägg styr layouten på enskilda inlägg på din webbplats. När du ändrar den här mallen kommer ändringen att återspeglas på alla dina inlägg, vilket säkerställer en enhetlig upplevelse för besökare som bläddrar igenom din blogg. Den här guiden visar hur du anpassar mallen Enskilda inlägg.

När du ska redigera mallen Enskilda inlägg

Om din webbplats använder ett tema som har stöd för webbplatsredigeraren kan du komma åt och redigera mallar. Ett snabbt sätt att avgöra om din webbplats använder webbplatsredigeraren är att kolla under Utseende → Redigerare i din adminpanel.

Redigera mallen Enskilda inlägg om du vill ändra den övergripande layouten på alla sidor som använder denna mall.

Om du endast vill ändra innehållet i ett enstaka inlägg ska du inte redigera mallen Enskilda inlägg. Gå då istället till Inlägg i din adminpanel och klicka på det aktuella inlägget för att redigera det direkt.

Steg 1: Öppna mallredigeraren

För att hitta och redigera mallen Enskilda inlägg, följ dessa steg:

1. Öppna din adminpanel och klicka på Utseende → Redigerare.
  2. I den vänstra sidopanelen klickar du på ”Mallar” och väljer mallen Enskilda inlägg.
  3. Klicka på pennikonen för att börja redigera mallen. Den vänstra sidopanelen stängs så att du kan fokusera på redigeringen.
Under Utseende → Redigerare väljer vi Mallar, sedan Enskilda inlägg och klickar på knappen med texten Redigera.

Steg 2: Utforska mallens layout

För det första är det bra att förstå de olika blocken som redan ingår i mallen. Öppna listvyn för att se en lista över alla block i mallen. Du kommer åt listvyn via ikonen med tre horisontella linjer ovanför varandra längst upp till vänster på din skärm:

Listvyn öppnas och visar de block som används i mallen Enskilda inlägg.
Listvy som visar en lista över de block som vanligtvis ingår i mallen Enskilda inlägg

Här kommer du att se alla element (kallas block i WordPress-redigeraren) i din mall. Mallen Enskilda inlägg innehåller vanligtvis följande element:

Alla WordPress-teman är olika, men dessa är standardelementen i mallen Enskilda inlägg som du kan förvänta dig att se i de flesta teman. Det kan även finnas andra element i mallen Enskilda inlägg, vilka du kan redigera som du vill.

Steg 3: Anpassa designen

Ditt temas mallar ger dig en professionell, väldesignad layout att ha som utgångspunkt. För att anpassa standarddesignen kan du byta ut text och bilder mot ditt eget innehåll och lägga till eller ta bort element i layouten.

Vi kommer här att beskriva några vanliga justeringar som du kan tänkas vilja göra i mallen Enskilda inlägg.

Lägga till nya element

Om du vill lägga till ett element i alla inlägg, exempelvis en prenumerationsruta, ett kontaktformulär eller en knapp, kan du lägga till det i mallen Enskilda inlägg så visas det i alla inlägg som använder denna mall.

Klicka på blockinfogarikonen + för att lägga till ett nytt block där du vill att innehållet ska visas. Du kan använda listvyn för att korrekt välja position för blocket. När du har sparat dina ändringar kommer det nya blocket som du har lagt till att visas i alla inlägg som använder mallen som du redigerar.

Organisera om layouten

Du kan flytta och ta bort alla olika element som utgör mallen, till exempel den utvalda bilden, rubriken, författaren och huvudinnehållsområdet.

Klicka på knappen Listvy längst upp till vänster för att se en lista över alla block som används i mallen. Du kan ändra ordning på blocken genom att klicka på och dra i dem i listvyn:

En GIF-bild som visar åtgärden att klicka på och dra i ett block i listvyn.
Klicka på och dra i valfritt block i listvyn för att flytta det. Se Välj och flytta block för mer information.

Redigera metadata för inlägg

Metadata för inlägg hänvisar till element som Författare, Datum, Kategorier och Etiketter för enskilda inlägg. Vissa teman kan inkludera en malldel som kallas Metadata för inlägg eller Metaikoner för inlägg.

Du kan ta bort datum, författare och annan metainformation här för att stoppa dem från att visas i dina inlägg.

Du kan också lägga till enskilda block för Författare, Datum, Kategorier och Etiketter om ditt tema inte har malldelarna Metadata för inlägg eller Metaikoner för inlägg.

