Terug naar Ondersteuning Inhoud en media Pagina's en berichten Organiseer berichten met categorieën

Organiseer berichten met categorieën

Categorieën bieden een handige manier om gerelateerde blogberichten te groeperen. Volg de stappen in deze handleiding om je berichten aan te maken en te categoriseren en ze op je website weer te geven.

Over categorieën

Categorieën houden je berichten geordend en en zijn voor je lezers eenvoudig te navigeren. Je kan categorieën aanmaken voor verschillende onderwerpen die je op je blog behandelt. Bijvoorbeeld:

Wat het onderwerp van je blog ook is, categorieën houden je berichten op orde naar mate je blog groeit.

Maak categorieën

Nieuwe blogs beginnen met een standaardcategorie genaamd Geen categorie. Om je eerste categorieën aan te maken, volg je deze stappen:

1. Ga naar je dashboard.
  2. Navigeer naar Berichten Categorieën .
  3. Klik op Nieuwe Categorie toevoegen.
  4. Geef de nieuwe categorie een naam en (optioneel) een beschrijving.
  5. Klik op Toevoegen om de nieuwe categorie op te slaan.

De categorie wordt standaard toegevoegd als een Hoofdcategorie. Dit betekent dat het geen subcategorie is.

Om subcategorieën aan te maken, schakel je de schakelaar voor Hoofdcategorie uit en kies je de hoofdcategorie waaraan je deze subcategorie wilt koppelen. Een blog over eten kan bijvoorbeeld een hoofdcategorie hebben voor toetjes en subcategorieën voor cakes, taarten en ijs.

Standaardcategorie kiezen

Wanneer je een nieuw bericht aanmaakt, wordt deze automatisch toegewezen aan de standaardcategorie. Alle berichten moeten worden toegewezen aan een categorie. De standaardcategorie is ingesteld op Geen categorie. Om dit te wijzigen, kun je deze stappen volgen:

1. Ga naar je dashboard.
  2. Navigeer naar Berichten Categorieën .
  3. Klik op het beletselteken (drie puntjes) rechts van de categorie die je wilt toewijzen als de nieuwe standaard.
  4. Kies in het vervolgkeuzemenu voor Instellen als standaard.

Hoewel het niet mogelijk is om de categorie ‘Geen categorie’ te verwijderen, kun je deze wel een andere naam geven. Dit kun je doen door in het vervolgkeuzemenu op de optie Bewerken naast de categorienaam te klikken.

De categorielijst met een pijl die naar de drie stippen rechts van een categorienaam wijst, met het menu geopend en Instellen als standaard gemarkeerd.
De standaard categorie wijzigen.

Je berichten categoriseren

Nu je een aantal categorieën hebt aangemaakt, zoals beschreven in het vorige gedeelte, is de volgende stap om deze categorieën toe te voegen aan je berichten:

1. Klik in je dashboard op Berichten.
  2. Klik op het bericht dat je wil toewijzen aan een categorie.
  3. Open de zijbalk berichtinstellingen (gemarkeerd met een 1 in de afbeelding hiernaast).
  4. Zoek naar het gedeelte Categorieën (gemarkeerd met een 2 in de afbeelding hiernaast).
  5. Vink het vakje aan naast de categorie die je aan het bericht wilt toewijzen.
  6. Klik op Bijwerken of Publiceren om de wijzigingen toe te passen op dat bericht.

Je kan een bericht verwijderen uit een categorie door het vinkje naast de categorienaam te verwijderen.

Het is mogelijk om hier snel een nieuwe categorie aan te maken door op Nieuwe categorie toevoegen te klikken onder de lijst van je bestaande categorieën.

Categorieën verschijnen met de geselecteerde categorie of categorieën bovenaan de lijst en de overige categorieën in alfabetische volgorde.

Je kan meerdere categorieën selecteren voor één bericht. Berichten met meer dan 15 categorieën en tags in totaal worden echter niet weergegeven in de WordPress.com Reader.

1. Een pijl die wijst naar het instellingenpictogram. 2 Het categorieënvak is gemarkeerd.

Categorieën weergeven op je site

Nadat je je berichten hebt gecategoriseerd zoals beschreven in het vorige gedeelte, wil je deze categorieën misschien op je site weergeven. Dat helpt je bezoekers namelijk makkelijker vinden waar ze naar op zoek zijn. Er zijn meerdere manieren om dit te doen:

Categoriepagina’s

WordPress genereert automatisch een categoriepagina voor elke categorie op je site. Op deze pagina worden alle berichten weergegeven die aan die categorie zijn toegewezen. De pagina wordt automatisch bijgewerkt met alle nieuwe berichten die je met die categorie publiceert.

