Terug naar Ondersteuning Inhoud en media Blokken Rasterblok

Rasterblok

Het Rasterblok is een container voor andere blokken. Gebruik deze optie om meerdere blokken te ordenen en de kleur, tekststijl, hoogte, breedte en positie van alle blokken in de container aan te passen. Dit blok is een variant van hetGroepsblok.

Het Rasterblok toevoegen

Je kan beginnen met een nieuw leeg Rasterblok of bestaande blokken groeperen in een raster.

Een nieuw Rasterblok toevoegen

Om een nieuw Rasterblok toe te voegen, klik je op het invoegpictogram + blok en zoek je naar ‘raster’. Klik erop om het blok toe te voegen aan het bericht of de pagina. Je kan met behulp van je toetsenbord ook /grid op een nieuwe regel typen en op Enter drukken om snel een nieuw Rasterblok toe te voegen.

Klikken op Blok toevoegen en zoeken op Rij, vervolgens klikken op het rijblok om het in te voegen in de editor.

Meer gedetailleerde instructies over het toevoegen van blokken vind je hier.

Nadat je een Rasterblok hebt toegevoegd, klik je op het invoegpictogram + blok om blokken toe te voegen aan het raster.

Bestaande blokken in een raster plaatsen

Blokken die al op de pagina staan, kan je combineren in een Rasterblok door de volgende stappen te volgen:

1. Selecteer de blokken die je wilt groeperen. Je kan meerdere blokken selecteren door de onderstaande stappen te volgen:
    • Alle blokken met je muis te markeren.
    • Op het eerste blok te klikken, de Shift-toets op je toetsenbord ingedrukt te houden en op het laatste blok te klikken om alle blokken tussen het eerste en laatste blok te selecteren.
    • In de Lijstweergave op het eerste blok te klikken, de Shift-toets op je toetsenbord ingedrukt te houden en op het laatste blok te klikken om alle blokken tussen het eerste en laatste blok te selecteren.
  2. Klik in de blokwerkbalk die boven of onder de blokken wordt weergegeven op het pictogram Groeperen (dat lijkt op twee overlappende vierkanten) om deze blokken toe te voegen aan een Groepsblok.
Een pijl wijst naar het pictogram groeperen in de blokwerkbalk.
Klik op het pictogram Groeperen in de blokwerkbalk om bestaande blokken samen te groeperen
  1. Klik in de instellingen van het Groepsblok in de rechterzijbalk op het pictogram Raster (dat lijkt op een raster van 2×2).
De instellingen van het groepsblok in de rechterzijbalk, met de pictogrammen voor Groeps-, Rij-, Stapel- en Rasterblokken, met het pictogram van het Rasterblok aangegeven met een oranje pijl en omtrek
Klik op het Raster-pictogram in de zijbalk met groepsinstellingen

Werkbalk Rasterblok

Als je op het blok klikt, wordt er een werkbalk met opties weergegeven:

De werkbalk bij het Rasterblok.

De werkbalk van het Rasterblok bevat de volgende opties:

Instellingen Rasterblok

Als je op het blok klikt, zie je aanvullende blokinstellingen in de rechterzijbalk. Als je de zijbalk niet ziet, moet je wellicht op het pictogram Instellingen in de rechterbovenhoek klikken om de instellingen weer te geven. Dit pictogram lijkt op een vierkant met twee oneven kolommen:

Het instellingenpictogram in de Editor met een zwarte achtergrond en daaronder de tooltip 'Instellingen'.
Klik op het pictogram Instellingen om de blokinstellingen te openen

Het Rasterblok bevat de volgende blokinstellingen:

Omzetten naar een andere groepsvariatie

Het Rasterblok kan worden omgezet naar een Groepsblok, Rijblok of Gestapeld blok.

De zijbalk Blokinstellingen waarin het Rasterblok is gemarkeerd, evenals de opties om over te schakelen naar een groeps-, rij- of gestapeld blok.

