Terug naar Ondersteuning Domeinen en e-mail E-mailverificatie voor je domein instellen

E-mailverificatie voor je domein instellen

Sinds februari 2024 is het bij Gmail en Yahoo vereist dat verzenders van e-mails berichten verifiëren die vanuit websitedomeinen worden verzonden. In deze handleiding worden de wijzigingen uitgelegd en hoe je ervoor kan zorgen dat je e-mails ook in de toekomst worden verzonden.

Deze functie is van toepassing op sites die WordPress.com Creator- of Entrepeneur-abonnementen gebruiken. Als je site een van onze oude abonnementen gebruikt, is deze beschikbaar voor Pro-abonnementen.

Vereisten voor e-mailverificatie

Vanaf 1 februari 2024 zijn bij Gmail en Yahoo bepaalde beveiligingsmaatregelen vereist voor e-mails die naar hun services worden verzonden. Deze maatregelen omvatten het instellen van specifieke DNS-records (SPF, DKIM en DMARC) op je domein:

1. SPF (Sender Policy Framework): hiermee kunnen e-mailproviders controleren of e-mails die beweren van jouw domein te komen, daadwerkelijk van je domein afkomstig zijn. Het zorgt ervoor dat alleen geautoriseerde mailservers namens jou e-mails kunnen versturen.
  2. DKIM (DomainKeys Identified Mail): hiermee wordt een digitale handtekening aan je e-mails toegevoegd, zodat ontvangers kunnen bevestigen dat de e-mails echt van jouw domein afkomstig zijn en er niet mee is geknoeid.
  3. DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting, and Conformance): dit bouwt voort op SPF en DKIM. Hiermee wordt aan e-mailproviders uitgelegd wat ze moeten doen als ze een e-mail ontvangen die er verdacht uitziet of deze controles niet doorstaat, zodat ze je domein kunnen beschermen tegen gebruik voor spam of phishing.

Als de vereiste DNS-records niet zijn ingesteld, zie je de volgende foutmelding op je WordPress.com-dashboard:

Er zijn wat problemen met de DNS-instellingen voor e-mail van je domein. Klik hier om de volledige diagnostische gegevens voor je domein te bekijken. Meer informatie.

Zodra de juiste records zijn toegevoegd aan de DNS van je domein, kan de waarschuwing tot 48 uur van je dashboard verdwijnen.

Voor gebruikers van WordPress.com worden uitgaande e-mails met deze beveiligingsmaatregelen ondertekend als het e-mailadres overeenkomt met het primaire domein van je site (als je domein bijvoorbeeld mygroovydomain.com is, worden e-mails van you@mygroovydomain.com ondertekend en geverifieerd, maar e-mails van you@otherdomain.com niet).

E-mails verifiëren die vanuit je domein zijn verzonden

Als je DNS wordt beheerd via WordPress.com, zijn deze ondertekeningsrecords al voor je toegevoegd, maar moeten ze mogelijk worden hersteld als je je configuratie hebt gewijzigd. Ga naar de stappen om je DNS-records automatisch te herstellen of handmatig de DNS-records toe te voegen.

Als je DNS ergens anders wordt beheerd (en je gebruikt A-records om je domein te verbinden met je WordPress.com-site), moet je de volgende DNS-records toevoegen aan je domeinprovider:

SPF

TypeHostWaarde
TXT@v=spf1 include:_spf.wpcloud.com ~all

DKIM

TypeHostWaarde
CNAMEwpcloud1._domainkeywpcloud1._domainkey.wpcloud.com.
CNAMEwpcloud2._domainkeywpcloud2._domainkey.wpcloud.com.

DMARC

TypeHostWaarde
TXT_dmarcv=DMARC1; p=geen;

E-mailverificatie automatisch instellen

Als je DNS wordt beheerd via WordPress.com en je de e-mailverificatie opnieuw moet configureren, kan het volgende bericht worden weergegeven op je pagina met domeininstellingen:

Als je deze domeinnaam gebruikt om e-mails te verzenden vanaf je WordPress.com-website, zijn de volgende e-mailrecords vereist.

Gebruik Diagnostiek om de DNS-problemen automatisch op te lossen door deze stappen te volgen:

1. Ga naar het dashboard van je site.
  2. Ga naar Upgrades → Domeinen (of Hosting → Domeinen als WP Admin gebruikt wordt) en klik op het domein.
  3. Zoek naar het venster ‘Diagnostiek‘.
  4. Als je het bericht ‘Er zijn een aantal problemen met je domein’ ziet, scrol je naar de onderkant van het diagnostische gedeelte en klik je op de knop ‘DNS-problemen automatisch oplossen’. Als je dit doet, worden automatisch de nodige DNS-records toegevoegd om het probleem op te lossen.

Als je DNS ergens anders wordt beheerd (en je gebruikt A-records om je domein te koppelen aan je WordPress.com account), moet je de DNS-records toevoegen met je provider.

E-mailverificatie handmatig instellen

Als je handmatig de e-mailverificatie-records aan de DNS van je domein wilt toevoegen, kan je de onderstaande stappen volgen om de SPF-, DKIM- en DMARC-records toe te voegen.

Het SPF-record toevoegen

Een SPF-record maakt gebruik van het ‘TXT’-type DNS-record en begint meestal met de waarde ‘v=spf1’. Als je nog geen SPF TXT-record hebt, volg dan deze stappen om het SPF-record toe te voegen aan de DNS van je domein:

1. Ga naar het dashboard van je site.
  2. Ga naar Upgrades → Domeinen (of Hosting → Domeinen als WP Admin gebruikt wordt) en klik op het domein.
  3. Klik op het paneel ‘DNS-records‘ en vervolgens op de knop ‘Beheren‘:
  1. Klik op de knop ‘+ Een record toevoegen’.
  2. Voer de volgende waarden in:
    • Type: TXT
    • Naam: @
    • Tekst: v=spf1 include:_spf.wpcloud.com ~all
    • TTL (time to live): 3600
  3. Klik op de knop ‘DNS-record toevoegen’ om je wijzigingen op te slaan.

Als je vanuit een subdomein verzendt, moet de Naam (hostwaarde) de subdomeintekenreeks zijn. Als je subdomein bijvoorbeeld nieuws.jouwtoffedomein.com is, voer je nieuws in het veld Host in, in plaats van @.

Als je al een SPF-record hebt, hoef je alleen include:_spf.wpcloud.com toe te voegen voor de uiteindelijke ~all in de recordwaarde.

DKIM-records toevoegen

Volg deze stappen om DKIM-records als een CNAME-record aan je DNS toe te voegen:

1. Ga naar het dashboard van je site.
  2. Ga naar Upgrades → Domeinen (of Hosting → Domeinen als WP Admin gebruikt wordt) en klik op het domein.
  3. Klik op het paneel ‘DNS-records‘ en vervolgens op de knop ‘Beheren
  4. Klik op de knop ‘+ Een record toevoegen’.
  5. Voer de volgende waarden in:
    • Type: CNAME
    • Naam (host): wpcloud1._domainkey
    • Alias van (verwijst naar): wpcloud1._domainkey.wpcloud.com.
    • TTL (time to live): 3600
  6. Klik op de knop ‘DNS-record toevoegen’ om je wijzigingen op te slaan.

Herhaal de stappen vier tot en met zes om een tweede CNAME-record toe te voegen met de volgende waarden:

De DMARC-record toevoegen

Voor DMARC (vereist als je meer dan 5000 e-mails per dag verzendt), volg je deze stappen:

1. Ga naar het dashboard van je site.
  2. Ga naar Upgrades → Domeinen (of Hosting → Domeinen als WP Admin gebruikt wordt) en klik op het domein.
  3. Klik op het paneel ‘DNS-records‘ en vervolgens op de knop ‘Beheren
  4. Klik op de knop ‘+ Een record toevoegen’.
  5. Voer de volgende waarden in:
    • Type: TXT
    • Naam: _dmarc
    • Tekst: v=DMARC1; p=none;
    • TTL (time to live): 3600
  6. Klik op de knop ‘DNS-record toevoegen’ om je wijzigingen op te slaan.

Zodra de juiste records zijn toegevoegd aan de DNS van je domein, kan de waarschuwing tot 48 uur van je dashboard verdwijnen.