Tillbaka till support Flytta din webbplats Importera från Blogger

Importera från Blogger

Välkommen, Blogger-bloggare Vi är glada att du har beslutat dig för att välja WordPress.com.

För att du ska komma igång med bloggandet igen har vi satt ihop den här startguiden. Låt oss hämta ditt innehåll till WordPress.com och anpassa din nya webbplats, så att du kan komma igång med bloggandet igen ASAP.

Exportera från Blogger

Innan du importerar behöver du exportera ditt innehåll från Blogger. När du är inloggad på Blogger går du till Inställningar → Övrigt och klickar på Säkerhetskopiera innehåll  Spara på din dator. Detta genererar en .xml-fil med allt ditt blogginnehåll. Du kan lära dig mer i den här guiden från Google.

Exporten sparar dina inlägg och kommentarer – inklusive text, bilder, videoklipp och andra inbäddade filer – men inte ditt tema, din anpassade domän eller dina personliga inställningar. Vi hjälper dig att konfigurera de sakerna senare i den här guiden.

Importera till WordPress.com

Logga in på WordPress.com och klicka på Verktyg → Importera i den vänstra sidopanelen i din webbplats adminpanel.

Följande lista kommer att visas:

Skärmen Importverktyg

Klicka på Blogger-importverktyget så kommer importrutan att visas. Dra din exportfil till rutan eller klicka på rutan för att välja filen på din dator.

Skärmen för Blogger-importverktyget

När importverktyget har behandlat den uppladdade filen klickar du på knappen Starta import. Du kommer att bli ombedd att tilldela de importerade objektens författare till en befintlig användare på din WordPress.com-webbplats innan importprocessen startar.

Länka en domän till din nya WordPress.com-blogg

Om du har ett anpassat domännamn, använd Domänanslutning för att ansluta det till WordPress.com. Domänanslutning ingår i alla våra betalpaket.

1.  Uppdatera dina namnservrar så att de pekar på WordPress.com.

För tillfället är din domän länkad till Blogger, så du behöver uppdatera domänens namnservrar – närmare bestämt  DNS-inställningarna. Om du har köpt din domän från Blogger loggar du in på ditt Google Apps-konto och lokaliserar konsolen ”Avancerade DNS-inställningar”. Om så inte är fallet har vi instruktioner för hur du gör detta hos de mest populära domänförvaltarna.

Konfigurera din DNS till ns1.wordpress.comns2.wordpress.com och ns3.wordpress.com. Om du stöter på problem kan din domänförvaltare hjälpa dig.

2.  Lägg till uppgraderingen Domänanslutning till din WordPress.com-blogg.

Navigera till Uppgraderingar → Domäner och klicka på Lägg till en domän till den här webbplatsen. Välj anslutningsalternativet bredvid länken ”Äger du redan en domän?”. Följ uppmaningarna för att lägga till din domän.

Obs! Det tar ett par timmar (vanligtvis 3-4 timmar) för dessa ändringar att gå live.

3.  Ange din nyligen anslutna domän som din bloggs primära adress.

När anslutningen är slutförd går du tillbaka till sidan Domäner, väljer knappen bredvid den domän du just anslöt till din blogg och klickar på Gör till primär. Detta säkerställer att din webbplats visar din anpassade domän utan .wordpress.com i adressen.

Om du använder en e-postadress med din anpassade domän så behövs några fler steg. Först behöver du en e-postvärd, exempelvis Google Apps eller Zoho Mail, och därefter behöver du skapa några anpassade DNS-poster – detaljerade instruktioner finns här.

Obs! Domänanslutning är inte relaterat till det belopp du betalar din domänförvaltare för att äga själva domänen. Du måste fortsätta förnya din domän hos din domänförvaltare även efter att du har anslutit den till WordPress.com.

