Tillbaka till support Felsökning Ta en skärmbild

Ta en skärmbild

En skärmbild är en bild som fångar vad som visas på din datorskärm.

Skärmbilder kan vara användbara när du försöker förklara något som stöd, eller  om du vill blogga om något du har sett på din datorskärm.

Oavsett vilket operativsystem du använder kan du göra en skärmbild med bara några steg.

Windows

1. Hitta tangenten Print Screen (Beroende på tangentbordet kan tangenten vara märkt ”PrtScn” eller ”Print Screen”).
  2. När det du vill fånga visas på skärmen trycker du på tangenten Print Screen.
  3. Öppna din favoritbildredigerare (som Paint, GIMP , Photoshop, GIMPshop , Paintshop Pro, Irfanview med flera).
  4. Skapa en ny bild och tryck på CTRL + V för att klistra in skärmbilden.
  5. Spara din bild som en JPG-, GIF- eller PNG-fil.

Om du kör Windows Vista eller Windows 7 har du också möjlighet att använda det inbyggda klippverktyget.

Mer information om hur du använder klippverktyget finns i detta supportdokument.

Mac

Mac-användare har ett par alternativ för att göra en skärmbild:

När du trycker på en av tangentkombinationerna sparas skärmbilden på skrivbordet.

Linux

iPhone, iPad eller iPod Touch

Du kan ta en skärmbild på din iPhone, iPad eller iPod Touch med bara ett par steg.

Android-telefon eller surfplatta

För majoriteten av Android-enheter:

För Android-enheter med en fysisk hemknapp:

Skärmbilderna kan nås från galleriet på din Android-enhet där de kan delas, redigeras eller tas bort.

Chromebook

Använd tangentbordsgenvägarna nedan för att ta en skärmdump.

Ctrl+ fönsterväxlare Ta en skärmbild av ditt nuvarande fönster
Ctrl+ Skift+ översikt Ta en partiell skärmbild genom att välja det område du vill fånga

När du är klar med att ta en skärmbild kan du hämta bildfilen i filappen. För att komma åt filappen, klicka på knappen för appar i startprogrammet, klicka sedan på ikonen Filer .

Dela din skärmbild

När du har tagit din skärmbild med någon av ovanstående metoder kan du använda den som vilken bild som helst. Du kan t.ex.: