Tillbaka till support Designa din webbplats Mallar

Mallar

En mall styr layouten på dina sidor. Mallar ska dock inte förväxlas med teman (som styr designen på hela webbplatsen). En mall påverkar utseendet och känslan hos en enskild sida (eller ett enskilt inlägg) eller grupper av sidor (eller inlägg). Den här guiden beskriver hur du arbetar med sidmallar.

Introduktion till mallar

Mallen styr hur sidan visas.

Du kan identifiera vilken mall en sida använder genom att följa dessa steg:

1. Öppna din adminpanel och klicka på Sidor.
  2. Klicka på en sidas namn för att öppna sidan i redigeraren.
  3. I sidinställningarna till höger, under Sammanfattning, letar du upp alternativet Mall.
  4. Notera namnet på den mall som sidan använder.

Om du inte ser sidopanelen till höger kan du behöva klicka på ikonen Inställningar längst upp till höger för att öppna inställningarna. Den här ikonen ser ut som en fyrkant med två olika höga kolumner.

Inställningsikonen längst upp i WordPress-redigeraren markerad.
Ikonen Inställningar längst upp till höger

Om du ändrar en sidmall påverkas endast den aktuella sidan (inte hela din webbplats).

Alternativen för Sidmall i sidopanelen Sidinställningar, med rullgardinsmenyn för att välja en annan sidmall.

📌

Den här guiden fokuserar på hur du redigerar mallar som ingår med webbplatsredigerarteman. Om du använder ett klassiskt tema eller ett tredjepartstema kan du läsa mer om hur du konfigurerar de mallar som ingår i ditt tema i temats konfigurationsguide eller dokumentation.

Vanliga malltyper

Innan vi går in på hur man redigerar mallar, låt oss titta på ett antal vanliga mallar som du sannolikt kommer att stöta på. Det finns ett antal grundmallar som ingår automatiskt när du väljer ett tema. WordPress använder dessa mallar för att skapa standardstilar för specifika sidtyper.

De vanligaste mallarna listas nedan:

Beroende på din webbplats aktiva tema kan din webbplats ha några eller alla mallar som nämns ovan. Du kan kontrollera vilka mallar som ingår i ditt tema genom att följa dessa steg:

1. Besök din adminpanel.
  2. Gå till Utseende Redigerare.
  3. Klicka på Mallar.
  4. Klicka på Hantera alla mallar för att se en fullständig lista över din webbplats mallar med beskrivningar av deras syfte.

💡

Första gången du öppnar webbplatsredigeraren laddar den mallstilarna för webbplatsens startsida.

Redigera en mall

Vid det här laget är du kanske van vid att redigera ditt innehåll med WordPress-redigeraren för sidor och inlägg. Om du vill ta det längre kan du växla till mallredigeraren för att redigera den övergripande layouten för sidor och inlägg, inklusive sidhuvudselementen (t.ex. webbplatsens rubrik och slogan), sidfoten och hur innehållet presenteras på sidan eller i inlägget.

Så här gör du för att redigera en mall.

Steg 1: Välj en mall

Ditt tema inkluderar en uppsättning mallar som du kan redigera. För att redigera en mall som ingår i ditt tema följer du dessa steg:

1. Besök din adminpanel.
  2. Gå till Utseende → Redigerare.
  3. Klicka på Mallar.
  4. Klicka på namnet på den mall som du vill redigera.
  5. Klicka på pennikonen för att öppna redigeringsgränssnittet.
Gör videon långsammare eller snabbare med kontrollerna i det nedre högra hörnet efter att du har klickat på Spela upp

Du kan också komma åt mallredigeraren när du redigerar en enskild sida eller ett enskilt inlägg:

1. I sidredigeraren klickar du på Mall under Sidinställningar, såsom visas till höger.
  2. Välj Redigera mall för att öppna mallredigeraren.

Ändringar som du gör i mallen kommer att tillämpas på alla sidor som använder mallen.

När du är klar med dina ändringar klickar du på bakåtpilen längst upp till vänster för att återgå till sidan du arbetade med. När du publicerar sidan kommer du även att bli ombedd att spara de ändringar du har gjort i mallen.

Sektionen Mall i sidopanelen Sidinställningar, med mallalternativen och en ruta runt länken Redigera mall.
Steg 2: Visa strukturen för din mall

På skärmen för mallredigering kommer du att se namnet på mallen som du redigerar (1), och under Inställningar kommer du att se ”Mall” (2):

Mallredigeraren, med en pil som pekar på mallnamnet och sidopanelen Mall.
Så här vet du att du redigerar en mall

För att se en lista över alla block i din mall klickar du på Listvy längst upp till vänster på skärmen (ikonen ser ut som tre horisontella linjer). Listvyn är användbar för att se den övergripande strukturen för din mall innan du börjar redigera specifika sektioner. Du kan sedan klicka på valfritt block i listvyn för att flytta, ta bort eller ändra blockets inställningar:

Listvy som visar en lista med block i mallredigeraren
Listvy i mallredigeraren
Steg 3: Redigera mallblocken

I mallredigeraren kan du klicka på valfritt block för att justera innehållet eller ändra blockinställningarna. Några av åtgärderna som du kan vidta här inkluderar:

Möjligheterna är oändliga. Läs mer om att använda WordPress-redigeraren här.

Steg 4: Spara dina ändringar

När du är klar med ändringarna klickar du på Spara i det övre högra hörnet.

Den berörda mallen visas här. Klicka på Spara igen för att bekräfta att du vill spara ändringarna som du har gjort i mallen.

