Tillbaka till support Domäner och e-post Anslut en underdomän

Anslut en underdomän

En underdomän har ett extra stycke text före din huvuddomän. Om din domän exempelvis är yourgroovydomain.com kan du skapa underdomäner som blog.yourgroovydomain.com och shop.yourgroovydomain.com som du kan använda med en separat webbplats.

Den här guiden visar hur du ansluter en underdomän till din webbplats.

Komma igång

Några saker att tänka på innan du börjar:

1. Bestäm syftet med din underdomän. Detta kan vara allt från att skapa en dedikerad webbplats separat från din huvudwebbplats till att skapa ett internt nätverk eller en separat sektion som endast är tillgänglig för medlemmar.
  2. I den här guiden visar vi hur du ansluter en domän till en specifik webbplats. På WordPress.com-plattformen kommer du inte att kunna ansluta en underdomän till en specifik sida eller katalog på din befintliga webbplats.
  3. Om din domän är registrerad via WordPress.com och du vill att underdomänen ska visa annat innehåll än det som finns på din befintliga webbplats kan du konfigurera en sekundär webbplats att ansluta den nya underdomänen till.
  4. Du kommer att behöva köpa ett paket för den nya webbplatsen. Du behöver inte betala för själva underdomänen, eftersom du redan betalar för domännamnet.

Ansluta en underdomän till din WordPress.com-webbplats

Om du vill ansluta en underdomän till en WordPress.com-webbplats följer du dessa steg, beroende på var din DNS hanteras:

Om domänens DNS hanteras på WordPress.com
  1. Lägg till en domänanslutningsprenumeration.
  2. Du är klar!
Om domänens DNS inte hanteras på WordPress.com
  1. Lägg till en domänanslutningsprenumeration
  2. Lägg till en CNAME-post hos din domänförvaltare

OBS! Det är inte möjligt att ansluta en underdomän till en domän som redan har anslutits eller registrerats under ett annat WordPress.com-konto.

Lägga till en domänanslutningsprenumeration

Om ditt domännamn är registrerat eller anslutet till en WordPress.com-webbplats och du vill att underdomänen ska visa annat innehåll kan du börja med att skapa en sekundär webbplats under samma WordPress.com-inloggning. Därefter uppgraderar du den sekundära webbplatsen till något av våra betalpaket och ansluter underdomänen till den nya webbplatsen genom att följa stegen nedan.

1. Öppna din adminpanel och gå till Uppgraderingar → Domäner.
  2. Klicka på Lägg till en domän.
  3. Välj Använd en domän som jag äger i rullgardinsmenyn.
Klicka på knappen Lägg till en domän bredvid Webbplatsdomäner för att lägga till en ny domän.
  1. Ange hela underdomänen som du vill använda, exempelvis blog.yourgroovydomain.com, och klicka på Nästa. På nästa sida klickar du på Välj i sektionen Anslut din domän:

📌

Om du kommer till en kassaskärm efter att du har klickat på Välj, se till att du har lagt till ett betalpaket för webbplatsen där du lägger till underdomänen.

Om underdomänen är för en domän som redan använder WordPress.com-namnservrar behöver du inte göra något mer.

💡

Om din domän är registrerad och ligger någon annanstans (exempelvis hos Bluehost, Godaddy, osv.) eller om en annan tjänst hanterar dina DNS-inställningar måste du följa stegen nedan för att slutföra anslutningen av din underdomän till din WordPress.com-webbplats.

Lägga till CNAME-poster hos din domänförvaltare

Nästa steg är att lägga till en CNAME-post hos din domänförvaltare eller nuvarande DNS-leverantör.

CNAME ska likna följande:

blog.mingrymmadomän.com. I CNAME exempel.wordpress.com.

Jag skulle vilja ansluta en underdomän för min domän till min webbplats som ligger hos WordPress.com. Jag vill använda underdomänen blog.mingrymmadomän.com. Kan du lägga till en CNAME-post som pekar den underdomänen mot exempel.wordpress.com?

Efter ändringen kommer det att ta några timmar tills DNS:en sprider sig över Internet.

Alternativ till att använda CNAME

Vi rekommenderar att du använder CNAME för att ansluta ditt underdomännamn till WordPress.com, men du kan också ansluta din underdomän till WordPress.com med hjälp av NS- eller A-poster, såsom visas i följande skärmbild.

⚠️

Tänk på att IP-adresser kan ändras utan förvarning, vilket är anledningen till att CNAME är den föredragna metoden.

NS- och A-poster för anslutning av en underdomän.
Anslut en underdomän med hjälp av NS- eller A-poster.

Ansluta din underdomän till en extern webbplats

Om din domän är registrerad eller ansluten till WordPress.com kan du peka en underdomän mot en extern webbplats genom att använda en CNAME– eller A-post. Kontrollera stöddokumentationen eller kontakta supporten för den webbplatsen för att ta reda på vilken DNS-post du behöver.

Hos WordPress.com
  1. Gå till sidan Domäner (UppgraderingarDomäner) och klicka på den domän till vilken du vill lägga till underdomänen.
  2. Klicka på DNS-poster och sedan på Hantera.
  3. Klicka på Lägg till en post i det övre högra hörnet.
  4. I Typ väljer du CNAME eller A.
  5. Ange den underdomän du vill ha i Namn.
  6. Ange informationen från den tjänst du försöker ansluta till under Alias för (för CNAME) eller Pekar mot (för A-poster).
  7.  För Tumblr-webbplatser behöver du till exempel något så här:

tumblr alias för domains.tumblr.com

1. Klicka på Lägg till DNS-post
Hos din värdleverantör för den andra webbplatsen

Logga in på din värdleverantörs kontrollpanel och följ deras instruktioner för att ansluta underdomänen till din webbplats där.

Vanliga frågor och felsökning

Kan jag använda en underdomän för att ha www före mitt domännamn?

WordPress.com tar automatiskt bort “www” från alla URL:er. Anslutning av underdomänen ”www” stöds inte.

Kan jag ansluta en underdomän till en specifik sida på min webbplats?

Underdomäner kan inte anslutas till specifika kataloger på din webbplats, exempelvis yourgroovydomain.com/about-us.