Terug naar Ondersteuning Je site ontwerpen Site editor Het sjabloon Enkele berichten bewerken

Het sjabloon Enkele berichten bewerken

Het sjabloon Enkele berichten bepaalt de lay-out van enkele berichten op je site. Wanneer je een wijziging aan dit sjabloon aanbrengt, wordt deze doorgevoerd in al je berichten, zodat bezoekers die door je blog bladeren een consistente ervaring hebben. In deze handleiding zie je hoe je het sjabloon Enkele berichten aanpast.

Wanneer moet je het sjabloon Enkele berichten bewerken?

Als je site een thema gebruikt dat de site-editor ondersteunt, kan je sjablonen gebruiken en bewerken. Een snelle manier om te bepalen of je site de site-editor gebruikt, is door te kijken of Weergave → Editor in je dashboard staat.

Bewerk het sjabloon Enkele berichten als je de algehele lay-out wil wijzigen van alle berichten die dit sjabloon gebruiken.

Als je de inhoud van slechts één bericht wil wijzigen, bewerk dan niet het sjabloon Enkele berichten. Ga in plaats daarvan naar Berichten in je dashboard en klik op dat specifieke bericht om het direct te bewerken.

Stap 1: open de sjabloon-editor

Volg deze stappen om de sjabloon Enkele berichten te zoeken en te bewerken:

1. Klik in je dashboard op Weergave → Editor.
  2. Klik in het linkervenster op ‘Sjablonen‘ en selecteer vervolgens het sjabloon Enkele berichten.
  3. Klik op het potloodpictogram om te beginnen het sjabloon te bewerken. De zijbalk links wordt gesloten, zodat je je kan concentreren op het bewerken.
In Weergave → Editor selecteer je Sjablonen, vervolgens Individueel en dan de knop Bewerken.

Stap 2: verken de lay-out van het sjabloon

Om te beginnen is het handig als je snapt dat de blokken al onderdeel van het sjabloon zijn. Open de Lijstweergave om een lijst van alle blokken in het sjabloon te bekijken. De Lijstweergave is het pictogram met drie horizontale streepjes boven elkaar links bovenin je scherm:

De Lijstweergave wordt geopend, waarbij de gebruikte blokken op het Individuele sjabloon worden weergegeven.
Lijstweergave met een lijst van blokken die vaak in het Enkele sjabloon worden gebruikt

Hier zie je alle elementen (in de WordPress-editor ook wel blokken genoemd) van je sjabloon.Een typisch sjabloon Enkele berichten bevat de volgende elementen:

Hoewel elk WordPress-thema anders is, zijn dit de onderdelen van het sjabloon Enkele berichten die je in de meeste thema’s terugvindt. Je sjabloon Enkele berichten kan ook andere onderdelen hebben die je naar hartenlust kan bewerken.

Stap 3: pas het ontwerp aan

De sjablonen van je thema bieden je een professionele, goed ontworpen lay-out om mee te beginnen. Om het standaardontwerp te personaliseren, kan je de tekst en afbeeldingen vervangen door je eigen content en lay-outelementen toevoegen of verwijderen.

Hier vertellen we je over een paar veelvoorkomende wijzigingen die jij misschien ook aan je sjabloon Enkele berichten wil aanbrengen.

Nieuwe elementen toevoegen

Als je een element wil toevoegen aan je berichten, zoals een abonneerknop, een contactformulier of een knop, kan je het toevoegen aan het sjabloon Enkele berichten zodat het wordt weergegeven bij alle berichten die dit sjabloon gebruiken.

Klik op de + blokinvoeger om een nieuw blok toe te voegen waarin je de content wil weergeven. Je kan de Lijstweergave gebruiken om de plaats van het blok nauwkeurig te bepalen. Zodra je je wijzigingen opslaat, wordt het nieuwe blok dat je hebt toegevoegd weergegeven bij alle berichten met het sjabloon dat je bewerkt.

De lay-out reorganiseren

Je kan alle verschillende elementen van het sjabloon verplaatsen en verwijderen, zoals de uitgelichte afbeelding, de titel, de auteur en het hoofdcontentgebied.

Klik op de knop Lijstweergave linksboven om een lijst te zien met alle blokken die in het sjabloon worden gebruikt. Je kan de volgorde van blokken wijzigen door op ze te klikken en ze te verslepen in de Lijstweergave:

GIF die het klikken op en slepen van een blok in de lijstweergave laat zien.
Klik op en versleep een blok in de Lijstweergave om het te verplaatsen. Voor meer, informatie, zie Blokken selecteren en verplaatsen.

De berichtmeta bewerken

Berichtmeta verwijst naar elementen zoals auteur, datum, categorieën en tags voor enkele berichten. Sommige thema’s bevatten mogelijk een sjabloononderdeel met de naam Berichtmeta of Berichtmeta-pictogrammen.

Je kan hier de datum, auteur en andere meta-informatie verwijderen om ze niet meer in je berichten weer te geven.

Je kan ook afzonderlijke blokken toevoegen voor auteur, datum, categorieën en tags als je thema de sjabloononderdelen Berichtmeta en Berichtmeta-pictogrammen niet bevat.