Anpassa din nya blogg

Välj ett tema

Ett tema är en mall för din webbplats, precis som på Blogger. Vi har en stor samling teman. Utforska dina alternativ i vårt tema-galleri, där du kan sortera teman efter utseende och funktioner – minimalistiska teman, rutnätsbaserade teman, teman för fotografer, teman för bröllopswebbplatser, teman med tre kolumner och så vidare.

När du har aktiverat ett tema kan du öppna Anpassa, där du kan anpassa det efter eget tycke. Det finns många saker du kan anpassa utan att uppgradera till ett betalpaket: lägga till ett sidhuvud eller en bakgrund, ladda upp din logotyp, skapa en statisk startsida, osv. Vill du ha ännu fler funktioner kan du uppgradera till ett betalpaket.

Lägg till några widgetar

Precis som på Blogger kan du använda widgetar för att lägga till fler funktioner till din blogg och hämta innehåll från andra platser på webben. WordPress.com har dussintals olika widgetar – kolla in den fullständiga listan. För att lägga till widgetar, gå till Anpassa → Widgetar. Välj det område på din webbplats där du vill lägga till widgeten och lägg till den där.

Många widgetar har konfigurationsalternativ, exempelvis ”antal objekt som ska visas” i widgeten Senaste inlägg, medan andra behöver få information från dig, exempelvis en länk till ditt Flickr-flöde. Vissa widgetar, exempelvis text- och bildwidgetar, är kostnadsfria för alla. Om du ändrar en widget, kom ihåg att Spara och publicera för att inte förlora ändringarna.

Anslut till andra sociala nätverk

Du kan använda vår Jetpack Social-funktion för att automatiskt dela nya inlägg på FacebookTwitterTumblr och LinkedIn. Använd den värdefulla tid som du sparar för att komma igång med nästa inlägg, eller för att baka några kakor till oss (vi gillar havregrynskakor med russin).

För att aktivera verktyget, gå till Verktyg → Marknadsföring → Anslutningar och välj din webbplats. Välj Anslut bredvid den tjänst du vill publicera till:

När du har aktiverat minst en tjänst kommer Jetpack Social-information att visas när du skriver ett nytt inlägg. Du kan välja bort vilken som helst av tjänsterna för ett visst inlägg eller inkludera ett anpassat meddelande (standard är inläggsrubriken). Få all information här.

Lägg upp lite nya saker

På WordPress.com kan du publicera inlägg på en rad olika sätt – från WordPress.com, från våra appar eller via e-post. (Om du vill veta allt om att skapa innehåll, kolla in vår handledning.)

Publicera från WordPress.com

När du är inloggad på ditt konto klickar du på knappen ”Skriv” knapp-för-nytt-inlägg-calypso längst upp till höger i verktygsfältet.

Detta öppnar WordPress-redigeraren, ett robust verktyg där du kan skriva, infoga media och konfigurera inläggsspecifika inställningar som Jetpack Social.

Med ditt inlägg kan du lägga till en rubrik och några etiketter – etiketter grupperar relaterade inlägg på din blogg och i WordPress.com-läsaren, vilket gör dem enklare att hitta.

När du är redo klickar du på Publicera. En bekräftelse kommer att visas längst upp på din skärm.

Publicera från en app

Det finns en WordPress-app för i stort sett alla enheter. Välj din smak, läs mer och ladda ner:

Installera lämplig app och logga in med ditt användarnamn och lösenord för WordPress.com. Du kan lägga till en rubrik och etiketter, ladda upp foton från ditt bibliotek eller ta en ny bild samt förhandsgranska och publicera ditt inlägg.

Publicera via e-post

För att publicera via e-post, skapa en unik e-postadress i WordPress.com. När du e-postar inlägg blir din ämnesrad inläggets rubrik och e-postmeddelandets brödtext blir inläggets innehåll.

Du kan även lägga till formatering och bilder till inlägg som skickas via e-post:

Om du ofta publicerar via e-post finns det en rad olika kortkoder du kan inkludera för att få ytterligare kontroll över ditt inlägg – ändra ditt bildgalleri till ett bildspel, redigera dina Offentliggör-inställningar, fördröja publiceringen, lägga till etiketter med mera. Läs mer om kortkoder för publicering via e-post.

