Terug naar Ondersteuning Hosting Verbinding maken met SSH op WordPress.com

Verbinding maken met SSH op WordPress.com

SSH, of Secure Shell, is een protocol waarmee je services zoals webservers kunt koppelen. Dit zorgt ervoor dat je verbinding kunt maken met onze servers en je WordPress.com-website kunt beheren via opdrachtregel-tools, zoals WP-CLI.

Deze functie is beschikbaar op sites met een Business- of eCommerce-abonnement van WordPress.com.

WordPress.com SSH-inloggegevens ophalen en SSH inschakelen

Als je SSH voor het eerst opent, moet je je inloggegevens aanmaken en SSH-toegang inschakelen:

1. Ga vanuit het dashboard van je WordPress.com-site naar Instellingen → Hosting-configuratie om de SSH-opties van je site te openen.
  2. Wanneer je hierom wordt gevraagd, klik je op Inloggegevens aanmaken. Je hoeft dit maar één keer te doen en hierdoor worden de SSH-gebruikersnaam en het SSH-wachtwoord voor de geselecteerde site gegenereerd. De inloggegevens worden zowel voor SFTP- als SSH-verbindingen gebruikt.
  3. Bewaar het wachtwoord op een veilige locatie. Als je het kwijtraakt of vergeet, kun je de knop Wachtwoord opnieuw instellen gebruiken om een nieuw wachtwoord te genereren.
  4. Zoek naar SSH-toegang en schakel de optie SSH-toegang tot deze site inschakelen in.
SSH-toegang is standaard uitgeschakeld.
  1. Zodra SSH-toegang is ingeschakeld, wordt er een verbindingsopdracht weergegeven. Je kunt deze kopiëren en in een terminalprogramma plakken. Bekijk onze instructies over Verbinding maken met SSH voor meer informatie over het openen van je site via SSH.
Geactiveerde schakelknop voor SSH-toegang waarin de voorbeeldopdracht wordt weergegeven: ssh voorbeeld.wordpress.com@sftp.wp.com
Een SSH-wachtwoord opnieuw instellen

Als je je SFTP/SSH-wachtwoord vergeet of kwijtraakt, kun je het opnieuw instellen door terug te gaan naar Instellingen → Hosting-configuratie.

Klik in het gedeelte voor SFTP/SSH-inloggegevens op Wachtwoord opnieuw instellen.

Verbinding maken met SSH

Om via SSH toegang te krijgen tot je site heb je een SSH-gebruikersnaam, -wachtwoord en een terminalprogramma nodig. Hieronder vind je instructies om verbinding te maken via een aantal van de meestgebruikte programma’s.

Verbinding maken met SSH op MacOS en Linux
  1. Open het terminalprogramma op je computer.
    • Als je gebruikmaakt van MacOS ga je op je computer naar Programma’s → Hulpprogramma’s en open je het programma Terminal.
    • Als je gebruikmaakt van Linux zul je de documentatie van je distributie moeten doornemen voor meer informatie over het openen van een terminalvenster. In sommige versies wordt naar het terminalprogramma verwezen als een shell, console of opdrachtprompt.
  2. Ga vanuit het dashboard van je WordPress.com-site naar Instellingen → Hosting-configuratie om de SSH-opties van je site te openen.
  3. Controleer op de pagina Hosting-configuratie of SSH-toegang is ingeschakeld en kopieer de ssh-opdracht die voor jouw site wordt verstrekt. Bijvoorbeeld: ssh voorbeeld.wordpress.com@sftp.wp.com.
Geactiveerde schakelknop voor SSH-toegang waarin de voorbeeldopdracht wordt weergegeven: ssh voorbeeld.wordpress.com@sftp.wp.com
  1. Plak of typ de ssh-opdracht in je terminalprogramma en druk op enter.
    • Als dit de eerste keer is dat je verbinding maakt, kan je terminal aangeven dat deze geen authenticiteit van de host kan vaststellen. Voer ‘yes’ (ja) in en druk op enter om verder te gaan.
  2. Je terminal zou je nu moeten vragen om een wachtwoord in te voeren. Plak of typ het SSH-wachtwoord dat je kreeg toen je je SSH-inloggegevens aanmaakte en druk op enter.
    • Terwijl je je wachtwoord in je terminalprogramma invoert, valt het je misschien op dat de tekens niet worden weergegeven terwijl je typt. Dit hoort zo.
    • Als je je SSH-wachtwoord bent vergeten of kwijtgeraakt, kan het opnieuw worden ingesteld.
  3. Als alles is gelukt, zou je nu verbinding moeten kunnen maken met SSH en kun je shell- en WP-CLI-opdrachten uitvoeren.
Verbinding maken met SSH op Windows

