Terug naar Ondersteuning Inhoud en media Blokken Kalenderblok

Kalenderblok

Met het Kalenderblok kun je jouw posts op een kalender-format laten zien. Als je een nieuwe post plaatst, wordt die automatisch toegevoegd aan het Kalenderblok. Als je op een datum klikt, zie je het archief met de posts die op die datum zijn geplaatst.

Een Kalenderblok invoegen

Om een Kalenderblok toe te voegen, klik je op het pictogram + blok toevoegen om de blokbibliotheek te openen en selecteer je het Kalenderblok. Je kunt ook /kalender invoeren in een nieuw blok en op Enter drukken.

Het + blok toevoegen pictogram gebruiken
/kalender gebruiken

Het Kalenderblok gebruiken

Je kunt het Kalenderblok gebruiken om ervoor te zorgen dat je bezoekers snel op datum een post kunnen vinden.

Blokstijlen

Als je op het blok klikt, zie je aanvullende blokinstellingen in de rechterzijbalk. Als je de zijbalk niet ziet, moet je wellicht op het pictogram Instellingen in de rechterbovenhoek klikken om de instellingen weer te geven. Dit pictogram lijkt op een vierkant met twee oneven kolommen:

Het instellingenpictogram in de Editor met een zwarte achtergrond en daaronder de tooltip 'Instellingen'.
Klik op het pictogram Instellingen om de blokinstellingen te openen
Kleur

Gebruik de kleurkiezer om een kleur te selecteren voor de Tekst, Achtergrond en Links in het blok.

Typografie

Pas de weergave van je bloktekst aan met de volgende instellingen.

Als je de instelling niet ziet, klik je op de drie stippen rechts van Typografie (zoals rechts weergegeven). Je kunt vervolgens de optie kiezen die je wilt openen:

• Lettergrootte
  • Lettertypefamilie
  • Weergave
  • Lijnhoogte
  • Decoratie
  • Hoofdletter of kleine letter
  • Letterafstand
Vervolgkeuzemenu Typografie
Typografie in de zijbalk van de blokinstellingen, met de extra opties uitgevouwen.

Lettergrootte stelt je in staat om de grootte van de tekst aan te passen. Je kunt uit vooringestelde groottes kiezen, zoals klein, gemiddeld en groot.

Je kunt ook een specifieke waarde instellen door op de schuifbalk direct boven de standaardselecties te klikken, die in onderstaande schermafbeelding met een 1 gemarkeerd is. Je kunt de eenheden wijzigen door op de plek te klikken waar in de schermafbeelding hieronder een 2 gemarkeerd is. Je kunt kiezen uit pixels, em of rem.

Instellingen lettergrootte typografie

Lettertypefamilie geeft je de optie om het gebruikte lettertype te wijzigen. Kies uit een lijst met lettertypes in het vervolgkeuzemenu.

Met Weergave kun je het lettertype wijzigen tussen normaal en schuingedrukt, van dun tot extra dik.

Regelhoogte stelt de lege ruimte boven en onder de tekst in. Als je voor nul kiest, is het verstandig om de site op je telefoon te bekijken.

Decoratie bevat opties voor onderstrepen en doorstrepen.

Met Hoofdletters of kleine letters kun je de hele tekst in hoofdletters te schrijven, alleen de eerste letter in een hoofdletter schrijven of alles in kleine letters schrijven.

Letterafstand bepaalt de ruimte tussen elk teken in de tekst. Je kunt de eenheden wijzigen van de standaard (pixels) naar een percentage, em, rem, vw en vh. Meer informatie over relatieve eenheden vind je hier.

Blokinstellingen

Klik in de zijbalk met blokinstellingen op het pictogram Stijlen om de ontwerpinstellingen voor het blok te openen. Het pictogram Stijlen heeft de vorm van een cirkel waarbij de helft is ingekleurd:

Een pijl wijst naar het pictogram Stijlen waar je op kan klikken om het gedeelte Blokstijlen te openen.

Geavanceerd

Met het tabblad Geavanceerd kan je een CSS-klasse toevoegen aan je blok, zodat je aangepaste CSS kan schrijven en de stijl van het blok naar eigen wens kan aanpassen.