Terug naar Ondersteuning Je site verplaatsen Importeren vanuit Blogger

Importeren vanuit Blogger

Welkom Blogger blogger. Wat leuk dat je voor WordPress.com gekozen hebt!

Om je blog nieuw leven in te blazen hebben we de handleiding Aan de slag met WordPress voor je samengesteld. Laten we de inhoud van je blog overzetten naar WordPress.com, je nieuwe site samenstellen en je blog zo snel mogelijk weer voortzetten.

Exporteren van Blogger

Voordat je kunt importeren, zul je je inhoud van Blogger moeten exporteren. Log in bij Blogger en ga naar Instellingen → Overige en klik op Back-up van inhoud maken Opslaan op je computer. Hiermee creëer je een .xml-bestand met de gehele inhoud van je blog. Voor meer informatie kun je deze gids van Google raadplegen.

De export bevat je berichten en reacties — inclusief tekst, foto’s, video’s en andere ingesloten bestanden — maar niet je thema, aangepaste domein of persoonlijke instellingen. Hoe je die instelt lees je verderop in deze handleiding.

Importeren naar WordPress.com

Log in bij WordPress.com en klik op Gereedschap → Importeren in de linkerzijbalk van je dashboard.

Je ziet dan deze lijst:

Importscherm

Klik op het logo van Blogger voor het uploadveld. Sleep je exportbestand in het veld of klik in het veld om het bestand op je computer te selecteren.

Importscherm Blogger

Zodra de importeur het geüploade bestand heeft verwerkt, klik je op de knop Importeren starten. Voordat het importproces wordt gestart, wordt je gevraagd de auteurs van de geïmporteerde items opnieuw toe te wijzen aan een bestaande gebruiker op je WordPress.com-site.

Een domein koppelen aan je nieuwe WordPress.com-blog

Gebruik Domeinverbinding als je een aangepaste domeinnaam hebt die je aan WordPress.com wilt koppelen. Domeinverbinding is inbegrepen bij alle betaalde abonnementen.

1. Update je naamservers zodat ze verwijzen naar WordPress.com.

Je zult de naamservers van je domein – en dan met name de DNS-instellingen – moeten bijwerken, omdat je domein op dit moment nog gekoppeld is aan Blogger. Als je je domein bij Blogger hebt gekocht, log dan in op je Google Apps-account en zoek naar de optie “Geavanceerde DNS-instellingen”. Zo niet, dan hebben we voor de meest populaire domeinregistrars instructies voor hoe je dit doet.

Stel je DNS in op ns1.wordpress.com, ns2.wordpress.com en ns3.wordpress.com. Als je problemen ondervindt, kan je domeinregistrar je helpen.

2.  Voeg de upgrade voor domeinverbinding toe aan je WordPress.com-blog.

Ga naar Upgrades → Domeinen en klik op Domein toevoegen aan deze site. Kies de verbindingsoptie naast de link ‘Heb je al een domein?’. Volg de aanwijzingen om je domein toe te voegen.

Opmerking: Het duurt een aantal uur (meestal 3 tot 4 uur) voordat deze aanpassingen verwerkt zijn.

3. Stel je zojuist verbonden domein in als het primaire adres van je blog.

Als de verbinding is voltooid, ga je naar de pagina Domeinen, selecteer je de knop naast het domein dat je zojuist hebt verbonden aan je blog en klik je op Primair maken. Dit zorgt ervoor dat je site je aangepaste domein toont zonder de .wordpress.com in het adres.

Als je een e-mailadres gebruikt met je aangepaste domein, moeten er wat meer stappen voltooid worden. Allereerst heb je een e-mailhost nodig, zoals Google Apps of Zoho Mail, en vervolgens moet je aangepaste DNS-records aanmaken — meer gedetailleerde instructies vind je hier.

Opmerking: Domeinverbinding is niet gerelateerd aan het bedrag dat je aan je registrar betaalt voor de eigendomsrechten van je domein. Zelfs als je je domein aan WordPress.com gekoppeld hebt, moet je deze blijven verlengen bij je registrar.