Recente versies van Windows (vanaf Windows 10) hebben SSH-ondersteuning toegevoegd via het Windows-subsysteem voor Linux en de OpenSSH-client. Bekijk de officiële documentatie van Microsoft over het gebruik van deze methoden.

Een andere optie die beschikbaar is voor zowel huidige als oudere versies van Windows is PuTTY.

1. Download en installeer de gratis PuTTY-client.
  2. Start PuTTY op, configureer de hostnaam en poortinstellingen en klik op Open (Openen)
    • De Host Name (Hostnaam) moet worden ingesteld op sftp.wp.com
    • De Port (Poort) moet worden ingesteld op 22
Screenshot van de PuTTY-client die is geconfigureerd om verbinding te maken met sftp.wp.com op poort 22.
PuTTY SSH-client voor Windows
  1. Als dit de eerste keer is dat je verbinding maakt, kun je worden gevraagd om aan te geven dat je de rsa2-vingerafdruk en host vertrouwt. Klik op Yes (Ja).
  2. PuTTY start een terminalscherm op. Voer je SSH-gebruikersnaam in en druk op enter.
  3. Wanneer je hierom wordt gevraagd, voer je je SSH-wachtwoord in.
  4. Als alles is gelukt, zou je nu verbinding moeten kunnen maken met SSH en kun je shell- en WP-CLI-opdrachten uitvoeren.

SSH-sleutel

De onderstaande instructies helpen je bij het toevoegen van een SSH-sleutel aan je WordPress.com-account. Het is belangrijk dat je eerst de SSH-sleutel toevoegt aan je account en vervolgens de SSH-sleutel aan de sites koppelt waarop je de sleutel wilt gebruiken. Als je geen SSH-sleutel op je computer hebt, is het ook geen probleem om via wachtwoordauthenticatie verbinding te maken met SSH.

Een SSH-sleutel aan je account toevoegen

Voordat je je SSH-sleutel aan je WordPress.com-account toevoegt, moet je deze naar je klembord kopiëren. Je kunt dit op twee manieren doen met behulp van je computerterminal

Mac

pbcopy < ~/.ssh/id_rsa.pub

Windows

clip < ~/.ssh/id_rsa.pub

Linux

cat ~/.ssh/id_rsa.pub

Als je in je bestand met de openbare SSH-sleutel een andere naam gebruikt dan hierboven, bewerk de code dan zodat deze overeenkomt met de bestandsnaam op je computer.

Nadat je je openbare SSH-sleutel naar je klembord hebt gekopieerd, kun je deze toevoegen aan je account door deze stappen te volgen:

1. Ga via het dashboard van WordPress.com naar Mijn profiel.
  2. Klik op de pagina Mijn profiel op Beveiliging.
  3. Klik op de optie SSH-sleutel die beschikbaar is in de beveiligingschecklist.
  1. Plak je SSH-sleutel in het veld Openbare SSH-sleutel.
Het gedeelte SSH-sleutel met gedetailleerde informatie over de sleutel en het veld Openbare SSH-sleutel
  1. Klik op de knop SSH-sleutel opslaan.

Zodra je je SSH-sleutel aan je WordPress.com-account hebt toegevoegd, is het belangrijk dat je deze aan elke site koppelt waarop je de sleutel wilt gebruiken.

Een bestaande SSH-sleutel aan een site koppelen

Nadat je een SSH-sleutel hebt toegevoegd aan je account, moet je deze koppelen aan de site waarmee je verbinding wilt maken via SSH. Volg deze stappen om een SSH-sleutel aan een site te koppelen:

1. Ga via het dashboard van WordPress.com naar Instellingen → Hosting-configuratie.
  2. Gebruik onder het gedeelte SSH-toegang het veld SSH-sleutels om de gewenste sleutel te selecteren.
  1. Klik op de knop SSH-sleutel aan site koppelen.

