Terug naar Ondersteuning Je site ontwerpen Sjablonen

Sjablonen

Een sjabloon bepaalt de lay-out van je pagina’s. Een sjabloon, niet te verwarren met een thema (die het ontwerp van je volledige site bepaalt), beïnvloedt het uiterlijk van een afzonderlijke pagina (of bericht) of groepen pagina’s (of berichten). In deze handleiding wordt uitgelegd hoe je met paginasjablonen werkt.

Introductie tot sjablonen

Het sjabloon bepaalt hoe de pagina wordt weergegeven.

Zo identificeer je welk sjabloon een pagina gebruikt:

1. Klik in je WordPress.com-dashboard op Pagina’s.
  2. Klik op de naam van een pagina om die pagina in de editor te openen.
  3. Zoek in de pagina-instellingen aan de rechterkant, onder Samenvatting, naar de optie Sjabloon.
  4. Noteer de naam van het sjabloon dat de pagina gebruikt.

Als je de zijbalk aan de rechterzijde niet ziet, moet je wellicht op het pictogram Instellingen in de rechterbovenhoek klikken om de instellingen weer te geven. Dit pictogram lijkt op een vierkantje met twee ongelijke kolommen.

Het instellingenpictogram uitgelicht bovenaan de WordPress-editor.
Het instellingenpictogram in de rechterbovenhoek

Als je het sjabloon van een pagina wijzigt, heeft dit alleen invloed op de pagina (niet op je volledige site).

De opties voor het paginasjabloon in de sidebar Pagina-instellingen, waarin het vervolgkeuzemenu om een ander paginasjabloon te selecteren wordt weergegeven.

📌

Deze handleiding gaat over het bewerken van sjablonen die zijn inbegrepen bij thema’s van de site-editor. Als je een klassiek thema of thema van derden gebruikt, kan je meer informatie vinden over het configureren van de sjablonen van je thema via de configuratiegids of documentatie van dat thema.

Veelvoorkomende typen sjablonen

Laten we kijken naar de sjablonen die je waarschijnlijk tegenkomt voordat we behandelen hoe je ze bewerkt. Er zijn een paar basissjablonen die automatisch worden toegevoegd wanneer je een thema selecteert. WordPress gebruikt deze sjablonen om standaardstijlen te maken voor specifieke paginatypes.

De meestvoorkomende sjablonen staan hieronder vermeld:

Afhankelijk van het actieve thema van je site, kan je site een aantal of alle van de bovenstaande sjablonen bevatten. Volg deze stappen om te controleren welke sjablonen zijn inbegrepen bij je thema:

1. Ga naar je dashboard.
  2. Ga naar Weergave Editor.
  3. Klik op Sjablonen.
  4. Klik op Alle sjablonen beheren voor een volledige lijst van de sjablonen van je site en beschrijvingen van hun functie.

💡

Wanneer je de Site-editor voor het eerst opent, laadt deze de sjabloon welke de stijl van de startpagina bepaalt.

Een sjabloon bewerken

Je bent nu vast gewend aan het bewerken van je content met behulp van WordPress pagina- en berichteditor. Om nog iets verder te gaan, schakel je misschien over naar de Sjablooneditor om de algehele lay-out van pagina’s en berichten te bewerken, inclusief de koptekstelementen (zoals de titel en beschrijving), de voettekst en hoe de content op de pagina of in het bericht wordt gepresenteerd.

Zo bewerk je een sjabloon.

Stap 1: Kies een sjabloon

Je thema bevat een aantal sjablonen die je kan bewerken. Volg deze stappen om een sjabloon te bewerken dat bij je thema is inbegrepen:

1. Ga naar je dashboard.
  2. Ga naar Weergave → Editor.
  3. Klik op Sjablonen.
  4. Klik op de naam van het sjabloon dat je wilt bewerken.
  5. Klik op het potloodpictogram om de bewerkingsinterface te openen.
Vertraag of versnel de video met behulp van de bedieningselementen in de rechterbenedenhoek nadat je op Afspelen hebt geklikt

Je kan de sjablooneditor ook openen wanneer je een afzonderlijke pagina of bericht bewerkt:

1. Klik in de pagina-editor op Sjabloon onder Pagina-instellingen, zoals weergegeven aan de rechterkant.
  2. Klik op Sjabloon bewerken om de sjablooneditor te openen.