De categoriepagina heeft een link met de volgende indeling:

https://jouwtoffesite.com/category/categorie-naam

Om een categoriepagina op je site te bezoeken, gebruik je de bovenstaande URL en:

Je kan ook naar een categoriepagina gaan door een blogbericht op je site te bekijken als lid van het publiek en op de categorienaam te klikken. Deze wordt meestal bovenaan of onderaan het bericht weergegeven.

Het ontwerp van deze categoriepagina’s wordt bepaald door het thema van je site. Als je thema de site-editor ondersteunt (Weergave → Editor), kun je het ontwerp van de categoriepagina aanpassen door het Archiefsjabloon te bewerken.

Als een categoriepagina een bericht weergeeft zoals ‘niet gevonden’ of ‘niets gevonden’, zijn er nog geen gepubliceerde berichten toegewezen aan die categorie. Nadat je ten minste één openbaar bericht aan een categorie hebt toegewezen, wordt deze op de categoriepagina weergegeven.

Productcategorieën bewerken of verwijderen

Een categorie bewerken of verwijderen:

1. Ga naar je dashboard.
  2. Navigeer naar Berichten Categorieën.
  3. Klik op het beletselteken (drie puntjes) rechts van de categorie die je wilt bewerken of verwijderen.
  4. Kies:
    • Bewerken: wijzig de naam, hoofdcategorie en categoriebeschrijving.
    • Verwijderen: verwijder de categorie van je site. Hiermee verwijder je de categorie van je site, maar verwijder je de berichten met die categorie niet.
    • Instellen als standaard: toewijzen als standaardcategorie.

Categorieën in bulk verwijderen

Als je een groot aantal categorieën wilt verwijderen en het vervelend zou zijn om ze één voor één te verwijderen, kun je de optie bulkverwijdering gebruiken.

Deze instructies hebben betrekking op de WP Admin-interface. Om deze interface te bekijken, klik je rechtsboven op het tabblad Weergave en selecteer je Klassieke weergave.

Vink onder Berichten → Categorieën het selectievakje aan naast alle categorieën die je wilt verwijderen. Selecteer in het vervolgkeuzemenu Bulkacties boven de lijst de optie Verwijderen en klik vervolgens op de knop Toepassen.

Gebruik categorieën om ontdekt te worden

Mensen kunnen specifieke tags en onderwerpen toevoegen aan hun WordPress.com Reader voor onderwerpen die ze willen volgen. Als je bericht vervolgens gebruikmaakt van een categorie die ze aan hun onderwerpen hebben toegevoegd, zien ze je bericht in hun Reader. Daarom verhoogt het toewijzen van tags en categorieën aan je berichten de kans dat andere WordPress.com-gebruikers je inhoud zien.

Je wilt echter niet dat er irrelevante inhoud te zien is in de onderwerplijsten of zoekresultaten, en wij ook niet. Daarom beperken we het aantal tags en categorieën dat gebruikt wordt voor een openbare onderwerplijst. We raden je aan maximaal totaal 5 tot 15 categorieën en tags toe te voegen aan elk van je berichten.Hoe meer categorieën je gebruikt, hoe kleiner de kans dat je bericht wordt gekozen voor de onderwerplijsten. Lees hier meer over onderwerpen.

Zoek de categorie-ID

Je moet mogelijk de categorie-ID opgeven voor toegangsbeperkingen voor specifieke lidmaatschapsplugins of om aangepaste CSS te implementeren op een specifieke categoriepagina. Je kunt het categorie-ID van een categorie vinden door naar Berichten Categorieën te gaan.

Deze instructies hebben betrekking op de WP Admin-interface. Om deze interface te bekijken, klik je rechtsboven op het tabblad Weergave en selecteer je Klassieke weergave.

Scrol naar de categorie waarvan je het categorie-ID-nummer nodig hebt en klik op de link Bewerken onder de categorie. Je wordt dan doorgeleid naar het scherm Categorie bewerken.

Dan is het categorie-ID voor die categorie zichtbaar in de URL van de pagina na het tag-ID bovenin het browserscherm:

De nummers achter "&tag_ID=" in de URL zijn gemarkeerd om het categorie-ID te tonen.