Terug naar Ondersteuning Inhoud en media Blokken Zoekblok

Zoekblok

Gebruik het Zoekblok om een zoekfunctie aan je website toe te voegen, waarmee lezers eenvoudig naar berichten en pagina’s op je site kunnen zoeken die je eerder hebt geschreven.

Waar het naar zoekt

Het Zoekblok geeft resultaten weer van de titels en hoofdtekst van je berichten en pagina’s, en van media-titels, alternatieve tekst, bestandsnamen en bijschriften van afzonderlijke afbeeldingen. Er worden geen resultaten getoond van widgets, opmerkingen, categorieën, galerij-bijschriften of andere tekst of tags.

Onthoud ook dat de zoekresultaten de berichten in omgekeerd-chronologische volgorde met de bijbehorende term in de berichttitel zullen weergegeven. Vervolgens worden de berichten in omgekeerd-chronologische volgorde met de bijbehorende term in de berichttekst weergegeven. Als je bijvoorbeeld een bericht over Zeeland hebt gepubliceerd met de titel ‘Dit weekend’ en je ook een ouder bericht hebt met de titel ‘Zeeland’, dan wordt dat oudere bericht met ‘Zeeland’ in de titel bovenaan de lijst weergegeven wanneer je op ‘Zeeland’ zoekt.

Het Zoekblok toevoegen

Om het Zoekblok toe te voegen, klik je op het invoegpictogram + Blok en zoek je naar ‘zoeken’. Klik erop om het blok toe te voegen aan het bericht of de pagina.

Een Zoekblok toevoegen
Een Zoekblok toevoegen

💡

Je kunt met behulp van je toetsenbord ook /zoek op een nieuwe regel typen en op Enter drukken om snel een nieuw Zoekblok toe te voegen.

Meer gedetailleerde instructies over het toevoegen van blokken vind je hier.

Blokwerkbalk

Als je op het blok klikt, wordt er een werkbalk met opties weergegeven:

Screen Shot on 2021-09-07 at 13-04-03.png
Zoekblok-werkbalk

De werkbalk van het Zoekblok bevat de volgende opties:

Om de placeholder-tekst in het tekst-invoerveld te wijzigen, klik je in het veld en voer je de tekst in die je wilt laten weergeven, zoals hieronder aangegeven:

Screen Shot on 2021-09-07 at 13-43-45.png

Blokinstellingen

Als je op het blok klikt, zie je aanvullende blokinstellingen in de rechter zijbalk. Als je de zijbalk niet ziet, moet je wellicht op het pictogram ⚙️ (tandwiel) in de rechterbovenhoek klikken om de instellingen weer te geven.

De blokinstellingen worden weergegeven in de rechter zijbalk.
Blokinstellingen
Kleur

Wanneer je de Kleur-instellingen uitbreidt, worden de volgende opties weergegeven:

Screen Shot on 2021-09-07 at 13-16-56.png
Kleurinstellingen

Tekstkleur: Stelt de kleur van de tekst in de knop Zoeken in.

Achtergrondkleur: Stelt de achtergrondkleur van de knop Zoeken in.

Weergave-instellingen

Wanneer je de Weergave-instellingen uitbreidt, worden de volgende opties weergegeven:

Screen Shot on 2021-09-07 at 13-22-49.png
Weergave-instellingen

Breedte: Geeft het Zoekblok op de gespecificeerde breedte in pixels weer.

Percentage: Geeft het Zoekblok op het ingestelde percentage van de weergavebreedte weer: 25%, 50%, 75% of 100%.

Geavanceerd

Met het tabblad Geavanceerd kun je een CSS-klasse toevoegen aan je blok, zodat je aangepaste CSS kunt schrijven om de stijl van het blok aan te passen. Meer informatie.