Terug naar Ondersteuning Je site ontwerpen De achtergrond van je site wijzigen

De achtergrond van je site wijzigen

Geef je site een achtergrondkleur of -afbeelding om je site nog persoonlijker te maken. Volg de stappen in deze handleiding om te leren hoe je dit doet.

Tips voor het kiezen van een achtergrond

Het instellen van een achtergrondkleur of -afbeelding kan een geweldige manier zijn om je site persoonlijker te maken en van anderen te onderscheiden. Onthoud deze tips wanneer je de achtergrond van je site aanpast:

Manier 1: Je achtergrond wijzigen in de site-editor

Als je site een thema gebruikt dat de site-editor ondersteunt, kan je de achtergrond van je site op deze manier wijzigen. Een snelle manier om te bepalen of je site de site-editor gebruikt, is door onder Weergave op je dashboard te kijken. Als je hier Editor ziet staan, kan je de achtergrond van je site wijzigen via de volgende stappen.

Achtergrondkleur
  1. Ga in je dashboard naar Weergave → Editor.
  2. Klik op Stijlen aan de linkerkant of selecteer het pictogram Stijlen zoals hier weergegeven. Het pictogram lijkt op een zwart-witte cirkel.
  3. Klik op de optie Kleuren.
  4. Klik op de optie Achtergrond.
  5. Selecteer de gewenste kleur met de kleurkiezer. Je kan één kleur kiezen of een kleurverloop instellen.
  6. Klik op Opslaan.
Een pijl wijst naar de knop Stijlen in de Site-editor.
Achtergrondafbeelding

Je kan het Omslagafbeeldingblok gebruiken om een achtergrondafbeelding achter alle content van een pagina te plaatsen. Volg deze stappen om je afbeelding toe te voegen met het Omslagafbeeldingblok en alle inhoud van de pagina bovenop de afbeelding weer te geven:

1. Ga in je dashboard naar Weergave → Editor.
  2. Open de Lijstweergave door op de drie horizontale lijnen in de hoek linksboven te klikken.
  3. Ga met de muis op het bovenste blok in het gedeelte Lijstweergave staan.
  4. Klik op de drie puntjes aan de rechterkant van dat blok.
  5. Klik op de optie Toevoegen voor.
De lijstweergave gebruiken om een blok voor een ander blok in te voegen.
  1. Voeg hier een Omslagafbeeldingblok in vóór alle andere blokken.
  2. Upload je achtergrondafbeelding naar het Omslagafbeeldingblok.
  3. Selecteer en verplaats alle andere blokken in de Lijstweergave en plaats ze in het Omslagafbeeldingblok. Je kan ze verslepen, zoals in de video hieronder wordt weergegeven.
    • Als er vergrendelde blokken zijn, kan je die ontgrendelen om ze te kunnen bewerken en verplaatsen.
  4. Als de tekst bovenop het Omslagafbeeldingblok slecht leesbaar is nadat je je achtergrondafbeelding hebt toegevoegd, kan je de instelling voor doorzichtigheid gebruiken om de zichtbaarheid te verbeteren.
  5. Klik op de knop Opslaan rechts bovenin het venster.

Manier 2: Je achtergrond wijzigen in het Aanpassingsmenu

Bij klassieke WordPress-thema’s vind je mogelijk een instelling voor achtergrondafbeeldingen in het Aanpassingsmenu. Een snelle manier om te controleren of je site een klassiek thema heeft, is door te kijken onder Weergave → Aanpassen in je dashboard. Als je hier Kleuren en achtergronden ziet staan, kan je de achtergrond van je site wijzigen via de volgende stappen.

Achtergrondkleuren
  1. Ga naar het dashboard van je site.
  2. Ga naar Weergave → Aanpassen.
  3. Klik op het tabblad Kleuren en achtergronden.
    • Als je Kleuren en achtergronden niet onder Aanpassen ziet, ondersteunt je thema het wijzigen van de kleuren en achtergronden niet. Als je volledige controle over je site wil, raden we aan om over te stappen naar een thema van de site-editor
  4. Bekijk op het volgende scherm de instelling Achtergrond. Je kan de achtergrond van je site aanpassen door zoals hieronder beschreven op de overeenkomende genummerde gedeelten te klikken:
Opties voor het bijwerken van de achtergrond in het Aanpassingsmenu. Je kan het kleurenpalet bewerken, een afbeelding uploaden, je eigen kleur kiezen of een patroon selecteren.
  1. Klik op het gekleurde vak om de beschikbare opties voor het aanpassen van de achtergrond van je thema te bekijken.
  2. Klik op Paletten om een nieuw kleurenpalet te selecteren voor je site.
  3. Klik op Afbeelding selecteren om een afbeelding voor je achtergrond te kiezen. Deze optie wordt alleen weergegeven als je thema achtergrondafbeeldingen ondersteunt. Meer informatie over Achtergrondafbeelding vind je hieronder.
  4. Klik op een van de automatische kleursuggesties om deze voor je site te gebruiken.
  5. Klik op de link Kies je eigen kleur om de kleurkiezer te openen en deze te gebruiken om een aangepaste kleur voor je achtergrond in te stellen.
  6. Klik op een patroon om het als de achtergrond van je site in te stellen.
  7. Klik op de knop Meer om aanvullende patronen te laden om uit je kan kiezen. Nadat je eenmaal op de knop Meer hebt geklikt, wordt de knop Terug ernaast weergegeven. Je kan deze gebruiken om de vorige patronen binnen de selectie te laden. Achtergrondpatronen worden geleverd door COLORlovers.
Achtergrondafbeelding

Nadat je een afbeelding hebt geselecteerd om te gebruiken als de achtergrond van je site (zie nummer 3 hierboven), wordt direct daaronder de knop Opties weergegeven. Als je hierop klikt, zie je verschillende instellingen om de weergave van je achtergrondafbeelding te beheren. Deze worden hieronder uitgelegd:

Opties voor het aanpassen van de positie en de onderliggende kleur van een achtergrondafbeelding in het Aanpassingsmenu.
  1. Kies Afbeelding selecteren om een bestaande afbeelding uit je mediabibliotheek te kiezen of een nieuwe afbeelding te uploaden.
  2. Klik op Opties om de aanvullende instellingen voor de weergave van je achtergrondafbeelding te openen.
  3. Klik op de pictogrammen om de positie van je achtergrondafbeelding aan te passen.
    • Positie bepaalt waar de achtergrondafbeelding is uitgelijnd: links, rechts, in het midden of rechts.
    • Herhalen bepaalt of een afbeelding één keer wordt weergegeven, verticaal wordt herhaald, horizontaal wordt herhaald of als meerdere tegels worden weergegeven.
    • Vaste positie betekent dat de afbeelding op zijn plaats blijft wanneer je omhoog en omlaag scrolt op de pagina.
    • Onderliggende kleur is de kleur die zicht achter de achtergrondafbeelding bevindt.
  4. Klik op het gekleurde vak om de kleurkiezer te openen. Daar kan je een andere onderliggende kleur voor je achtergrond selecteren.
  5. Klik op Achtergrondafbeelding verbergen om de huidige afbeelding te verwijderen en een andere afbeelding te selecteren of in plaats daarvan één achtergrondkleur of een patroon te gebruiken.
Wijzigingen opslaan

Zodra je klaar bent met het aanbrengen van wijzigingen, klik je op de knop Wijzigingen opslaan bovenaan het scherm om je achtergrond op te slaan.

De knop Wijzigingen opslaan bovenaan het Aanpassingsmenu.