Je nieuwe blog samenstellen

Kies een thema

Een thema is een sjabloon voor je site, net zoals bij Blogger. We hebben een grote collectie thema’s. Bekijk de verschillende opties op onze Themapagina waar je thema’s kunt sorteren op hun opmaak en eigenschappen — minimalistische thema’s, rastergebaseerde thema’s, thema’s voor fotografen, thema’s voor sites over trouwen, thema’s met drie kolommen, wat je maar wil.

Nadat je een thema hebt geactiveerd, kun je het Aanpassingsmenu openen, waarmee je het thema naar je hand kunt zetten. Er zijn veel instellingen die je kunt aanpassen met een gratis account: voeg een header of achtergrond toe, upload je logo, maak een statische startpagina, en meer. Met een betaald abonnement heb je toegang tot nog meer functies.

Voeg widgets toe

Net als op Blogger kun je met widgets nieuwe functies aan je blog toevoegen en kun je inhoud van andere online platforms binnenhalen. WordPress.com heeft tientallen widgets — bekijk de volledige lijst. Ga naar Aanpassingsmenu → Widgets om ze toe te voegen. Selecteer voordat je de widget toevoegt waar op je site je de widget wilt plaatsen.

Veel widgets hebben configuratie-opties. Zo bevat de widget Recente berichten de optie ‘aantal weer te geven items’, terwijl andere widgets andere informatie van je nodig hebben, zoals een link voor je Flickr-stream. Andere widgets, zoals widgets voor tekst en afbeelding, zijn volledig aanpasbaar. Als je een widget aanpast, klik dan op Publiceer op Opslaan om de wijzigingen vast te leggen.

Maak verbinding met andere sociale netwerken

Gebruik onze functie Jetpack Social om nieuwe berichten automatisch te delen op FacebookTwitterTumblr en LinkedIn. Gebruik de kostbare minuten die je daarmee bespaart om alvast aan je volgende bericht te beginnen, of om de keuken in te duiken en iets lekkers voor ons te bakken (havermoutkoekjes met rozijnen zijn onze favoriet).

Om deze optie te activeren ga je naar Gereedschap → Marketing → Verbindingen en selecteer je de site(s).Klik op de knop Verbinden naast de service die je wilt inschakelen:

Als je tenminste één service hebt ingeschakeld, zie je Jetpack Social-informatie wanneer je een nieuw bericht opstelt. Je kunt je afmelden voor de services van een bepaald bericht of een aangepast bericht toevoegen (de berichttitel is standaard).Krijg hier alle gegevens.

Plaats nieuwe content

Op WordPress.com kun je op een aantal manieren berichten plaatsen — via WordPress.com, onze apps of via email. (Bekijk onze tutorial als je alle ins en outs over het creëren van content wilt weten.)

Publiceren via WordPress.com

Log in bij WordPress en klik op de knop ‘Schrijven’ knop-nieuw-bericht-calypso in de rechterbovenhoek van de toolbar.

Hiermee open je de WordPress Editor, een degelijke tool om te schrijven, media in te voegen, en berichtspecifieke instellingen, zoals Jetpack Social, te configureren.

Voeg naast je bericht ook een titel en tags toe. Hiermee worden groepsgerelateerde berichten bij elkaar in je blog geplaatst en in de WordPress.com Reader, waardoor ze eenvoudig gevonden kunnen worden.

Klik op Publiceer wanneer je klaar bent. Bovenin je scherm verschijnt nu een bevestiging.

Publiceren vanuit een app

De WordPress-app is op vrijwel alle toestellen te downloaden. Kies je smaak, leer meer en download de app:

Installeer de juiste app en log in met je gebruikersnaam en wachtwoord voor WordPress.com. Je kunt een titel en tags toevoegen, foto’s uploaden vanuit je bibliotheek of een nieuwe foto maken, een voorbeeld bekijken en je bericht publiceren.

Publiceren per e-mail

Om te publiceren per e-mail maak je een uniek e-mailadres aan in WordPress.com. Als je het bericht verstuurt, wordt de onderwerpregel de titel van het bericht en wordt de tekst van de e-mail de content van het bericht.

Je kunt ook opmaak en afbeeldingen toevoegen aan berichten die worden gepubliceerd per e-mail:

Als je regelmatig berichten publiceert per e-mail, zijn er verschillende shortcodes die je kunt toevoegen om je bericht te beheren. Maak van je afbeeldinggalerij een diapresentatie, bewerk je publicatie-instellingen, vertraag de publicatie, voeg tags toe en meer.Meer informatie over shortcodes in berichten per e-mail.

Communiceer met de WordPress.com-community

Wanneer je je aansluit bij WordPress.com ontvang je twee geweldige services voor de prijs van geen: je blog, en je Reader, waarmee elke WordPress.com-blog wordt samengevoegd in één eenvoudig te doorzoeken plaats. In de Reader kun je:

1. Geweldige verhalen ontdekken.
  2. De blogs die je volgt bijhouden.
  3. Berichten die je leuk vindt liken, delen en erop reageren.

Geweldige verhalen ontdekken

Bekijk de speciaal geselecteerde content voor een snelstart via Ontdekken. Spring in het diepe en gebruik de taglijst in de Reader om te zoeken naar wat je maar wilt.

Je kunt ook blogs volgen die niet van WordPress.com zijn: Blogger, Tumblr, wat je maar wilt. Klik op Gevolgde sites → Beheren in de Reader en voer de URL in van de site die je wilt volgen.

Bloggers die je volgt bijhouden

Als je een blog volgt, kun je beslissen hoe je nieuwe berichten wilt ontvangen; ze worden allemaal verzameld onder het tabblad “Gevolgde site” of je krijgt ze direct, dagelijks of maandelijks via e-mail. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor directe e-mails voor blogs die je graag leest, of voor dagelijkse e-mails voor blogs waarop meerdere keren per dag berichten worden geplaatst.

Als je wil veranderen of bijwerken hoe je e-mails ontvangt, ga je naar Meldingsinstellingen.

Like, deel of reageer op berichten die je leuk vindt.

Een van de leukste kanten van bloggen in een gemeenschap is de interactie en het delen van content met andere bloggers. Je kunt je waardering voor een bericht tonen met een like, je mening geven in een reactie en je vondsten delen met je lezers door een bericht te rebloggen.

Rebloggen is een snelle manier om berichten te delen die door andere WordPress.com-gebruikers zijn gepubliceerd, terwijl de auteur de inhoud ervan kan beheren. Als je een bericht reblogt, verschijnt er een fragment van het bericht op je site, samen met een link naar het origineel en eventuele reacties die je hebt toegevoegd.

Je kunt rebloggen via de Reader of een individuele blog. Wanneer je bij WordPress.com bent ingelogd, zie je een reblog-optie in de werkbalk bovenaan je scherm.

Verdien geld met advertenties

WordAds is het eigen advertentienetwerk van WordPress.com. Als je je aanmeldt, plaatsen we advertenties op je blog en delen we de inkomsten. Net als bij andere netwerken die je mogelijk gebruikt (BlogHer, FoodBuzz enz.), regelen wij alle onderhandelingen, administratie en technische aspecten.

Ons WordAds-team werkt samen met grote online adverteerders en we evalueren altijd nieuwe advertentiepartners. Samen kunnen we hoogwaardige advertenties ontwikkelen die geen afbreuk doen aan je site en maximale inkomsten genereren. We kunnen ook advertenties optimaliseren op basis van geografie, wat betekent dat advertenties beter gericht zijn op je lezers (wat meer opbrengt).

Een WordPress.com-site die voldoet aan de volgende drie criteria is geschikt voor WordAds:

1. Je site bevat geen ongepaste content – Zou je je site laten zien aan een kind of collega?
  2. De site heeft een aangepast domein – Bijvoorbeeld mijngeweldigesite.com.
  3. De site trekt genoeg bezoekers – Adverteerders betalen niet om zichtbaar te zijn op sites met weinig weergaven.

Als je je wilt aanmelden bij WordAds, ga dan naar Gereedschap → Verdienen → Advertentie-dashboard bekijken om te beginnen.

Dat is alles! We hebben hier een selectie gemaakt van de WordPress.com-wijsheden die het belangrijkst zijn als je eenvoudig je Blogger-blog wilt importeren. Bekijk de tutorial Aan de slag met WordPress om nog meer te leren.Veel plezier met bloggen!