Knappen Spara finns i det övre hörnet, till vänster om Avbryt.

Skapa en ny mall

Du kan designa en ny mall och tillämpa den på specifika sidor eller inlägg. Följ dessa steg för att skapa en ny mall:

I webbplatsredigeraren
  1. Besök din adminpanel.
  2. Navigera till Utseende → Redigerare för att öppna webbplatsredigeraren.
  3. Klicka på Mallar.
  4. Klicka på +-ikonen för att lägga till en ny mall.
  5. Välj ett av de inbyggda alternativen eller skapa din egen mall med hjälp av alternativet Anpassad mall längst ner.
  6. Ge din mall ett namn och klicka på Skapa.
  7. Välj ett befintligt mönster eller klicka på Hoppa över för att börja med en tom mall.
  8. Klicka på blockinfogarikonen + för att infoga valfritt block eller mönster som du vill ha in din mall.
    • Se till att inkludera ett innehållsblock så att mallen inkluderar sid-/inläggsinnehållet.
  9. När du har slutfört din design klickar du på Spara för att göra din mall tillgänglig på webbplatsen.
Slow down or speed up the video using the controls in the lower right corner after clicking Play
I sidredigeraren

Om du arbetar med en enskild del av innehåll, exempelvis en sida eller ett inlägg, kan du skapa en ny mall genom att följa dessa steg:

1. I sidinställningarna i den högra sidopanelen klickar du på mallnamnet och sedan på ikonen Lägg till mall såsom visas till höger.
  2. Ge din nya mall ett beskrivande mall, exempelvis ”Inlägg med sidopanel” och klicka på Skapa.
  3. I mallredigeraren kan du nu redigera strukturen för hur din sida visas.
    • Se till att inkludera ett innehållsblock så att mallen inkluderar sid-/inläggsinnehållet.
  4. När du är klar klickar du på Publicera eller Uppdatera längst upp till höger för att spara din nya mall.
  5. Klicka på Tillbaka för att återgå till sid-/inläggsredigeraren, där din nyskapade mall nu kommer att visas i listan över tillgängliga mallar.
Rutan Mallval, med en pil som pekar på ikonen Lägg till mall längst upp till höger i rutan.

Tillämpa en mall

När du har anpassat en mall eller skapat en ny mall kan du tillämpa den på en specifik sida eller ett specifikt inlägg med hjälp av följande steg:

1. Besök din adminpanel.
  2. Klicka på Sidor eller Inlägg och välj den sida/det inlägg som du vill tillämpa mallen på.
  3. I sidopanelen Inställningar till höger lokaliserar du sektionen Mall.
    • Om du inte ser sidopanelen Inställningar klickar du på inställningsikonen bredvid Publicera eller Uppdatera för att öppna sidopanelen Inställningar.
  4. Välj den mall som du vill tillämpa.
  5. Förhandsgranska hur sidan eller inlägget kommer att se ut med mallen tillämpad. Klicka på alternativet Förhandsgranska längst upp i redigeraren och välj Förhandsgranska i ny flik.
  6. När du är nöjd med mallen och sidans/inläggets innehåll klickar du på Publicera. Om sidan/inlägget redan har publicerats, klicka på Uppdatera för att tillämpa dina ändringar på den publicerade sidan.

Sidopanelen Sidinställningar, med sektionen Mall expanderad för att visa de olika sidmallsalternativen.
Standardmallar

Vissa mallar tillämpas automatiskt och kan inte tillämpas på en vanlig sida.

Arkivmallen tillämpas exempelvis automatiskt på kategorisidor och andra arkivsidor. Startsidesmallen tillämpas automatiskt på den anpassade startsidan och indexmallen tillämpas på sidan med dina senaste inlägg.

Återställ en mall

För att återställa en mall till dess standardtillstånd och ångra alla ändringar du har gjort, följ dessa steg:

1. Besök din adminpanel.
  2. Gå till Utseende → Redigerare.
  3. Klicka på Mallar.
  4. Bläddra ner och klicka på Hantera alla mallar. Alla ändrade mallar är märkta med Anpassad.
  5. Klicka på de tre punkterna bredvid mallen som du vill återställa
  6. Välj Rensa anpassningar. Ändringarna kommer att återställas till standardlayouten omedelbart. Denna ändring går inte att ångra.
Gör videon långsammare eller snabbare med kontrollerna i det nedre högra hörnet efter att du har klickat på Spela upp

Du kan också återställa en mall på redigeringsskärmen genom att följa dessa steg:

1. Besök din adminpanel.
  2. Gå till Utseende → Redigerare.
  3. Klicka på Mallar.
  4. Klicka på mallens namn och sedan i redigeringsområdet till höger för att öppna redigeringsgränssnittet.
  5. Klicka på mallens namn längst upp på skärmen för att öppna kommandocentralen.
  6. Klicka på Återställ mall. Om alternativet inte visas finns det inga ändringar att återställa.
  7. Klicka på Spara.
En 1:a visas bredvid mallens namn och en 2:a visas bredvid knappen för att återställa mallen.

Ta bort en mall

För att ta bort en mall som du inte längre behöver, följ dessa steg:

1. Öppna din adminpanel och gå till Utseende → Redigerare.
  2. I den vänstra sidopanelen väljer du Mallar och sedan Hantera alla mallar.
  3. Klicka på ellipsmenyn (tre punkter) bredvid mallen som du vill ta bort. Det här alternativet visas bredvid alla mallar du har skapat. Det kommer inte att vara tillgängligt för mallar som lagts till av ditt tema.
  4. Klicka på Ta bort .