Terug naar Ondersteuning Account Mensen uitnodigen voor je site

Mensen uitnodigen voor je site

In deze gids wordt uitgelegd hoe je via het tabblad Gebruikers in je WordPress.com-dashboard andere bijdragers kunt uitnodigen om samen aan je website te werken.

In plaats van iemand je gebruikersnaam en wachtwoord te geven (wat een veiligheidsrisico is), kun je anderen ook uitnodigen om hun eigen gebruikersaccount op je site aan te maken. Je kunt hen dan verschillende machtigingsniveaus toekennen, afhankelijk van wat je wilt dat iemand op je site kan doen.

Het scherm dat wordt weergegeven wanneer er op de knop Teamlid toevoegen is geklikt.

Gebruikers toevoegen aan je site

Vanaf je dashboard klik je op Gebruikers. Je ziet hier nu twee tabbladen: Team en Abonnees. Abonnees hebben alleen-lezen toegang, maar Teamleden hebben ook schrijftoegang met verschillende machtigingen, afhankelijk van hun rol.

Teamlid toevoegen
  1. Klik op het tabblad Team op de knop + Teamlid toevoegen.
  2. Selecteer een rol uit het vervolgkeuzemenu Rol.
  3. Vul het e-mailadres of de WordPress.com-gebruikersnaam in van de persoon die je wil uitnodigen. (Er verschijnen extra velden voor e-mailadressen wanneer je er eentje invult).
  4. Selecteer een rol voor deze persoon. Let op, als je meerdere e-mailadressen toevoegt, krijgen ze allemaal dezelfde rol toegewezen.
  5. Klik op de knop Uitnodiging verzenden.

De gebruiker die je uitnodigt ontvangt kort daarna een uitnodigingsmail met daarin informatie over hoe diegene een eigen account en wachtwoord kan aanmaken. Uitgenodigde gebruikers moeten eerst de uitnodiging accepteren voordat ze de website kunnen bewerken. Uitgenodigde gebruikers die de uitnodiging nog niet geaccepteerd hebben, worden bij Gebruikers weergegeven onder gebruikers die de uitnodiging al wel geaccepteerd hebben. Scrol naar beneden om deze lijst te bekijken.

Een uitnodiging die nog geaccepteerd moet worden door een gebruiker.
Abonnee toevoegen
  1. Vanaf je dashboard klik je op Gebruikers. Klik op het tabblad Abonnees op de knop Abonnee toevoegen.
  2. Je ziet drie velden die je kunt gebruiken om een of meer abonnees uit te nodigen. Ga door met het e-mailadres typen: er verschijnt automatisch een nieuwe tekstveld om extra gebruikers uit te nodigen.
  3. Zodra de e-mailadressen zijn toegevoegd, klik je op de knop Abonnees toevoegen om de uitnodiging te versturen.

Als je meerdere abonnees wilt toevoegen, kun je ze ook toevoegen door middel van een CSV-bestand. Het CSV-bestand moet ten minste de e-mailadressen bevatten. Je kunt het uploaden en abonnees in bulk uitnodigen, zoals hieronder staat beschreven:

Gebruikers in bulk toevoegen met behulp van een csv-bestand.

In het tabblad Uitnodigingen vind je een lijst met lopende uitnodigingen. Dit zijn uitnodigingen die je hebt verstuurd, maar die nog niet zijn geaccepteerd. Je kunt een uitnodiging opnieuw verzenden voor het geval dat de persoon de e-mail heeft gemist.

Heb je een fout gemaakt en wil je de uitnodiging intrekken, ga dan naar het tabblad Uitnodigingen, selecteer de uitgenodigde en klik op Uitnodiging intrekken.

Zodra de persoon in die e-mail op de knop Uitnodiging accepteren klikt en inlogt bij WordPress.com heeft diegene toegang tot je site. Als je bijvoorbeeld iemand hebt uitgenodigd om lid te worden van je team, verschijnt diegene in je team zodra de uitnodiging geaccepteerd is.

⚠️

Denk goed na over de rollen die je gebruikers op je site geeft. Beheerders en redacteuren kunnen berichten en pagina’s van je site verwijderen. Het is belangrijk dat je alleen mensen toevoegt die je je site toevertrouwt.

Meer informatie over gebruikersrollen.

Gebruikers verwijderen

Als beheerder van een site kun je met de volgende stappen gebruikers verwijderen als ze lid zijn van het siteteam.

1. Vanaf je dashboard klik je op Gebruikers.
  2. Klik op de gebruiker die je wilt verwijderen.
  3. Kies of je de content die deze gebruiker heeft toegevoegd aan een andere gebruiker wilt toewijzen of wilt verwijderen.
    1. Als je ervoor kiest om de content aan een andere gebruiker toe te wijzen, wordt er een vervolgkeuzemenu weergegeven met een lijst van gebruikers.
    2. Kies een gebruiker aan wie je de content wilt toewijzen.
  4. Klik op de knop Gebruiker verwijderen.
De opties wanneer je een gebruiker verwijdert.

Gebruikersrollen veranderen

De eigenaar van de site en andere beheerders kunnen de rollen van andere gebruikers aanpassen via de volgende stappen. Meer informatie over gebruikersrollen.

1. Vanaf je dashboard klik je op Gebruikers.
  2. Klik op de gebruiker wiens rol je wilt veranderen.
  3. Selecteer de nieuwe rol in het vervolgkeuzemenu.
Het vervolgkeuzemenu voor rollen kan worden gebruikt om de rol van een gebruiker aan te passen.

De rol van de eigenaar van de site kan niets anders zijn dan beheerder. Wil je de site-eigenaar een andere rol geven, dan moet je eerst het eigenaarschap van de site overzetten naar een andere gebruiker.

Lezers op een privésite toevoegen en verwijderen

Je kunt je site instellen op privé, zodat je zelf kunt bepalen wie je site kan bekijken. Wil je dat anderen je privésite kunnen zien (en reacties kunnen achterlaten, als je die hebt ingeschakeld), dan moet je hen uitnodigen als lezer.

Lezer verschijnen op het tabblad Team onder het gedeelte Gebruikers. Ze kunnen op dezelfde manier verwijderd worden als andere gebruikers.

Een pijl die naar het label Lezer wijst voor een gebruiker.

Webdesigners in de arm nemen

Misschien kies je ervoor om een WordPress-deskundige in de arm te nemen om je site te maken/bij te werken. Een paar belangrijke dingen waar je op moet letten:

Meer informatie over ontwikkelaars gebruiken: