Terug naar Ondersteuning Je site ontwerpen Thema’s Een aangepaste startpagina aanmaken

Een aangepaste startpagina aanmaken

Wanneer je een thema activeert, zal je site de standaard startpagina gebruiken. Deze startpagina kan je naar jouw smaak aanpassen. Het kan echter ook zijn dat je liever een volledig nieuwe startpagina bouwt. In deze handleiding zie je hoe.

Een aangepaste startpagina instellen

Om een gepubliceerde pagina als je startpagina in te stellen, volg je de stappen hieronder.

Selecteer het juiste tabblad voor de stijl van je beheerdersinterface:

1. Ga naar het dashboard van je site.
  2. Navigeer naar het gedeelte Instellingen → Lezen.
  3. Selecteer een van je gepubliceerde pagina’s in het vervolgkeuzemenu ‘Je startpaginaweergaven‘:
Het gedeelte site-instellingen van de instellingen Lezen met een pijl naar het vervolgkeuzemenu onder de koptekst 'Je startpaginaweergaven'.
Een aangepaste startpagina instellen
  1. Klik op de knop ‘Instellingen opslaan‘ rechtsboven in het venster Site-instellingen.

Als je de Pagina’s van je site bekijkt, zal de geselecteerde pagina het label Startpagina hebben, zoals in het voorbeeld hieronder. Ga vervolgens naar Pagina’s en klik op je startpagina om de inhoud te bewerken.

De lijst Pagina's in het dashboard met een pijl naar het pictogram Startpagina onder een paginatitel.
Je aangepaste startpagina zal in de lijst Pagina’s het pictogram Startpagina hebben.

Een sjabloon voor een aangepaste startpagina maken

Het sjabloon bepaalt de algemene lay-out van je pagina, waaronder de koptekst, voettekst en hoe de inhoud op de pagina wordt weergegeven. Met Sjablonen kan je deze lay-out veranderen en met Pagina’s kan je de inhoud van de hoofdtekst aanpassen.

Een nieuw sjabloon voor een startpagina maak je zo:

1. Ga naar WeergaveEditor op het dashboard van je site.
  2. Klik op Sjablonen.
  3. Klik op het pictogram + rechts van Sjablonen om een nieuw sjabloon te maken.
  4. Selecteer ‘Aangepast sjabloon‘ uit de vervolgkeuzelijst.
  5. Geef je aangepaste sjabloon een naam die je eenvoudig kan onthouden, bijvoorbeeld ‘Mijn aangepaste startpagina’, en klik op de knop ‘Aanmaken‘.
  6. We bevelen aan om de volgende onderdelen toe te voegen:
    • Koptekst: je kan een bestaand sjabloononderdeel voor koptekst kiezen, of er zelf een maken met gebruikelijke onderdelen zoals een Sitelogo, een Site-slogan en Navigatie.
    • Content: de hoofdcontent in het sjabloon komt van je pagina, dus voeg om te beginnen het Contentblok toe om de inhoud van je pagina in het sjabloon weer te geven.
    • Voettekst: je kan een bestaand sjabloononderdeel voor voettekst kiezen, of er zelf een maken met gebruikelijke onderdelen zoals tekst over auteursrechten, je Sitetitel en je Contactgegevens.
  7. Klik op Opslaan en ga door naar het volgende gedeelte om erachter te komen hoe je jouw nieuwe sjabloon toepast op je startpagina.

In deze korte video zie je hoe je een aangepast sjabloon maakt en hoe je een sjabloononderdeel voor koptekst, een contentblok en een sjabloononderdeel voor voettekst toevoegt.

Deze video heeft geen geluid.

Lees onze handleidingen voor specifieke sjablonen voor een meer uitgebreide uitleg over het werken met sjablonen.

Je sjabloon op een pagina toepassen

In het vorige gedeelte heb je een sjabloon voor een aangepaste startpagina gemaakt. Zo pas je dit sjabloon op je pagina toe:

1. Ga naar het dashboard van je site.
  2. Klik op Pagina’s.
  3. Klik op je startpagina om deze te bewerken.
  4. Open de zijbalk Pagina-instellingen rechts.

Als je de zijbalk aan de rechterzijde niet ziet, moet je wellicht op het pictogram Instellingen in de rechterbovenhoek klikken om de instellingen weer te geven. Dit pictogram lijkt op een vierkantje met twee ongelijke kolommen.

Het instellingenpictogram uitgelicht bovenaan de WordPress-editor.
Het instellingenpictogram in de rechterbovenhoek
  1. Klik naast ‘Sjabloon‘ op de naam van het sjabloon en selecteer het sjabloon dat je in het vorige gedeelte van deze gids hebt gemaakt.
  2. Klik op ‘Bijwerken‘ om het nieuwe sjabloon toe te passen en de pagina op te slaan.
Sjablonen worden weergegeven met het sjabloon Mijn aangepaste startpagina geselecteerd.

⚠️

De sjablonen Start of Index kunnen niet worden toegewezen aan een aangepaste startpagina.

Als het sjabloon Voorpagina op de site wordt gebruikt, zal de geselecteerde aangepaste startpagina de sjabloonopties in de pagina-editor negeren en het sjabloon Voorpagina gebruiken.

Meer informatie over sjablonen.

Klassieke thema’s

Klassieke thema’s gebruiken het vooraf gebouwde ontwerp van het thema om het kleurschema, de lay-out en meer te bepalen. Als je site een klassiek thema gebuikt, staat de optie Weergave → Editor niet op het dashboard van je site. Het klassiek thema bepaalt het sjabloon van je pagina en kan niet rechtstreeks worden bewerkt.

Als je volledige controle over je site wil, raden we aan om over te stappen naar een thema van de site-editor. Zo bewerk je de pagina-inhoud als je een klassiek thema gebruikt:

1. Ga naar Pagina’s op het dashboard van je site.
  2. Klik op de titel van de pagina die is ingesteld als startpagina.
  3. Je kan nu naar hartenlust blokken bewerken, toevoegen of verwijderen (meer informatie over hoe je de WordPress-editor gebruikt vind je hier!)
  4. Klik op de knop Bijwerken in de rechterbovenhoek om je wijzigingen op te slaan.

Een aantal klassieke thema’s beschikken over de optionele sjablonen ‘Voorpagina’ of ‘Start’. Deze sjablonen hebben een uniek ontwerp voor de startpagina van de site dat alleen voor dat specifieke thema is. Raadpleeg de handleiding van je thema voor informatie over het configureren van dit sjabloon. De themahandleiding vind je onder Weergave Thema’s Klik vervolgens bij jouw actieve thema op Info:

Een klassiek thema genaamd Dara wordt weergegeven, waarbij de link Info is gemarkeerd.

Interessante startpagina’s | WordPress.com-webinar

Bekijk onze vooraf opgenomen webinar die je stap voor stap laat zien hoe je met WooCommerce een interessante startpagina opstelt:

Meer webinars vind je hier: https://wordpress.com/learn/webinars