Lay-out

In de lay-out-instellingen kan je het aantal kolommen in het Rasterblok kiezen, op basis van of de kolombreedtes automatisch of handmatig worden bepaald:

• Als je Automatisch selecteert, worden er automatisch kolommen toegevoegd met de opgegeven minimale breedte waar het blok in past.
  • Als je Handmatig selecteert, wordt het blok automatisch verdeeld in het aantal kolommen dat je opgeeft.

Het aantal kolommen in het raster kan worden ingesteld door een minimale kolombreedte op te geven of door handmatig het aantal kolommen in te stellen, vergelijkbaar met het Kolommenblok.

Wanneer je een element zoals een Paragraafblok in een Rasterblok plaatst, kan je instellen hoeveel kolommen en rijen dit element moet bevatten. Door deze afmetingen voor elk element aan te passen, kan je aangepaste rasterstructuren aanmaken.

Om de afmetingen van een element in een Rasterblok te bewerken:

1. Selecteer het element waarvan je de afmetingen wilt bewerken.
  2. Wijzig onder ‘Afmetingen‘ in de zijbalk Blokinstellingen het aantal kolommen of rijen dat het blok bevat.
De instelling Afmetingen voor een Paragraafblok in een Rasterblok.
Instellingen Kolom- en rijbreedte voor een Paragraafblok in een Rasterblok
Het gedeelte Lay-out van de zijbalk Blokinstellingen ingesteld op Automatisch, met een minimale breedte van 12 rem voor kolommen in het Rasterblok.
De Lay-out-instellingen met Automatisch geselecteerd
Het gedeelte Lay-out van de zijbalk Blokinstellingen ingesteld op Handmatig, met het aantal kolommen in het rasterblok ingesteld op 3.
De Lay-out-instellingen met Handmatig geselecteerd

Hieronder staat een voorbeeld van een Rasterblok met meerdere Paragraafblokken ingesteld op verschillende kolom- en rijbreedte:

Positie

In het gedeelte Positie kan je kiezen tussen Standaard en Sticky:

• Standaard: als je langs het blok scrolt, verdwijnt het terwijl je naar andere gedeelten van de pagina scrolt.
  • Sticky: het blok zweeft en blijft zichtbaar op de pagina, zelfs als je langs de positie scrolt waar het blok is toegevoegd. Naast het blok in de Lijstweergave wordt het pictogram voor vastmaken weergegeven.

Geavanceerd

Ga voor meer informatie naar onze gedetailleerde instructies over Geavanceerde instellingen.

Blokstijlen

Klik in de zijbalk met blokinstellingen op het pictogram Stijlen om de ontwerpinstellingen voor het blok te openen. Het pictogram Stijlen heeft de vorm van een cirkel waarbij de helft is ingekleurd:

Een pijl wijst naar het pictogram Stijlen waar je op kan klikken om het gedeelte Blokstijlen te openen.
Kleur, typografie, afmetingen en rand

Hier kan je de tekstkleur, achtergrondkleur, tekstgrootte, lettertype, opvulling, marges en uitlijning van blokken instellen. Zie de volgende handleidingen voor meer informatie over het gebruiken van deze instellingen:

Achtergrondafbeelding

In de stijlen van het Rasterblok kan je, net als bij alle varianten van het Groepsblok, instellen dat een afbeelding wordt weergegeven achter de inhoud van het blok. Bekijk de handleiding van het Groepsblok voor stapsgewijze instructies over het toevoegen van een achtergrondafbeelding.

Blokken verwijderen uit een raster

Als je een Rasterblok wilt verwijderen zonder de binnenste blokken te verwijderen, kan je de groepering opheffen. Volg deze stappen:

1. Selecteer Lijstweergave bovenaan het bewerkingsscherm.
  2. Selecteer het Rasterblok.
  3. Klik op de drie puntjes naast het Rasterblok
  4. Selecteer de optie ‘Groepering opheffen‘.
GIF die de actie weergeeft van het selecteren van Groepering ongedaan maken in de blokwerkbalk.