Bewerkingen die je in het sjabloon aanbrengt, worden toegepast op alle pagina’s die dat sjabloon gebruiken.

Zodra je klaar bent met bewerken, klik je op het pijltje terug linksboven om terug te keren naar de pagina waaraan je werkte. Wanneer je de pagina publiceert, wordt je gevraagd om de wijzigingen die je in het sjabloon hebt aangebracht ook op te slaan.

Het gedeelte Sjabloon van de sidebar Pagina-instellingen, geopend om de sjabloonopties weer te geven en een vak rond de link Sjabloon bewerken.
Stap 2: Bekijk de structuur van je sjabloon

In het scherm voor sjabloonbewerking zie je de naam van het sjabloon dat je aan het bewerken bent (1) en onder Instellingen zie je ‘Sjabloon'(2):

De Sjabloon-editor met een pijl die naar de naam van het sjabloon en de Sjabloon-sidebar wijst.
Hoe weet je of je een sjabloon bewerkt

Om een lijst van alle blokken in je sjabloon te bekijken, klik je op de Lijstweergave linksboven in het scherm (het pictogram lijkt op drie horizontale lijnen). In Lijstweergave kan je de algemene structuur van je sjabloon te bekijken voordat je begint met het bewerken van specifieke secties. Vervolgens kan je op alle blokken in de Lijstweergave klikken om de instellingen van dat blok te verplaatsen, verwijderen of wijzigen:

Lijstweergave met een lijst met blokken in de Sjablooneditor
Lijstweergave in de Sjablooneditor
Stap 3: Bewerk de sjabloonblokken

Klik in de Sjablooneditor op een blok om de inhoud aan te passen of de blokinstellingen te wijzigen. Je kan hier onder andere de volgende acties ondernemen:

Alles is mogelijk! Lees hier meer over de functionaliteiten van de WordPress Editor.

Stap 4: Sla je wijzigingen op

Wanneer je klaar bent met het bewerken, klik je op Opslaan rechts bovenin.

Het desbetreffende sjabloon zal hier worden weergegeven. Klik nogmaals op Opslaan om te bevestigen dat je de wijzigingen die je hebt aangebracht aan de sjabloon wilt opslaan.

De knop Opslaan bevindt zich in de bovenhoek, links van Annuleren.

Een nieuwe sjabloon aanmaken

Je kan een nieuwe sjabloon ontwerpen en deze toepassen op specifieke pagina’s of berichten. Volg deze stappen om een nieuwe sjabloon aan te maken:

Vanuit de site-editor
  1. Ga naar je dashboard.
  2. Navigeer naar Weergave → Editor om de site-editor te openen.
  3. Klik op Sjablonen.
  4. Klik op het +-pictogram om een nieuw sjabloon toe te voegen.
  5. Selecteer een van de ingebouwde opties of maak je eigen sjabloon met behulp van de optie Aangepast sjabloon onderaan.
  6. Geef je nieuwe sjabloon een titel en klik op Aanmaken.
  7. Kies een bestaand patroon of klik op Overslaan om met een blanco sjabloon te beginnen.
  8. Klik op het pictogram + blok toevoegen om gewenste blokken of patronen in je sjabloon in te voegen.
    • Zorg ervoor dat je een Contentblok toevoegt, zodat het sjabloon de content van de pagina/het bericht bevat.
  9. Zodra je je ontwerp hebt afgerond, klik je op Opslaan om je sjabloon beschikbaar te maken op de site.
Slow down or speed up the video using the controls in the lower right corner after clicking Play
Vanuit de pagina-editor

Als je aan een afzonderlijk stukje content werkt, zoals een pagina of bericht, kan je een nieuw sjabloon aanmaken door deze stappen te volgen:

1. Klik in de pagina-instellingen in de rechter sidebar op de naam van het sjabloon en klik vervolgens op het pictogram Sjabloon toevoegen, zoals te zien is aan de rechterkant.
  2. Geef je nieuwe sjabloon een beschrijvende naam, zoals ‘Bericht met sidebar’, en klik op Aanmaken.
  3. In de Sjablooneditor kan je nu de structuur bewerken waarmee je pagina wordt weergegeven.
    • Zorg ervoor dat je een Contentblok toevoegt, zodat het sjabloon de content van de pagina/het bericht bevat.
  4. Als je klaar bent, klik je op Publiceren of Bijwerken in de rechterbovenhoek om je nieuwe sjabloon op te slaan.
  5. Klik op Terug om terug te keren naar de pagina/berichteditor waar je net aangemaakte sjabloon in de lijst met beschikbare sjablonen wordt weergegeven.
Het selectievak Sjabloon wordt geopend met een pijl die naar het logo Sjabloon toevoegen in de rechterbovenhoek van het vak wijst.