Gör videoklippet långsammare eller snabbare med kontrollerna i det nedre högra hörnet efter att du har klickat på Spela upp

Ändra eller ta bort området Kommentarer

Precis som vid redigeringen av Metadata för inlägg ovan kan du även välja området Kommentarer för att ändra eller ta bort hur det visas i dina inlägg. Se vår guide om blocket Kommentarer för mer information om de element som utgör området Kommentarer.

Flytta rubriken

När du redigerar mallen Enskilda inlägg såsom beskrivs ovan kommer du att se blocket Rubrik, vilket representerar var den faktiska inläggsrubriken kommer att visas i dina enskilda blogginlägg. Om blocket Rubrik inte finns kan du lägga till det. Blocket har inställningar för att ändra justering, storlek, färg med mera.

En GIF-bild som visar processen med att flytta sidrubriken till mitten.
Ändra rubriken från att vara vänsterjusterad till att vara centrerad

När du redigerar mallen Enskilda inlägg såsom beskrivs ovan kommer du att se blocket Utvald bild, vilket visar en utvald bild i dina enskilda inlägg. Om blocket Utvald bild inte finns kan du lägga till det.

Blocket Utvald bild innehåller många inställningar som du kan justera, till exempel storlek, position, avstånd och överläggsfärg.

För blocket Utvald bild kan du också välja bildförhållande – det proportionella förhållandet mellan en bilds bredd och höjd. Standardbildförhållandet Original behåller bildförhållandet för den uppladdade utvalda bilden. Du kan också välja ett av de anpassade bildförhållandena. När du väljer ett anpassat bildförhållande måste du också välja ett av följande stilalternativ för att bestämma hur bilden ska interagera med bildramen.

Om du vill ta bort den utvalda bilden väljer du blocket, klickar på ikonen med tre punkter i verktygsfältet ovanför det och väljer Ta bort. Se Ta bort ett block för mer information.

Lägga till en sidopanel till inlägg

Blogginlägg har ofta en sidopanel för att visa information såsom en författarbiografi, länkar till sociala profiler, kategorier och populära inlägg. Besök Lägg till en sidopanel med hjälp av webbplatsredigeraren för att lära dig hur du lägger till en sidopanel till en mall.

Ändra innehållsbredden

Om du vill att innehållet i dina inlägg ska visas bredare eller smalare kan du styra detta i mallen Enskilda inlägg.

När du visar innehållet i mallen Enskilda inlägg styrs bredden vanligtvis av blocken med namnet Grupp. För att ändra bredden, följ dessa steg:

1. Använd listvyn för att välja den grupp som innehåller innehållet.
  2. Ett verktygsfält visas bredvid gruppen med innehåll. Välj breddalternativet såsom visas här:
Gruppblocket är markerat och en pil pekar på alternativet Bredd/justering i verktygsfältet. Alternativet har klickats på och inställningar för bred bredd och fullbredd visas.
  1. Välj bred bredd eller fullbredd för att ändra bredden på ditt innehåll.

Om blocket Innehåll är inbäddat i ett gruppblock kan du behöva inaktivera alternativet ”Inre block använder innehållsbredd” i gruppblockets inställningar.

Blocket Grupp innehåller många ytterligare inställningar för layout, färg med mera. Lär dig allt om blocket Grupp.

Steg 4: Tillämpa mallen Enskilda inlägg på ett inlägg

När den här guiden är slut kanske du har slutfört layouten på mallen Enskilda inlägg. Som standard använder alla inlägg som du skapar mallen Enskilda inlägg. Du kan utföra följande steg för att säkerställa att ett inlägg använder mallen Enskilda inlägg:

1. Öppna din adminpanel och klicka på Inlägg.
  2. Klicka på ett inlägg för att redigera det.
  3. I sidopanelen Inställningar till höger klickar du på Mall, såsom visas i nästa bild. Om du inte ser sidopanelen Inställningar klickar du på inställningsikonen bredvid Publicera eller Uppdatera för att öppna den.
  4. Om du redigerar ett standardinlägg bör Mall visas som Standardmall. Annars klickar du på mallnamnet och väljer mallen Enskilda inlägg i rullgardinsmenyn.
  5. Klicka på Uppdatera/Publicera för att spara ändringen.
  6. Visa inlägget för att kontrollera att ditt inlägg har den avsedda layouten.