Zodra je SSH-sleutel aan de site is gekoppeld, kun je de SSH-sleutel gebruiken wanneer je een authenticatie uitvoert via SSH.

Een sleutel loskoppelen van een site

Als je geen verbinding meer met een site wilt maken via je SSH-sleutel, kun je de sleutel loskoppelen van de site door deze instructies te volgen:

1. Ga via het dashboard van WordPress.com naar Instellingen Hosting-configuratie.
  2. Zoek onder het gedeelte SSH-toegang naar de SSH-sleutel die je wilt verwijderen.
  1. Klik op de knop Loskoppelen om de sleutel van de site te verwijderen.

De SSH-sleutel blijft nog steeds gekoppeld aan je WordPress.com-account totdat je de sleutel verwijdert.

Een bestaande SSH-sleutel bijwerken

Volg de stappen hieronder om je openbare SSH-sleutel bij te werken:

1. Ga via het dashboard van WordPress.com naar Mijn profiel.
  2. Klik op de pagina Mijn profiel op Beveiliging.
  3. Klik op de optie SSH-sleutel die beschikbaar is in de beveiligingschecklist.
  4. Klik op de knop SSH-sleutel bijwerken naast de sleutel die je wilt bijwerken.
  1. Plak je bijgewerkte SSH-sleutel in het veld Nieuwe openbare SSH-sleutel.
  1. Klik op de knop SSH-sleutel bijwerken om de wijzigingen op te slaan.
Een bestaande SSH-sleutel verwijderen

Als je een SSH-sleutel uit je WordPress.com-account verwijdert, wordt deze ook losgekoppeld van elke site waarop deze sleutel wordt gebruikt. Volg deze stappen om een bestaande SSH-sleutel uit je WordPress.com-account te verwijderen.

1. Ga via het dashboard van WordPress.com naar Mijn profiel.
  2. Klik op de pagina Mijn profiel op Beveiliging.
  3. Klik op de optie SSH-sleutel die beschikbaar is in de beveiligingschecklist.
  4. Klik op de knop SSH-sleutel verwijderen die naast de bestaande sleutel wordt weergegeven.
  1. Er wordt een bevestigingsmelding weergegeven. Bevestig dat je de sleutel wilt verwijderen door op OK te drukken.

Shell-opdrachten gebruiken

⚠️

Bij het uitvoeren van opdrachten moet je voorzichtig zijn om gegevensverlies of schade aan je site te voorkomen. Voer opdrachten alleen uit als je precies weet wat ze doen.

Er zijn uitgebreide hulpbronnen beschikbaar over het gebruik van de Linux-opdrachtregel. Enkele populaire voorbeelden zijn de volgende externe hulpbronnen:

Hieronder vind je een paar veelgebruikte opdrachten.

OpdrachtOmschrijving
lsEen lijst met de inhoud van de huidige directory tonen.
cdDirectory wijzigen.
mkdirEen nieuwe map/directory aanmaken.
touchEen bestand aanmaken.
rmEen bestand verwijderen.
catDe inhoud van een bestand tonen.
cpKopiëren.
mvVerplaatsen.
pwdDe huidige directory tonen.
grepNaar een specifieke zin zoeken in een bestand/regels.
findIn bestanden en directory’s zoeken.
nanoTekstbewerker.
historyDe 50 meest recent gebruikte opdrachten tonen.
clearHet terminalscherm wissen.
duDe bestandsgrootte bekijken.
rsyncBestanden van en naar de server kopiëren.

WP-CLI gebruiken

WP-CLI is voorgeïnstalleerd op WordPress.com en breidt de shell uit, zodat deze WordPress-specifieke opdrachtregeltools biedt. Je kunt WP-CLI-opdrachten uitvoeren zodra je verbinding hebt gemaakt met SSH.

