Tillbaka till support Innehåll och media Block Blocket Kolumner

Blocket Kolumner

Blocket Kolumner gör det möjligt att infoga text, media och annat innehåll i upp till sex kolumner. När de används en efter en annan så skapar kolumnerna en rutnätseffekt.

Videokurs

Lägg till blocket Kolumner

För att lägga till blocket Kolumner klickar du på blockinfogaren + och sök efter ”kolumner”. Klicka på det för att lägga till blocket i ett inlägg eller på en sida.

💡

Du kan också använda ditt tangentbord för att skriva /kolumner på en ny rad och trycka på returtangenten för att snabbt lägga till en ny instans av blocket Kolumner.

Du hittar detaljerade instruktioner om hur du lägger till block här.

När du har lagt till blocket Kolumner kan du välja hur många kolumner som ska läggas till. Du kan ändra det här antalet senare genom att lägga till eller ta bort kolumner.

Blocket Kolumner – antal kolumner
Välj vilken variation av kolumner som du vill börja med

När du har valt antalet kolumner kan du klicka på ikonen + för att börja lägga till block i respektive kolumn. Du kan lägga till vilka block du vill i dina kolumner.

Blockverktygsfält

När du lägger till blocket visas ett verktygsfält med alternativ:

Verktygsfält för blocket Kolumner

Blocket Kolumner har följande alternativ i sitt verktygsfält:

Blockinställningar

När du klickar på blocket kommer du att hitta ytterligare blockinställningar i den högra sidopanelen. Om du inte ser sidopanelen kan du behöva klicka på ikonen ⚙️ (kugghjulet) längst upp till höger för att öppna inställningarna.

Blockinställningarna finns i den högra sidopanelen.
Klicka på ikonen ⚙️ för att hitta blockinställningarna

Det finns två nivåer av blocket Kolumner. Dessa kan ha olika inställningar beroende på vad du har valt:

Om du har problem med att välja rätt kolumn, se avsnittet Välj blocket Kolumner

Övergripande kolumninställningar

Dessa inställningar kontrollerar alla kolumnerna:

Antal kolumner: Du kan använda skjutreglaget för att justera antalet kolumner i blocket från 1 till 6, eller så kan du ange det önskade antalet kolumner i fältet till höger.

Stapla på mobil: Det här reglaget avgör om kolumnerna ska visas horisontellt eller staplade vertikalt när sidan eller inlägget visas på en mobil enhet.

Färg: Dessa inställningar gör det möjligt att ställa in text- och bakgrundsfärger för alla kolumner i blocket Kolumner.

Blocket Kolumner – färginställningar
Välja kolumnernas färger

Dimensioner: Här kan du ange utfyllnaden – utrymmet runt elementen i blocket Kolumner. Det här alternativet är särskilt viktigt när du använder en bakgrundsfärg.

Utfyllnaden kan ha ett värde för alla fyra sidor – genom att du lägger till ett värde i fältet som visas här:

Raden Dimensionsinställningar för block på WordPress.com

Alternativt kan utfyllnaden ha separata värden för varje sida. Figurerna som visas till höger går medurs, från överst -> höger -> nederst -> vänster. Du kan komma åt den här vyn genom att klicka på den blå länkikonen som visas i den föregående bilden.

Raden Dimensionsalternativ för block på WordPress.com
Individuella kolumninställningar

Dessa inställningar påverkar endast en enskild kolumn:

Bredd: Anger bredden på en enskild vald kolumn i pixlar. Du kan ändra kolumnens värde för att göra den bredare eller smalare. Alla kolumner behöver inte ha samma värde.

Färg: Dessa inställningar gör det möjligt att ställa in text- och bakgrundsfärger för en enskild kolumn.

Dimensioner: Ställ in utfyllnaden för varje individuell kolumn, såsom beskrivs ovan.

Avancerat

Fliken Avancerat gör det möjligt att lägga till en CSS-klass till ditt block, så att du kan skriva anpassad CSS och utforma blocket. Läs mer.

I den avancerade sektionen kan du lägga till en CSS-klass till ditt block.
I den avancerade sektionen kan du lägga till en CSS-klass till ditt block.

Välj blocket Kolumner

Det är möjligt att lägga till eller ta bort kolumner och att ändra kolumnernas färger. Om du vill göra det är det viktigt att du skiljer mellan det övergripande blocket Kolumner och de individuella kolumnerna inuti det.

Om du redigerar en individuell kolumn måste du först välja det övergripande blocket Kolumner för att ändra färgen och antalet kolumner. Det finns flera sätt att göra detta på:

Använd Listvy

Genom att använda Listvy kan du enkelt se hierarkin av block för att välja det block du behöver:

Använda Listvy för att se en lista över alla block
Klicka på överordnat block-väljaren

Om du arbetar med en enskild kolumn kan du välja det övergripande blocket Kolumner med dess ikon i blockverktygsfältet:

Läs mer om att välja block.

Omvandla flera block till kolumner

Om du har infogat flera block efter varandra och vill omvandla dem till kolumner kan du göra det med bara några klick. För att göra detta följer du stegen nedan:

1. Klicka och dra för att välja alla block som du vill omvandla till kolumner.
  2. Klicka på blockikonen till vänster om blockverktygsfältet.
  3. Klicka på ”Kolumner” under listan ”Omvandla till”.
Omvandla flera block till kolumner.

Varje block som du väljer kommer att omvandlas till en egen kolumn. Antalet kolumner kommer att vara detsamma som antalet block innan omvandlingen påbörjades. Du kan välja mellan två och sex block.