Een sjabloon toepassen

Zodra je een sjabloon hebt aangepast of een nieuwe hebt aangemaakt, kan je deze toepassen op een specifieke pagina of een specifiek bericht door de volgende stappen te volgen:

1. Ga naar je dashboard.
  2. Klik op Pagina’s of Berichten en selecteer de pagina/het bericht waarop je de sjabloon wilt toepassen.
  3. Zoek in de sidebar Instellingen aan de rechterkant naar het gedeelte Sjabloon.
    • Als je de sidebar Instellingen niet ziet, klik dan op het instellingenpictogram naast Publiceren of Bijwerken om de sidebar Instellingen te openen.
  4. Kies het sjabloon dat je wilt toepassen.
  5. Bekijk een voorbeeld van hoe de pagina of het bericht eruitziet met het toegepaste sjabloon. Klik op de optie Voorbeeldweergave bovenaan de editor en selecteer Voorbeeldweergave openen in een nieuw tabblad.
  6. Als je tevreden bent met het sjabloon en de inhoud van de pagina/het bericht, klik je op Publiceren. Als de pagina of het bericht al is gepubliceerd, klik je op Bijwerken om je wijzigingen toe te passen op de gepubliceerde pagina.

De sidebar Pagina-instellingen met het gedeelte Sjabloon uitgevouwen om de verschillende pagina-sjabloonopties weer te geven.
Standaard sjabloon

Sommige sjablonen worden automatisch toegepast en kunnen niet worden toegepast op een normale pagina.

Het sjabloon Archief wordt bijvoorbeeld automatisch toegepast op categoriepagina’s en andere archiefpagina’s. Het Home-sjabloon wordt automatisch toegepast op de aangepaste startpagina en het Index-sjabloon wordt toegepast op de pagina met je nieuwste berichten.

Een sjabloon resetten

Om een sjabloon terug te zetten naar de standaard instellingen, volg je deze stappen om alle bewerkingen die je hebt uitgevoerd ongedaan te maken:

1. Ga naar je dashboard.
  2. Ga naar Weergave → Editor.
  3. Klik op Sjablonen.
  4. Scrol omlaag en klik op Alle sjablonen beheren. Aangepaste sjablonen krijgen het label Aangepast.
  5. Klik op de drie puntjes naast het sjabloon dat je wilt resetten
  6. Selecteer Aanpassingen wissen. De wijzigingen worden direct teruggedraaid naar de standaard instellingen. Deze actie kan niet ongedaan worden gemaakt.
Vertraag of versnel de video met behulp van de bedieningselementen in de rechterbenedenhoek nadat je op Afspelen hebt geklikt

Je kan een sjabloon ook resetten in het bewerkingsvenster door de volgende stappen te volgen:

1. Ga naar je dashboard.
  2. Ga naar Weergave → Editor.
  3. Klik op Sjablonen.
  4. Klik op de naam van het sjabloon en klik vervolgens op het bewerkingsgebied aan de rechterkant om de editor-interface te openen.
  5. Klik op de naam van het sjabloon bovenaan het scherm om het commandocentrum te openen.
  6. Klik op Sjabloon resetten. Als deze knop niet verschijnt, zijn er geen wijzigingen om ongedaan te maken.
  7. Klik op Opslaan.
Er wordt een 1 weergegeven naast de naam van het sjabloon en een 2 naast de knop voor het sjabloon ongedaan maken.

Een sjabloon verwijderen

Volg deze stappen om een sjabloon te verwijderen wanneer je deze niet meer nodig hebt:

1. Ga vanuit je dashboard naar Weergave → Editor.
  2. Selecteer in de linkersidebar Sjablonen en vervolgens Alle sjablonen beheren.
  3. Klik op het beletselteken (drie puntjes) naast het sjabloon dat je wilt verwijderen. Deze optie wordt weergegeven naast de sjablonen die je hebt aangemaakt. Het is niet beschikbaar voor sjablonen die zijn toegevoegd door je thema.
  4. Klik op Verwijderen.