Er zijn veel opdrachten en sub-opdrachten die je kunnen helpen bij het beheren en het verhelpen van problemen met je site. Voor meer informatie over de beschikbare opdrachten en hoe je ze gebruikt, kun je onze WP-CLI-handleiding of de WordPress.org-documentatie voor WP-CLI bekijken.

Thema’s en plugins beheren met WP-CLI

WP-CLI kan worden gebruikt voor het beheren en verhelpen van problemen met plugins en thema’s.

WP-CLI-opdrachtOmschrijving
wp plugin listEen lijst met geïnstalleerde plugins (inclusief de status en versie) weergeven.
wp theme listEen lijst met geïnstalleerde thema’s weergeven.
wp plugin deactivate plugin-naamHiermee wordt een plugin gedeactiveerd. Vervang plugin-naam door een waarde name (naam) die je kunt vinden via de wp plugin list. Er kunnen meerdere plugin-namen worden ingevoerd om er meer dan één te deactiveren.
wp plugin activate plugin-naamHiermee wordt een plugin geactiveerd. Vervang plugin-naam door een waarde name (naam) die je kunt vinden via de wp plugin list. Er kunnen meerdere plugin-namen worden ingevoerd om er meer dan één te activeren.
wp theme activate thema-naamHiermee wordt een thema geactiveerd. Vervang thema-naam door een waarde name (naam) die je kunt vinden via de wp theme list.
wp php-errorsEen lijst met recente gelogde PHP-fouten weergeven. Dit is nuttig voor het identificeren van problematische plugins en thema’s die mogelijk bijgewerkt of gedeactiveerd moeten worden.
Thema’s en plugins overslaan met WP-CLI

Als je site problemen ondervindt en er geen opdrachten kunnen worden uitgevoerd, kan het noodzakelijk zijn om de code van het actieve thema en de plugin van de site over te slaan. Je doet dit door --skip-themes en --skip-plugins toe te voegen aan een WP-CLI-opdracht.

WP-CLI-opdrachtOmschrijving
wp --skip-plugins --skip-themes plugin deactivate plugin-naamThema- en plugin-code overslaan en vervolgens een plugin deactiveren. Vervang plugin-naam door een waarde name (naam) die je kunt vinden via de wp plugin list.
wp --skip-plugins --skip-themes theme activate thema-naamThema- en plugin-code overslaan en vervolgens een thema activeren. Vervang thema-naam door een waarde name (naam) die je kunt vinden via de wp theme list.
wp --skip-plugins --skip-themes php-errorsThema- en plugin-code overslaan en vervolgens een lijst met recente gelogde PHP-fouten weergeven. Dit is nuttig voor het identificeren van problematische plugins en thema’s die mogelijk bijgewerkt of gedeactiveerd moeten worden.
Extra WP-CLI-hulpmiddelen

Wat moet ik doen als er iets misgaat?

Als er iets met je site misgaat nadat je via SSH wijzigingen hebt aangebracht, kun je je site herstellen via een Jetpack-back-up.

Als je een opdracht hebt uitgevoerd, maar er iets gebeurde dat je niet verwachtte, kunnen wij je helpen door je site te herstellen naar een eerder moment, voordat je de opdracht had uitgevoerd. We kunnen je niet helpen bugs uit je opdracht te halen zodat deze werkt zoals verwacht.

Veelgestelde vragen

Kan ik ondersteuning krijgen bij het gebruik van opdrachtregel-tools?

Omdat SSH en WP-CLI behoorlijk ingewikkeld zijn, kunnen we geen uitgebreide ondersteuning voor deze tools bieden. Onze Happiness Engineers zijn beschikbaar om je te helpen bij problemen met SSH-verbindingen, maar kunnen je niet ondersteunen bij het gebruik van opdrachten.

Zijn alle opdrachten beschikbaar?

Om een veilige en goed functionerende omgeving te bieden, kan WordPress.com bepaalde shell- en WP-CLI-opdrachten beperken of uitschakelen.

Kan ik mijn eigen SSH-wachtwoord instellen?

Het systeem genereert de gebruikersnaam en het wachtwoord automatisch. Deze zijn uniek voor elke site. Als je meerdere sites hebt, moet je voor elke site een andere gebruikersnaam en een ander wachtwoord gebruiken.