Terug naar Ondersteuning Je site ontwerpen Site editor Een sidebar toevoegen met de site-editor

Een sidebar toevoegen met de site-editor

Veel websites, vooral blogs, hebben een sidebar om extra informatie weer te geven, zoals een afbeelding, een Over mij-tekst, links naar andere berichten, socialmediaprofielen, en veel meer.

In deze handleiding zie je hoe je een sidebar toevoegt met behulp van de Site-editor. Om de beschreven methode te gebruiken, moet je site een thema gebruiken dat de Site-editor ondersteunt.

Over het algemeen kan een sidebarelement worden toegevoegd door gebruik te maken van het Kolommenblok met een 70/30-lay-out, waarbij de kleinste kolom de sidebar is.

Klik vanuit Weergave Site-editor op je sitepictogram in de linkerbovenhoek en kies Sjablonen. Vervolgens kun je, afhankelijk van wat je wilt, verder gaan met de volgende stappen:

Een sidebar maken op een blanco sjabloon

1. Selecteer het Blanco sjabloon.
  2. Klik op de knop + blok toevoegen en voeg een kolommenblok in.
  3. Stel een lay-out van twee kolommen in en selecteer 70/30.
  4. Voeg in de kleinere kolom de blokken toe die je in je sidebar wilt hebben.
  5. Voeg het blok Berichtinhoud toe in de grotere kolom. Hierdoor wordt de inhoud van de pagina of het bericht waar je later het blanco sjabloon op toepast, dynamisch weergegeven (zie stap 7).
  6. Klik op Opslaan .
  7. Bewerk een pagina of bericht waarbij je een sidebar wilt gebruiken. Zoek in de instellingen aan de rechterkant naar de instelling Sjabloon. Selecteer hier het Blanco sjabloon.

Nu staat op elke pagina of bij elk bericht waarbij het blanco sjabloon wordt gebruikt ook je sidebar naast de inhoud van de pagina of het bericht.

Een sidebar toevoegen aan het index- of archiefsjabloon

Het Index-sjabloon geeft je berichten weer. Het Archief -sjabloon geeft berichten weer met een bepaalde categorie of tag. Door een sidebar toe te voegen aan een van deze sjablonen, wordt de sidebar weergegeven op je berichtpagina’s en categorie- en tagpagina’s.

Klik vanuit Weergave Site-editor op je sitepictogram in de linkerbovenhoek en kies Sjablonen. Vervolgens:

1. Selecteer het Index-sjabloon.
  2. Selecteer in de Lijstweergave het Querycyclusblok en zet het om in een kolommenblok.
  3. Stel het kolommenblok in op twee kolommen in de Kolommenblokinstellingen.
  4. Selecteer beide kolommen door middel van Lijstweergave en stel de ene in op 70% en de andere op 30%.
  5. Voeg in de kleinere kolom de blokken toe die je in je sidebar wilt hebben.
  6. Klik op Opslaan .

Dit alles kun je ook doen voor andere sjablonen, zoals Pagina, Voorpagina, Individueel bericht, 404 of Zoeken.

Om een herbruikbaar sidebarcomponent te maken, raden wij je aan het op te slaan als een Sjabloononderdeelblok. Zo kun je de voltooide sidebar op een later tijdstip eenvoudig toevoegen, in plaats van de sidebar voor elk sjabloon helemaal opnieuw te maken.