Terug naar Ondersteuning Je site ontwerpen Widgets

Widgets

Widgets zijn stukjes content die aan bepaalde gebieden van je site toegevoegd kunnen worden, zoals de zijbalk of voettekst.

Voorheen kon je alleen een specifieke lijst met widgets aan je site toevoegen via Weergave → Aanpassen → Widgets, maar nu kun je ook ieder blok aan de widget van je site toevoegen. Zo kun je veel beter widgetgebieden op je site aanpassen.

Alle widgets die je al aan je site hebt toegevoegd, blijven gewoon werken en worden niet beïnvloed als er blokken worden toegevoegd.

Widgets toevoegen

Ga naar Weergave → Aanpassen → Widgets om de beschikbare widgetgebieden van je thema te bekijken. De meest voorkomende widgetgebieden zijn de voettekst en zijbalk, maar er kunnen anderen worden weergegeven afhankelijk van het thema dat je gebruikt:

Een lijst met widgetgebieden, met Zijbalk, Voettekst 1, Voettekst 2 en Voettekst 3.

Klik op één van de knoppen + blok toevoegen om een widget toe te voegen.

Om de volledige lijst met blokken die je kunt toevoegen te bekijken, klik je op Alles doorzoeken. Je kunt het zoekvak bovenaan gebruiken om eenvoudig een blok te vinden, of je kunt naar beneden scrollen om alle blokken op categorie te doorzoeken.

De oudere widgets van voor de introductie van blokken worden weergegeven onder de categorie ‘Widgets’ en kunnen nog steeds worden toegevoegd.

Klik op een blok om het aan je widgetgebied toe te voegen en klik op Wijzigingen opslaan als je de wijzigingen op de site wilt opslaan.

Er worden twee plusknoppen gemarkeerd met oranje pijlen om widgets toe te voegen.

Blokwidgetopties

Als je een blok hebt toegevoegd, klik je er eenmaal op en er wordt een werkbalk weergegeven met meerdere opties specifiek voor dat blok. Voor nog meer opties klik je op de … (drie puntjes) om te kiezen uit:

Blokken verplaatsen tussen widgetgebieden

Als je een widget aan een bepaald gebied hebt toegevoegd, maar later besluit het naar een ander gebied te verplaatsen, volg je deze stappen:

1. Klik op het blok.
  2. Klik in de werkbalk die wordt weergegeven op het pictogram Naar widgetgebied verplaatsen (lijkt op een kronkelende pijl).
  3. Selecteer het widgetgebied waarnaar het blok moet worden verplaatst.
Er wordt op de knop Verplaatsen naar widgetgebied geklikt in de werkbalk en de optie Verplaatsen naar verschijnt.
Een blok naar een ander widgetgebied verplaatsen.

Een widget verwijderen

Om een blok dat je aan een widgetgebied hebt toegevoegd te verwijderen, klik je eenmaal op het blok en selecteer je … (drie puntjes) in de werkbalk. Klik vervolgens op Blok verwijderen:

GIF om te verduidelijken hoe je een widget verwijdert door op het blok te klikken, op de drie puntjes te klikken en Blok verwijderen te selecteren.

Volgende pagina: Klassieke widgets.