Tillbaka till support Innehåll och media Media Openverse

Openverse

Openverse är en sökmotor för öppet licensierat mediainnehåll som ger dig tillgång till över 600 miljoner Creative Commons-licensierade och offentliga bild- och ljudfiler. Alla filer kan användas utan kostnad.

Nedan finns ett videoklipp om hur du lägger till kostnadsfria bilder på din webbplats.

Lägg till bilder från ett inlägg eller en sida

1. Öppna redigeraren genom att skapa ett nytt inlägg eller en ny sida eller genom att öppna ett befintligt inlägg eller en befintlig sida.
  2. Lägg till ett block som använder en bild, t.ex. bildblocket eller galleriblocket.
  3. Klicka på Välj bild och välj Openverse.
Skärmbild av bildblocket, med menyn för val av bildkälla öppen och alternativet Openverse markerat.
Bildblocket, med menyn för val av bildkälla.
  1. Lägg till en term i sökrutan och välj den bild som du vill använda.
Skärmbild av Openverse-bildväljaren.
Openverse-bildväljaren.

Med block för enskilda bilder, såsom bildblocket eller omslagsblocket, går det bara att välja en bild åt gången.

Block med stöd för flera bilder, såsom galleriblocket, gör det möjligt att välja flera bilder åt gången från Openverse. De kommer först att kopieras till ditt mediabibliotek. Därefter kan du välja dem igen för att lägga till dem i galleriet.

Skärmbild av Openverse-bildväljaren med flera bilder markerade.
Openverse-bildväljaren med flera objekt markerade.

📌

Alla bilder du importerar till din webbplats mediabibliotek med Openverse räknas mot din webbplats lagringsgränser.

Lägg till bilder från mediabiblioteket

För att lägga till bilder från ditt mediabibliotek:

1. Gå till Media i den vänstra sidopanelen i din webbplats adminpanel.
  2. Välj källknappen Mediabibliotek i det övre vänstra hörnet.
  3. Välj kostnadsfria foton från Openverse bland alternativen.

Lägg till en term i sökrutan. Välj så många bilder du vill och tryck sedan på Kopiera till mediabiblioteket.

Skärmbild av Openverse-bildväljaren för mediabiblioteket.
Openverse-bildväljaren för mediabiblioteket.

Arbeta med bilder

Allt Openverse-innehåll ligger antingen under en Creative Commons-licens eller är allmän egendom, beroende på vilken bild det gäller.

Fotografkrediten läggs till automatiskt i bildtexten för varje bild. Om en bild ligger under en Creative Commons CC0-licens är det inte nödvändigt att behålla denna kredit på din webbplats. Övriga Creative Commons-licenser kräver att denna kreditrad bibehålls.

Skärmbild av en Creative Commons CC-0-licens.
Ett exempel på en Creative Commons CC-0-licenskredit.

Besök supportsidan för ditt tema igen för att kontrollera de idealiska bilddimensionerna för element som bilder, rubriker, din webbplatslogotyp med mera. Om du känner till dessa optimala storlekar kan du justera en bild direkt i ditt mediabibliotek eller med ett annat redigeringsverktyg, t.ex. PicMonkeyCanva, Pixlr eller Photopea.