Tillbaka till support Webbhotell Skadlig programvara och webbplatssäkerhet

Skadlig programvara och webbplatssäkerhet

Här på WordPress.com tillåter vi inte anpassad kod med de äldre Personal- och Premium-paketen eller gratispaketet, vilket innebär att de är säkra bakom vår avancerade brandvägg och övriga säkerhetsåtgärder.

Webbplatser med tillägg aktiverade kan köra anpassad kod (inklusive tillägg och teman) och med denna kraft följer ett stort ansvar. Dessa paket inkluderar alla Jetpack-säkerhetsfunktionerna, inklusive säkerhetskopieringar, återställningar och säkerhetsskanning, men det innebär inte att din webbplats är immun mot skadlig programvara eller andra säkerhetsproblem.

Vad ansvarar jag för?

Om du ska installera anpassade tillägg, teman eller annan kod, kom ihåg att det är ditt ansvar att se till att de tillägg och teman som du installerar på din webbplats kommer från säkra och välrenommerade leverantörer. Läs våra tips för att välja tillägg här.

Vad hjälper WordPress.com till med?

Vi utför automatiska uppdateringar av alla tillägg och teman som stöder denna funktion. Det är möjligt att inaktivera automatiska uppdateringar för tredjepartstillägg via sektionen Tillägg i din adminpanel, men att låta automatiska uppdateringar vara aktiverat säkerställer att dina tillägg alltid är uppdaterade till den senaste versionen. Detta hjälper till att säkerställa att du alltid har den säkraste versionen.

Om skadlig programvara upptäcks på din webbplats agerar vi snabbt och åtgärdar detta genom att ta bort de berörda filerna eller katalogerna och meddela dig via e-post. Detta kan resultera i ändringar av utseendet eller funktionaliteten på din webbplats. Om hotet kom från ett tillägg eller ett tema är det ditt ansvar att hitta och installera en version av tillägget eller temat som inte innehåller skadlig kod.

⚠️

Om du planerar att flytta din webbplats till WordPress.com från en annan värd, se till att den är fri från skadlig programvara och andra säkerhetsproblem innan migreringen.

Kom ihåg att det bryter mot våra användarvillkor att medvetet vara värd för skadlig programvara.

Vad är skadlig programvara och var kommer den ifrån?

Skadlig programvara är all programvara som avsiktligt utformats för att orsaka skada på en dator, server, klient eller ett nätverk. Det finns en rad olika typer av skadlig programvara, inklusive datorvirus, maskar, trojanska hästar, utpressningstrojaner, spionprogram, annonsprogram med mera.

Skadlig programvara används vanligtvis av personer med skadliga avsikter för att stjäla personlig information, finansiell information eller företagsinformation. Skadlig programvara kan användas mot individer i syfte att komma över information som personnummer eller annan personlig information, bank- eller kreditkortsnummer samt lösenord.

Skadlig programvara kommer ofta från säkerhetsdefekter/sårbarheter i operativsystem, applikationer eller tillägg. Du hittar oftast skadlig programvara i ”gratiskopior” av tillägg och teman som du normalt skulle behöva betala för. Skadlig programvara kan också komma från överprivilegierade användare/överprivilegierad kod.

Bästa praxis

För att undvika att bli infekterad med skadlig programvara är det bäst att se till att du alltid laddar ner tillägg och teman från välrenommerade källor.

Om du är osäker på ursprunget för ett tillägg eller tema, installera inte det på din webbplats.

Du kan hitta webbplatser som erbjuder ”gratisversioner” av premiumtillägg och -teman eller betaltillägg och -teman. Dessa webbplatser används ofta som lockbete för att lura dig att installera en version av ett tillägg eller tema som har modifierats för att inkludera skadlig programvara som en bakdörr eller skräppost.

Välrenommerade källor inkluderar WordPress-kataloger och direktnedladdningar från stora tilläggsutvecklare som Yoast.