Vertraag of versnel de video met behulp van de bedieningselementen in de rechterbenedenhoek nadat je op Afspelen hebt geklikt

Het gedeelte Reacties wijzigen of verwijderen

Net zoals je de Berichtmeta bewerkt, kan je ook het gedeelte Reacties selecteren om te wijzigen hoe het wordt weergegeven bij je berichten, of het te verwijderen. Bekijk onze handleiding voor het reactieblok voor meer informatie over de elementen waaruit het gedeelte Reacties bestaat.

De paginatitel verplaatsen

Wanneer je het sjabloon Enkele berichten bewerkt zoals hierboven is beschreven, zie je het titelblok dat aangeeft waar de berichttitel in je afzonderlijke blogberichten wordt weergegeven. Als er geen titelblok is, kan je het toevoegen. Het blok bevat instellingen om de uitlijning, grootte, kleur en nog meer te wijzigen.

GIF die het verplaatsen van de paginatitel naar het midden weergeeft.
De titel wijzigen van een uitlijning links naar midden

Wanneer je het sjabloon Enkele berichten bewerkt zoals hierboven beschreven, zie je het blok Uitgelichte afbeelding dat een uitgelichte afbeelding bij je enkele berichten weergeeft. Als er geen blok Uitgelichte afbeelding is, kan je het toevoegen.

Het blok Uitgelichte afbeelding bevat veel instellingen die je kan aanpassen, zoals grootte, positie, afstand en kleur van de overlay.

Voor het blok Uitgelichte afbeelding kan je ook de beeldverhouding selecteren. Dat is de verhouding tussen de breedte en hoogte van een afbeelding. De standaard originele beeldverhouding behoudt de beeldverhouding van de geüploade uitgelichte afbeelding. Je kan ook een van de aangepaste beeldverhoudingen kiezen. Wanneer je een aangepaste beeldverhouding selecteert, moet je ook een van de volgende stijlopties selecteren om te bepalen hoe de afbeelding zich verhoudt tot het afbeeldingskader.

Als je de uitgelichte afbeelding wil verwijderen, selecteer je het blok en klik je op de drie puntjes erboven in de werkbalk en kies je Verwijderen. Zie Een blok verwijderen voor meer informatie.

Een zijbalk toevoegen aan berichten

Blogberichten hebben vaak een zijbalk met informatie, zoals een bio van de auteur, links naar socialmediaprofielen, categorieën en best presterende berichten. Ga naar Een zijbalk toevoegen met de site-editor om te zien hoe je een zijbalk aan een sjabloon toevoegt.

De contentbreedte wijzigen

Als je wil dat de inhoud van je berichten breder of smaller wordt, kan je dit beheren in het sjabloon Enkele berichten.

Wanneer je de inhoud van het sjabloon Enkele berichten bekijkt, wordt de breedte normaal gesproken bepaald door de blokken met de naam Groep. Volg de onderstaande stappen om de breedte aan te passen:

1. Selecteer in de Lijstweergave de groep waar de content in zit.
  2. Er wordt een werkbalk naast de Groep met de content weergegeven. Selecteer de breedteoptie zoals hier weergegeven:
Het groepsblok is geselecteerd en een pijl wijst naar de optie Breedte/Uitlijning in de werkbalk. Er is op de optie geklikt en er worden instellingen weergegeven voor grote breedte en volledige breedte.
  1. Selecteer brede breedte of volledige breedte om de breedte van je inhoud te wijzigen.

Als het contentblok is genest in een groepsblok, moet je mogelijk de optie ‘Binnenste blokken gebruiken contentbreedte’ uitschakelen in de instellingen van het groepsblok.

Het groepsblok bevat veel aanvullende instellingen voor de lay-out, kleur, breedte en meer. Meer informatie over het groepsblok.

Stap 4: pas het sjabloon Enkele berichten toe op een bericht

Aan het einde van deze handleiding heb je misschien wel de lay-out van je sjabloon Enkele berichten afgerond. Alle berichten die je aanmaakt, gebruiken standaard het sjabloon Enkele berichten. Je kan de volgende stappen nemen om er zeker van te zijn dat een bericht het sjabloon Enkele berichten gebruikt:

1. Op je dashboard klik je op Berichten.
  2. Klik op een bericht om dat bericht te bewerken.
  3. Klik in de zijbalk Instellingen aan de rechterkant op het Sjabloon zoals weergegeven in de volgende afbeelding. Als je de zijbalk Instellingen niet ziet, klik dan op het instellingenpictogram naast Publiceren of Bijwerken om de zijbalk Instellingen te openen.
  4. Als je een standaardbericht bewerkt, moet het sjabloon als standaardsjabloon worden weergegeven. Als dit niet zo is, klik je op de naam van het sjabloon en selecteer je sjabloon Enkele berichten in het vervolgkeuzemenu.
  5. Klik op Bijwerken/Publiceren om de wijzigingen op te slaan.
  6. Bekijk het bericht om te controleren of je bericht de bedoelde lay-out heeft.