Engagera dig med WordPress.com-communityn

När du börjar använda WordPress.com får du två fantastiska tjänster gratis: din blogg och din läsare, där du kan hitta alla WordPress.com-bloggar på en och samma plats. I läsaren så kan du:

1. Hitta spännande läsning.
  2. Håll dig uppdaterad med bloggar du följer.
  3. Gilla, kommentera och reblogga inlägg som du älskar.

Hitta spännande läsning

Om du vill få en snabbstart kan du kolla in vårt handplockade innehåll under Upptäck. Om du vill ta steget ut i det okända kan du använda etikettlistan i läsaren för att söka efter vad du vill.

Du kan även följa bloggar som inte ligger på WordPress.com – Blogger, Tumblr, vad som helst. Klicka på Följda webbplatser → Hantera i läsaren och ange URL:en till valfri webbplats som du vill hålla koll på.

Håll koll på bloggare som du följer

När du följer en blogg kan du välja hur du vill få nya inlägg – de kommer alla att samlas på fliken ”Följda webbplatser”, eller så kan du få dem via ett omedelbart, dagligt eller veckovist e-postmeddelande. Du kan välja det omedelbara e-postalternativet för bloggar som du särskilt gillar eller ett dagligt e-post för bloggar som har flera inlägg per dag.

För att ändra eller uppdatera dina inställningar för e-postleverans globalt går du till Notisinställningar.

Kommentera, gilla eller reblogga inlägg som du älskar

En av de bästa sakerna med att blogga i en community är att interagera och dela innehåll med andra bloggare. Du kan visa din uppskattning för ett inlägg med en gilla-markering, utveckla det hela med en kommentar och dela dina fynd med dina läsare genom att reblogga.

Att reblogga är ett snabbt sätt att dela inlägg som har publicerats av andra WordPress.com-användare och samtidigt ge författaren möjlighet att kontrollera sitt eget innehåll. När du rebloggar ett inlägg visas ett utdrag på din webbplats tillsammans med en länk till det ursprungliga inlägget och eventuella kommentarer som du har lagt till.

Du kan reblogga via läsaren eller från en enskild blogg. När du är inloggad på WordPress.com visas ett rebloggningsalternativ i verktygsfältet längst upp på din skärm.

Tjäna pengar på annonser

WordAds är WordPress lokala reklamnätverk. Om du registrerar dig placerar vi annonser på din blogg och delar intäkterna med dig. Precis som andra nätverk som du kan ha varit med i (BlogHer, FoodBuzz, osv.) hanterar vi alla förhandlingar, all administration och alla tekniska aspekter.

Vårt WordAds-team samarbetar med stora online-reklambyråer och vi utvärderar ständigt nya annonspartners. Tillsammans tar vi fram högkvalitativ reklam som inte distraherar från din webbplats och drar in maximalt med intäkter. Vi optimerar även annonser baserat på geografi, vilket innebär annonser som är mer riktade mot dina läsare (vilket ökar utbetalningarna).

Om WordPress.com-webbplatsen uppfyller de här tre kriterierna så kvalificerar den sig för WordAds:

1. Den är familjevänlig – Skulle du vara bekväm med att ett barn eller en medarbetare såg webbplatsen?
  2. Den har en anpassad domän – Exempelvis myawesomesite.com.
  3. Den har meningsfull trafik – Annonsörer betalar inte för att visas på webbplatser som har väldigt få visningar.

Om du tror att du vill bli en del av WordAds går du till Verktyg → Tjäna → Visa adminpanel för reklam för att komma igång.

Det var det! Vi har handplockat viktiga WordPress.com-visdomar som kan vara användbara för en smidig Blogger-import här – det finns mycket att lära sig, men du kan alltid besöka den fullständiga handledningen för att komma igång om det behövs. Blogga på!